Otrovnica sa Levanta

Jordan je mala kraljevina na Levantu, čije je okruženje, blago rečeno „veoma dinamično“. Svoj opstanak duguje, ne samo mudroj politici, već i respektivnoj snazi relativno male vojske. U organizaciji vojske, Jordanci se već decenijama oslanjaju na Englesku, gde se i usavršavaju najperspektivniji oficiri. Što se opremanja tiče, trude se da za vojsku nabave najkvalitetnije oružje (npr. još 80-ih kupili su jurišne puške SIG). Ipak, imati oružje domaće proizvodnje, donekle je stvar prestiža, ali i podsticaj za sopstvenu industriju.
„Jordan King Abdullah Design and Development Bureau“ skraćeno: KADDB, kao vodeća institucija, angažovan je za osnovne smernice u razvoju prvog domaćeg pištolja. S obzirom da se jordanska industrija do tada nije bavila sličnim projektima, odlučeno je da se konsultuje strani partner. Izbor je pao na “Wildey Guns Company” koja je u svetu poznata po super-pištolju, dizajniranom od strane Wildey Moora, vlasnika firme. Po završetku projektovanja, ugovor za izradu oružja dobio je „Jordan Arms & Weapon System“ – skraćeno JAWS (čeljusti – ralje). Ime pištolja je Viper (otrovnica).
Rezultat je čvrst pištolj solidne izrade, sa nekoliko zanimljivih odlika. Po spoljašnosti, prilično podseća na modele „smith-wesson“. Tome doprinosi obostrana kočnica (dekoker), smeštena na navlaci i nerđajući čelik, od koga su načinjene cev i navlaka, dok se ram nudi i u varijanti od aluminijumske legure. Konstrukcija je jednostavna i robusna. Zanimljivo je da je za sistem rada odabran kratak trzaj sa rotacijom cevi. Ovo rešenje viđeno je na starom Steyr M10, novim Beretta 8000 i neslavnim Colt All American modelima. Ipak, neki konstruktori favorizuju ovaj sistem, jer se cev kreće u pravoj liniji bez vertikalnih oscilacija. Po opaljenju, zatvarač i cev zajedno kreću unazad, a bradavica na zadnjem delu cevi opisuje spiralnu putanju duž kanala izglodanog sa donje strane navlake, dok se sklop ne odbravi, posle čega navlaka nastavlja put unazad, izbacujući praznu čauru. Viper krije još iznenađenja. Pravi se u najrasprostranjenijim pištoljskim kalibrima: 9 mm Para kapaciteta 15 metaka, .40 S&W (12) i .45 ACP sa 10 metaka.


Svi se rade sa dve dužine cevi: standardna od 127 mm i kompakt od 110 mm. Promena kalibra je moguća na svakom pištolju i radi se vrlo jednostavno – zamene se cev, izvlakač, okvir i insert na čelu zatvarača i sve to bez ikakvog alata. Cena konverzione jedinice je 225 dolara, a pištolj u SAD prodaje „Wildey Guns Co“, po ceni od 729 dolara. Za manje od 1000 dolara dobijate pištolj potpuno čelične konstrukcije u dva snažna kalibra (npr. 9 mm Para i .45 ACP), sa kojima možete da pokrijete više, čak i oprečnih taktičkih zadataka.
Naravno, Viper je uveden u naoružanje jordanske vojske i policije. Dopunske opcije su brojne: čekiranje prednjeg dela rukohvata, izbor materijala usadnika… Kao kod većine modernih borbenih pištolja, uz izbor različitih nišana (standardno se isporučuju borbeni LPA), nudi se i duža cev za montažu prigušivača, šina za taktičko svetlo i obuhvatne korice od tvrde gume u tri veličine. Skidanje ove drške omogućava da sa desne strane rama, bude demontirana pločica koja pokriva prenosnu polugu DA/SA okidača. Ovo rešenje ima pre svega estetsku ulogu, jer otkrivena prenosna poluga nikada nije izazvala zastoj kod npr. Berette M-92. Rasklapanje je kao kod Zbrojovke M-75: navlaka se povuče unazad za nekoliko milimetara, izvadi se spojnica – ustavljač navlake i ceo sklop se skine guranjem unapred. Korisnici tvrde da se radi o veoma pouzdanom i kvalitetno izrađenom oružju, tako da je jordanska vojska dobila adekvatan pištolj domaće proizvodnje, konkurentan i na zahtevnom tržištu SAD.
Generalno, ova konstrukcija ne donosi nešto novo na polju ručnog vatrenog oružja, ali predstavlja interesantnu simbiozu kvalitetnih materijala i obrade, uz neuobičajen sistem rada i egzotično poreklo.
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još