Najbolji za svakodnevno nošenje

Kompanija „Kahr Arms“ jedan je od pionira u rastućem trendu malih, visokokvalitetnih oružja koja koriste snažnu municiju u službenim kalibrima 9 mm Para, .40 S&W i .45 ACP. Na jednom od sajmova IWA u Nirnbergu, pre mnogo godina imali smo priliku da razgovaramo sa potpredsednikom kompanije Frankom Harrisom, zaduženim za marketing i prodaju. Posle diplome na Univerzitetu Harvard, Kook Jin „Justin“ Moon (sin Sun Myng Moona, tvorca „Crkve Ujedinjenja“), osnovao je „Kahr Arms“ 1995. Danas je ova kompanija vlasnik firme „Auto Ordnance“, ali je i dalje deo „Saeilo“ grupacije i nerado komentarišu svoje veze sa kontroverznom Munovom „Crkvom“. Međutim, o svojim proizvodima i te kako imaju šta da kažu…

Sećam se uprkos tome što je bilo davno, da je na skromnom štandu, bilo dosta posetilaca koji su razgledali tadašnju tek izašlu iz fabričkih pogona paletu Kahr pištolja. Interesovanje je bilo razumljivo, jer je „Kahr Arms“, godinama unazad sinonim za kvalitetno, kompaktno oružje. Tokom opsežnih testova koje je obavljala Njujorška policija (NYPD), tragajući za oružjem za policajce kada nisu na dužnosti, zaključeno je da ovi pištolji predstavljaju trenutno najbolji izbor za onoga, ko želi da bude naoružan sedam dana u nedelji, a da pritom nije opterećen masom i dimenzijama oružja. Bili smo zaintrigirani načinom na koji je konstrukcija predviđena za ozbiljan, snažan metak, sabijena na dimenzije skromnije od prosečnog džepnog pištolja sa slobodnim zatvaračem. Odgovor leži u pametnom inženjeringu. Možda su najbolji primer za to dva ultrakompaktna modela PM-9 i PM-45 kojima smo i mi posvetili posebnu pažnju. „Kahr Armsa“ je nudio 19 modela u četiri kalibra (9×17, 9×19, .40 S&W i .45 ACP), a navedeni pištolji su najmanji predstavnici svoje kategorije. Oba modela dele istu konstruktivnu platformu i rešenja.

PM-9. Pažnju nam je najpre privukao ovaj zadivljujuće kompaktni model. Pištolj ima polimerski ram od najlona ojačanog staklenim vlaknima, u koje je uliven posebno profilisani deo od nerđajućeg čelika tipa 300 C, po kome se kreće navlaka od istog materijala. Ovakvo rešenje, kod koga metal nema kontakta sa polimerom povećava pouzdanost, preciznost i životni vek oružja. Primetna je izuzetno niska silueta, gde cev skoro dodiruje osovinicu, oko koje rotira poluga okidača. To je postignuto, pre svega, izmeštanjem rampe za dovođenje metka u levu stranu. Na ovaj način, veći deo mehanizma za okidanje je mogao da bude pomeren uvis, što je smanjilo visinu rama i celog oružja. Time je olakšana kontrola pištolja pri brzoj paljbi, jer je sa nižom osom cevi i krak sile kraći. Sem ovog, „Kahr Arms“ je vlasnik još četiri patenta koje koristi na svojim pištoljima. Mehanizam za okidanje je samo dvostrukog dejstva (DAO) sa skrivenim udaračem, urađen izuzetno precizno s glatkim, veoma kratkim hodom od 12 mm i neverovatno malom silom od samo 2,4 kg! Te vrednosti ne postižu ni najbolji revolveri, koji po pravilu imaju kvalitetnije okidanje od pištolja.


