Neprimetno nošenje

Sredinom devedesetih godina prošlog veka, italijanska firma SITES iz Turina napravila je neobično, ali i kvalitetno oružje, jedinstveno po jednoj osobini. Ovaj model, nazvan Resolver M380, najtanji je ikada napravljen pištolj u kalibru 9 mm K, što ga čini izuzetno pogodnim za prikriveno nošenje – uz sve druge karakteristike najmodernijih savremenih samoodbrambenih oružja. Neobičan naziv ovog oružja vodi poreklo iz engleskog izraza „to resolve“ (preispitati, odlučiti) i angloameričke oznake kalibra 9 mm K (.380 ACP). Poplava modernih pištolja u kalibru 9 mm Para u kompakt i subkompakt dimenzijama potisnula je sa tržišta pištolje slobodnog zatvarača i u slabijim kalibrima, uključujući i SITES, ali je gotovo neverovatno da ovaj model, bez obzira na mali kapacitet (7+1 metak) i cenu od oko 900 DM (u vreme kada se pojavio), nije opstao do danas, kada se analiziraju ostale njegove karakteristike.
Neobičan pištolj Resolver M380 prosto zapanjuje modernom konstrukcijom i malim dimenzijama. Njegova ukupna dužina iznosi 155 mm, visina (zajedno sa plastičnim dodatkom za mali prst na dnu okvira) 122 mm, a širina, neverovatnih, 16,8 mm. Izrada ovoga modela priča je za sebe. Čitavo oružje je od nerđajućeg čelika, osim crno bruniranih nišana i tankih plastičnih korica, zbog čega je imao masu od oko 600 grama, što je jedna od retkih karakteristika ovoga pištolja, koja se može smatrati neželjenom, ali je to mala cena za ostale kvalitete koji su time dobijeni. Neverovatno tanka navlaka tesno je napasovana oko, 86 mm duge, poligonalne cevi, ispod koje su smeštene vođica povratne opruge sa oprugom. Navlaka je ravna, sa oborenim spoljašnjim uglovima i skinutim ivicama, a na njoj, osim nišana nema drugih detalja. Unutar navlake nalazi se automatska kočnica u vidu bloka preko igle (što je danas najmasovnije rešenje u upotrebi uopšte); na ovom oružju to je jedini, ali i sasvim dovoljan, sigurnosni sistem.


Ram oružja je još jednostavniji, bez ikakvih komandi, osim utvrđivača okivira (na levoj strani rama, iza branika obarača) i obarača. Oružje ima skriveni (unutrašnji) oroz, i okidanje DAO „double action only“, odnosno, samo dvostrukim dejstvom. Samo okidanje nešto je tvrđe, sa otporom od oko 5500 grama, ali je, zato, korak kretanja obarača tek oko 10 mm. Nišani su niski i veoma pregledni, što za ovu vrstu oružja i nije imperativ, ali je, u svakom slučaju, kvalitet više. Izradom, tolerancijom između pokretnih delova i finišem, SITES se može svrstati rame uz rame sa najkvalitetnijim i najskupljim primercima oružja, najpoznatijih svetskih proizvođača.
Posebno interesantno je to što, uprkos izuzetno malim dimenzijama, SITES odlično „leži“, zahvaljujući duboko izvučenom ulegnuću na zadnjoj strani (inače, veoma tankog) rukohvata, što za posledicu ima i izuzetnu kontrolu i pri brzoj paljbi. Tu, sada, pozitivnu ulogu ima i njegova nešto veća masa, koja u dobroj meri anulira teže okidanje. Kako je ovo, prvenstveno, oružje za ličnu samoodbranu na manjim rastojenjima, njegova je preciznost i više nego zadovoljavajuća, a izbor kalibra sasvim opravdan.
Sve u svemu: ovaj model je i više nego odličan za svoju namenu; naročito kada se u obzir uzme mogućnost neprimećenog nošenja i ispod najlakše letnje odeće, pa je, zaista, prava šteta što je njegova proizvodnja ugašena.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još