Podsećanje: Pištolj u punoj brzini

Do sajma IWA 2024. ostalo je manje od mesec dana, listajući arhivu prisetili smo se oružja koja su bila predstavljena na nirnberškom sajmu pre deset godina.
Ljubitelji oružja kažu da je svaki primerak oružja iz pogona “Korth” jedinstven. Tako je bilo od početka, a tako je i danas. Punih šezdeset godina je prošlo od kada je Willi Korth predstavio javnosti svoj prvi revolver, a proizvodnja ove firme posle prolazne krize ponovo je u punoj brzini. Među poznavaocima, ovo oružje uživa kultni status.

Izložbeni model sa “rentgenskim” pogledom u unutrašnjost mehanizma
Izložbeni model sa “rentgenskim” pogledom u unutrašnjost mehanizma

Vrhunski materijali, sjajna tehnička rešenja, odlična mašinska obrada uz pristojan udeo ekspertskog ručnog rada, sve objedinjeno u komad izvrsnog balansa, glatke funkcije i nesumnjivog kvaliteta, donose skoro emotivno iskustvo onome ko koristi ovo oružje.

Pravi recept

Precizan pogodak tako postaje logična posledica zadovoljstva koje vam pruža rukovanje oružjem savršene izrade. Naravno, takav nivo kvaliteta podrazumeva i veoma visoku cenu, pa se oružje sa oznakom Korth retko viđa i u mnogo bogatijem okruženju od našeg. Pre nekoliko godina bio sam u prilici da upravo kod nas testiram izvanredan primerak Korth revolvera. U to vreme manufaktura “Korth” je preživljavala teške dane, proizvodnja je bila na ivici obustave, a firma se nije pojavljivala čak ni na najznačajnijim sajmovima oružja.

 Pištolj PRS rastavljen na osnovne delove
Pištolj PRS rastavljen na osnovne delove

Na radost brojnih poštovalaca, to vreme je prošlo i posle dužeg čekanja 2013. godine, konačno se pojavio novi pištolj sa oznakom PRS. Tokom sajma IWA 2014. detaljnije smo se upoznali sa ovim prestižnim modelom. Do pojave PRS postojao je samo jedan model “Korthovog” pištolja, sa jedinstvenim, prepoznatljivim profilom. Bravljenje sistemom padajućeg bloka kao na modelima Walther P-38 ili Beretta 92 modifikovano je pozicioniranjem u prednji deo navlake, što je oružju podarilo karakterističnu i po opšteprihvaćenom mišljenju, ne naročito lepu siluetu. Sadašnji vlasnici, pasionirani lovci i strelci, Weber i Rothmann u proteklih pet godina tražili su “pravi recept” za novi pištolj. Prema njihovim rečima, PRS je spoj dva sveta – najbolje američke konstrukcije i vrhunskog nemačkog inženjeringa. Ali, šta to stvarno znači?

Besprekoran finiš

PRS koristi ram famoznog “Browningovog” Colta M-1911, ali umesto bravljenja oscilujuće cevi u navlaci preko lučnih ispusta, cev novog Kortha koristi Vorgrimler sistem sa valjčićima, kao mitraljez MG-42 ili pištolj Heckler und Koch P-9. Naravno, kalibar je legendarni .45 ACP. Ram je u dimenzijama standardnog M-1911 sa dvodelnim žlebom za kretanje navlake i donjim delom pune dužine (tzv. full dust cover), na kome je urezana

Tri verzije sa različitim dužinama cevi
Tri verzije sa različitim dužinama cevi

Picatinny šina za montažu dodatne opreme. Sve komande su na istom mestu kao na uzoru i funkcionišu na isti način, uključujući automatsku kočnicu na zadnjoj strani drške. Posebnu pažnju na štandu je privlačio par pištolj – revolver, sa delimično izrezanim ramom i navlakom, tako da se vide vitalni delovi u unutrašnjosti, kao i način rada. Dokazano dobrim rešenjima ne može da se nađe mana ni nakon veka upotrebe. Dimenzije kočnice, ustavljača navlake i dugmeta za izbacivanje okvira ograničeni su samo maštom i potrebama korisnika. Isto je i sa stranicama drške. PRS dolazi sa glatkim koricama od probranog drveta ali to je stvar izbora. S obzirom na standardizovane dimenzije, svako može lako da pronađe ono što mu odgovara u prebogatoj ponudi rezervnih delova, iako mislim da tu situaciju lepo opisuje narodna izreka “tražiti hleba preko pogače”.