Cev duga 76 mm je poligonalno rezana i dobijena kao polufabrikat od čuvenog proizvođača „Lothar – Walther“. U moderno opremljenoj fabrici, gde na CNC mašinama radi pedesetak radnika, iz ovih „sirovih“ cevi oblikuje se finalni proizvod. Materijal je karbonski čelik koji pruža bolje mehaničke osobine, ali zaštita od korozije, umesto uobičajenog, tvrdog hromiranja, izvedena je niklovanjem. Bez obzira na to, do sada od korisnika nije bilo primedbi na kvalitet antikorozivne zaštite. Ispod cevi, u unutrašnjosti rama je ostalo veoma malo mesta za smeštanje povratne opruge. Pritom, opruga koja se sabija povećava svoj prečnik i zahteva dodatni prostor. Rešenje je nađeno u dvostrukoj, koaksijalnoj opruzi na krutoj vođici. Da bi izbegli da se opruge eventualno zamrse, namotaji im idu u suprotnim smerovima. Neočekivano, pokazalo se da je potrebna sila za ovu vrstu opruga za 25% manja nego za klasična rešenja, pa je i to doprinelo lakšem i mirnijem funkcionisanju oružja. Pištolj se odlično ponaša, čak i kod brze paljbe.


U ruci, to je iznenađujuće kratko i tanko oružje sa dimenzijama manjim od npr. Walthera PPK ili Berrette M70. Koristi snažnu municiju i zabravljen zatvarač. Veoma udobna drška je sa prednje i zadnje strane krupno čekirana, a mala debljina i odličan oblik daju savršeno prirodan hvat. Uprkos maloj dužini nišanske linije, kvalitetni borbeni nišani „Meprolight“ omogućavaju da prosečna veličina grupe od pet metaka na 25 m bude oko 70 mm – što je izuzetan rezultat. Pouzdani, jednoredni okviri od nerđajućeg čelika za PM-9 imaju kapacitet od šest metaka, ali svi Kahr pištolji istog kalibra mogu da koriste zajedničke okvire. S okvirom od osam metaka iz modela T-9 kome viri produženo dno, to je jedini detalj koji narušava savršenu simetriju oružja. Finiš nerđajuće navlake je mat-crn i ceo pištolj deluje jednostavno i kompaktno. Mali izvlakač sa desne strane služi i kao indikator metka u cevi. Sem okidača, jedine spoljne komande su dugme za utvrđivanje okvira i ustavljač navlake, koji je ujedno i poluga za rasklapanje. Održavanje je jednostavno i lako, a proizvođač tvrdi da će svaki pištolj u proseku da ispali najmanje 2.500 metaka između dva otkaza (kvalitetna municija se podrazumeva).
PM-45. Drugi model koji smo isprobali bio je konstruisan za moćni metak .45 ACP, koji po mišljenju mnogih autoriteta predstavlja najbolji izbor za zaustavljanje napadača. U SAD, ovaj metak uživa veliku popularnost duže od jednog veka, pa nije čudo što je „Kahr“ ponudio svoj pištolj u ovom kalibru. Međutim, zadivljujuće je da najkompaktniji model za 1 cm duži, oko 12 mm viši i samo 5 mm širi i sa osamdesetak grama većom masom. Iskustvo autora sa kompaktnim „četrdesetpeticama“ svodi se na nekoliko kutija metaka, ispucanih iz Glocka 36 i kratkocevnog modela Colt Officer. Znamo da je trzaj podnošljiv, ali i veoma oštar, naročito kada se puca više metaka u brzom sledu. Iako su svi Kahr pištolji predviđeni za korišćenje pojačane +P+ municije, preporuka kompanije za kalibar .45 ACP je upotreba lakših zrna od 185 ili 200 grejna. Ergonomija, okidanje i preciznost su izvanredni, kao i kod modela u 9 mm Para. Sem veličine i standardnog kapaciteta od pet metaka, PM-45 razlikuje se i po navlaci od nerđajućeg čelika, koja nije crno finiširana, poput one kod PM-9 (crni finiš je opcija koja se doplaćuje). Takođe, cev je klasično žlebljena, sa šest polja i desnim korakom uvijanja. Sve ostalo je praktično identično.
Pištolji dolaze u plastičnom koferu sa po dva okvira, bravicom okidača, uputstvom za upotrebu i priborom za čišćenje. Cena je i do 50% veća od pištolja Glock, ali za tržište SAD nije visoka, a sve su traženiji i u Evropi…
D. Šaponjić

Tehničke karakteristike
Model: MP-9 MP-45
Dužina (mm): 134 144
Visina (mm): 102 114
Širina (mm): 23 28
Dužina cevi (mm): 76 80
Masa praznog (g): 397 490
Kapacitet (metaka): 6+1 5+1
Cena (dolari): 924 855

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još