Pištolj Kimber Raptor II

američka firma „Kimber“ iz Jonkersa (država Nju Jork), na svom modelu Raptor II uvela je sasvim poseban, individualni izgled. Dizajn je stvarno poseban i govori o velikoj dozi crnog humora, koji postoji u konstruktorskom timu navedene fabrike. „Ovo je nešto za Krokodil Dandija“, reče jedan od prisutnih, kada je video model Raptor II.
Sam pištolj pokriven je sa toliko krljušti, kao da se stvarno radi o nekom reptilu. Rukohvat, umesto uobičajnog čekiranja krstastom strukturom, prekriven je krljuštima. Umesto uobičajnih kanelura, za repetiranje oružja, obrađena površina na navlaci najviše podseća na kožu reptila. Kako ovi detalji približno odgovaraju strukturi kože praistorijskog reptila, firma „Kimber“ odlučila je da ovaj neobičan model krsti imenom „Raptor“, što je među američkim ljubiteljima dinosaurusa skraćenica za Velociraptora, ili „Brzu grabljivicu“!
Pištolj ne potiče iz redovne ponude firme, koja je u međuvremenu postala najveći proizvođač pištolja modela M.1911, već iz tzv. Custom Shopa ovog proizvođača. Ovaj model nije više jedini sa tim imidžom, već postoje četiri verzije pištolja, sa ovakvim dizajnom. U jesen 2004. „Kimber“ je predstavio Raptor II i Pro Raptor II, pištolje modela M.1911, sa cevima od 4 i 5 inča. U maju 2005. predstavljen je i model Grand Raptor II, sa dvobojnim finišem i cevi od 5 inča i Ultra Raptor II, kompakt varijanta, sa cevi od 3 inča. Iako je Kimber ovim pokazao, da se iz „starog gvožđa“ kao što je model M.1911, može izvući pokoja interesantna nova crta, što se tiče same mehanike, sve ostalo je po starom. Kao i skoro svi drugi proizvođači pištolja ovog modela, „Kimber“ ne koristi neka, revolucionarno nova rešenja. To je kod ovog modela nepotrebno, jer je njegova konstrukcija, poznata već stotinak godina, pretrpela sva moguća poboljšanja. Pored toga, slika dobro poznate 45-ice, sa cevi od 5 inča, predstavlja pravi primer dizajnerske i tehničke filozofije: ili je volite ili ne volite. „Kimber“ modelom Raptor II (i Grand Raptor II, koji se razlikuje samo po finišu), po mišljenju vlasnika fabrike, nudi perfektno oružje za opštu namenu, u klasičnoj tehničkoj izvedbi. Proizvodni standardi ovog proizvođača, garantuju visok nivo pouzdanosti, preciznosti i izdržljivosti.
Samim tim, testirani primerak oružja nije mogao da se pohvali malim tolerancijama, radi se o srednjem kvalitetu obrade. Navlaka ima malo bočnog „lufta“, a cev izrađena sa tolerancijama u predelu ležišta metka. To nije nemarnost, već namera. „Kimber“ je želeo oružje koje funkcioniše u svim okolnostima.


Svakako, postoji veza između pouzdanosti i preciznosti. Skoro sva službena oružja raspolažu, iz ugla sportskog strelca, sa prevelikim tolerancijama, pa tako i originalni Colt M.1911. Ovakvi modeli napravljeni su za eksploataciju i u posebnim uslovima, kada održavanje oružja nije uvek moguće. Sportskim strelcima najvažnija je preciznost. Zbog toga se sportski modeli izrađuju sa minimalnim tolerancijama između kućišta zatvarača, cevi sa karikom i rama, koji su odlučujući za preciznost oružja. I pored toga, oružje treba da radi bez zastoja. Proizvođači ovakvih modela balansiraju između funkcionalnosti i preciznosti. To važi i za Raptor II, koji nije sportska mašina, već model opšte namene.
Ovakva filozofija ogleda se i radu funkcionalnih delova. Okidač od aluminijuma, opremljen tzv. „Triggerstopom“, okida čisto na 1800 grama, posle veoma jasnog hoda, bez propadanja. Oružje je opremljeno obostranom kočnicom, neophodnom na modelima ovakve namene, sa jasnim oznakama stanja. I ostali detalji su mešavina raznih uticaja. Skeletoidni udarač, „beavertail“ kočnica na ramu i dugačka vođica opruge spadaju pre u opremu sportskog oružja, nego modela za opštu namenu, dok su nišani na Raptoru namenjeni pre za neobavezno pucanje, nego takmičenje u streljani. Nišan je podesiv samo po strani i opremljen sa fluorescentnim umecima, za gađanje u uslovima slabe vidljivosti, koji na dnevnom svetlu strelišta izgube svoju svrhu.
Pucanje iz pištolja prošlo je bez bilo kakvih problema, čak i kada smo pištolj punili sa osam metaka u okviru i devetim u cevi, što kod drugih modela često dovede do zastoja. Široki, ovalni rukohvat omogućuje dobar hvat. Rezultati gađanja nisu bili tako dobri, u zavisnosti od vrste municije, testirani model pravio je pogotke od nešto ispod središta mete, do 20 cm iznad. Pucanjem iz stege proverili smo preciznost, koja takođe ne zadovoljava sportske standarde, samo sa jednom laboracijom ostvarena je grupa pogodaka, manja od 50 mm. Ovim se pokazalo da su rezultati za sportsku upotrebu u najboljoj meri prosečni, ali za model opšte namene veoma dobri. Takva preciznost odgovara nameni i opremi ovog modela.
M. RANKOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još