Moćan i precizan

Poslednje dve decenije obeležio je neverovatan razvoj moćnih revolvera, u super jakim kalibrima. Iako je revolver kao oružje već prevaziđen i skoro gurnut u istoriju, oni najveći i najmoćniji i dalje su veoma atraktivni, iz nekoliko razloga. Unutar ove grupe najjačih revolvera, došlo je do podele na takmičarske, lovačke i odbrambene. Ali, svi zajedno predstavljaju grupu danas najmoćnijih ručnih oružja, daleko popularniju od nezgrapnih i glomaznih pištolja, istih energetskih nivoa.
Takmičarske i lovačke revolvere, možemo da posmatramo zajedno, jer ih karakteriše pre svega duga cev, često montirana optika i praktično, neograničene dimenzije i sistem rada. Međutim, baš iz ove grupe vremenom izdvojili su se revolveri namenjeni ličnoj odbrani, sa kojima stvari stoje nešto drugačije. Opšte je poznato, da je svoju najveću popularnost revolver doživeo u Severnoj Americi, gde, naročito u Kanadi i na Aljasci, živi velika populacija mrkih medveda. U predelima koje ove životinje nastanjuju, gotovo je imperativ posedovanje nekog vatrenog oružja za samoodbranu. Kada se susret ljudi i zveri dogodi u lovu, odbrana ne predstavlja veliki problem, s obzirom da lovci u tim predelima uglavnom nose puške veoma ozbiljnog kalibra. Ali, kada je situacija obrnuta i medved postane „lovac“, susreti su obično brzi i veoma neprijatni, a plen često nema nikakvu ozbiljnu šansu da se odbrani.


Upravo ovakve pretnje stanovništvu tih prostora, razvile su vremenom potrebu za što kompaktnijim i moćnijim oružjem, kome je jedina namena – odbijanje napada pri iznenadnim susretima. Naravno, u ovakvim situacijama ne postoji izraz „suviše veliki kalibar“, pa se posle rodonačelnika, Smith & Weson Mountain Gun, u danas osrednjem kalibru .44 Magnum, pojavilo mnoštvo drugih modela u kalibrima kao što su .454 Casull, .480 Ruger, .475 i .500 Linebaugh, .500 S&W i sličnim…
Iako ovakvi revolveri van divljih prostranstava naseljenih ogromnim medvedima, a naročito na prostoru Balkana nisu neophodni, neki od ovih modela tako su uspešni i lepo dizajnirani, da svakako zaslužuju predstavljanje i preporuku. Jedan od najsjajnije koncipiranih revolvera ove namene, upravo je predstavila firma „Ruger“: reč je o 6-metnom Super Redhawk Alaskan, u kalibru .454 Casull (i .480 Ruger).
„Ruger“ je paralelno razvijao dva koncepta velikih revolvera. Uz Blackhawk liniju klasičnih SA revolvera, koncipiranih po ugledu na Colt SAA iz 1873. (sa nešto izmenjenom mehanikom), paralelno je razvijana i serija modernih revolvera dvostruke akcije, sa kranom koji se izbacuje ustranu, a koju je godinama predvodio popularni Redhawk. Iako je ovaj model uživao veliku popularnost kod lovaca i bio konstruisan u relativno blagom kalibru .44 Magnum, vremenom su uočeni određeni nedostaci, pa je firma na tržište izbacila redizajnirani i ojačani Super Redhawk, takođe u kalibru .44 Magnum. Upravo ovaj model sa produženim ramom, koji je pokrivao prva 2,5 inča cevi, poslužio je firmi kao osnov za proizvodnju prvog 6-ometnog revolvera u super kalibrima .454 Casull i .480 Ruger (o kojima je „Kalibar“ već pisao u junu 2001.).