Po želji, kupci dobijaju i pozlaćene modele
Po želji, kupci dobijaju i pozlaćene modele

Prema očekivanju finiš je besprekoran, bez obzira da li je reč o ponoćno plavoj boji brunira ili cerakote termički fiksiranoj boji sa primesama keramike. Možda je najzanimljiviji PVD finiš (Physical Vapor Deposition), što je skraćenica za metod kojim se na štićenu površinu nanosi tanak film od isparenja koji se potom “bombarduje” jonima azota. Rezultat je mehanički veoma otporna i hemijski neosetljiva površina kojoj ni klasično podmazivanje nije neophodno, jer otpor pri klizanju skoro da ne postoji. Za ovo treba zahvaliti besprekorno urađenoj pripremi za zaštitu. Videli smo ramove i navlake u različitim fazama izrade. Već na početku procesa (u kome ručni rad učestvuje sa oko 70%) finoća obrade čak i unutrašnjih površina postidela bi mnoge renomirane proizvođače oružja.

Popularna Tactical verzija

Navlaka ima za nijansu veće dimenzije od standardne M-1911, što je zajedno sa relativno komplikovanim sistemom bravljenja donelo masu od tačno jednog kilograma, za model sa cevi dugom 101 mm ili 1.250 g za verziju sa standardno dugom cevi od 127 mm. U ponudi je još i cev od 152 mm. Sve cevi su poligonalno žlebljene sa desnim korakom uvijanja od 450 mm. Svaka cev je u match kvalitetu i prošla je strogu kontrolu prizvođača “Lothar Walther”, a posle ugradnje i test preciznosti na strelištu u novom “Korthovom” pogonu kod mesta Lollar. Pokazana mi je meta na kojoj je pet metaka sa daljine od 25 m napravilo jednu rupu. Respektivan rezultat čak i za namensko, takmičarsko oružje.

Neobičan sistem za montažu prigušivača
Neobičan sistem za montažu prigušivača

Zanimljivo je da sve verzije PRS koriste identičan ram i navlaku modela za cev od 101 mm. Verzije sa dužim cevima dobijaju neku vrstu tega, koji se inbus zavrtnjem montira na usta cevi, a oblikom prati siluetu pištolja. Po želji, ovaj element može biti izrađen od čelika ili aluminijumske legure. Zbog kalibra koji je u standardnim laboracijama podzvučan, metak kalibra .45 ACP je idealan za prigušeno oružje. Zato ne treba da čudi što je u ponudi sada popularna Tactical verzija pištolja, sa užom cevi i prigušivačem neobičnog oblika sa četvrtastim presekom. Pritom, ovaj deo opreme se ne postavlja direktno na cev, već je za to napravljena posebna montaža koja se kači na Picatinny šinu sa donje strane rama, a na nju se preko navoja učvršćuje dug i prilično težak prigušivač.

Izvanredno oružje

Okvir za municiju ima kapacitet od sedam metaka, a PRS može da koristi bilo koji okvir za M-1911. Predviđene su dve vrste nišana, sportski i borbeni, a obe su potpuno podesive po visini i pravcu. Naredne godine paleta kalibara obuhvatiće 9 mm Para, .40 SW i .357 SIG, a već sada je moguće naručiti luksuznu verziju ručno graviranog pištolja sa motivom po želji. Početna cena za osnovni model je oko 3.500 evra što i nije previše u poređenju sa nekim drugim proizvođačima kvalitetnih M-1911, ali u zavisnosti od želja naručioca lako može da pređe sumu od 11.000 evra.

Modul za montažu prigušivača
Modul za montažu prigušivača

Mnogo? Svakako da jeste. Ali je neporecivo da i novi model firme “Korth” zahteva istu onu strast, perfekcionizam i želju da se pruži maksimum kvaliteta, baš kao što je to nekada činio Willi Korth. Taj duh je sačuvan i danas u izvanrednom oružju koje nosi njegovo ime. Iako svesni činjenice da postoje drugi, jeftiniji pištolji jednako dobrih (ili čak i boljih) performansi, drago nam je što postoji Korth. Jer, legende ne bi trebalo da se ugase…

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Mini Mosinka

Varijacija predstavlja proporcionalno umanjenu legendarnu vojničku pušku 1891/30 Mosin Nagan u kalibru .22 Long Rifle

Precizan, pouzdan i izdržljiv

Bliži se prvo kolo IPSC lige Srbije i razbuktavaju se polemike o izboru odgovarajućeg pištolja. Što je i dobar razlog da se potsetimo relativno novog modela Arma Zeka AZ-P1 Sport