Moćan ram, poboljšano okidanje sa odvojenim oprugama obarača i oroza, kao i konstrukcija od kvalitetnijeg i čvršćeg nerđajućeg čelika, doneli su ovom modelu nezvaničnu titulu najkvalitetnijeg modernog DA revolvera, sa pokretnim kranom. Tako je Super Redhawk ne menjajući spoljne dimenzije, mogao bezbedno da koristi danas najpotentniju revolversku municiju na tržištu, uz neizmenjeni kapacitet od šest metaka. Imajući u vidu da je baš ovakav revolver potreban ogromnom broju potencijalnih korisnika koji odlaze u divljinu, bilo poslom ili iz hobija, a da pritom ne žele da sa sobom vuku ogromna i nazgrapna oružja, „Ruger“ je predstavio verziju nazvanu Alaskan, na kojoj je koncept ispraćen do kraja.
Revolver Ruger Super Redhawk 454 Alaskan kompaktno je oružje, sa cevi od 2,5 inča (76 mm), dobošem predviđenim za korišćenje ultra jake municije .454 Casull, ali i mnogo blaže, kalibra .45 Long Colt. U potpunosti od nerđajućeg čelika, sa blago matiranim „brušenim“ finišom. Izbor ovog materijala i finiša, posledica je potrebe da se olakša održavanje oružja, u ekstremnim uslovima korišćenja i okruženja arktičke divljine.
Cev je odsečena na kraju rama, čime je silueta postala slična većini današnjih bull barrel modela, kakvi su iz linije K100. Sa rama je skinuta obrada za montažu optičkog nišana, koja bi bila potpuno suvišna na ovakvom oružju, a montirani su standardni, veoma kvalitetni, potpuno podesivi zadnji nišan i mušica u obliku rampe. Doboš je kao i kod standardne varijante pune veličine ostao potpuno gladak spolja, bez izvađenih kanelura izmedju komora, pre svega zbog konstrukcionih zahteva bezbednosti. Revolver ima veliku Hogue Tamer jednodelnu gumenu dršku sa ulegnućima za prste, što sve zajedno čini interesantnu kombinaciju. Sa cevi od 76 mm, ukupnom dužinom 195 mm i masom od 1195 g, ovaj model je zaista pogodan za nošenje, čemu posebno doprinosi njegov dizajn: sa blagim linijama i potpuno oborenim ivicama, što se ne bi moglo reci za bilo koji od sličnih revolvera, punog gabarita. Iako mu je cev prilično skraćena, Alaskan ima i više nego zadovoljavajuću preciznost. Njegovi kvalitetni nišani, odlično okidanje i ugodna drška, omogućavaju da na 25 metara napravi grupe od 65 do 80 mm, a ovo je i više nego potrebno za njegovu namenu. Veoma slične grupe pogodaka, dobijene su testiranjem ovog oružja sa oba kalibra (.454 Casull i .45 Long Colt), a slična je i preciznost modela u kalibru .480 Ruger.
Sa kontrolom oružja, stvari ipak stoje malo drugačije. Iako je zbog kraće cevi početna brzina, a time i energija metaka ispaljenih iz Alaskana, nešto smanjena, duže gađanje se iz njega ne može opisati kao prijatno. Sa municijom .45 Long Colt, čak i sa najsnažnijim punjenjima, gađanje je pravo zadovoljstvo. Ali, sa upotrebom municije .454 Casull pune snage, priča postaje drugačija. Zbog kratke cevi bljesak i pucanj su dramatični, a trzaj uprkos udobnoj Hogovoj gumenoj dršci izuzetno snažan (ali se ne može opisati kao brutalan). Ipak, oružje je skoro nemoguće kontrolisati jednom rukom, dok se dvoručnim stavom može dobiti lepa grupa, uz prihvatljivu brzinu gađanja.
Sasvim razumljivo, ovaj revolver u kalibru .454 Casull, sa blažom .45 Long Colt municijom, može uspešno da se koristi za više namena. Pritom se ne gubi ništa od prednosti ovog sjajnog koncepta, zahvaljujući kome se jednostavnom izmenom municije, dobija najmoćnije moguće oružje, za odbranu od velikih predatora.
Sve u svemu, „Ruger“ je napravio zaista sjajan potez sa modelom Super Redhawk 454 Alaskan, koji će sigurno pronaći put do mnogih, kojima puko preživljavanje može da zavisi od brzog, snažnog metka, ispaljenog u deliću sekunde.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još