Preciznost na prelamanje

Jednometni prelamajući pištolj čuvenog američkog proizvođača „Freedom Arms“, privukao je pažnju, jer se radi o kvalitetno izrađenom, lepom, pouzdanom i preciznom oružju.
Firma Freedom Arms je u protekle tri decenije stekla zavidan renome, po veoma kvalitetnom oružju. Pre svega, po robustnim single-action revolverima u magnum kalibrima .454 Casull i .500 Wyoming Express. Njihov najnoviji proizvod, jednometni pištolj na prelamanje, Model 2008, predviđen je za široku paletu kalibara: .223 Remington, .308 Winchester, .338 Federal, .357 Magnum, .357 Maximum, .375 Winchester, 6,5×55 Schwedenmauser, 7 BR Remington i 7-08 Remington. Po rečima Boba Bejkera, sa ovako širokim izborom municije, pištolj će zadovoljiti potrebe svih koji žele precizan pogodak sa velike distance, bilo da ga koriste za lov, gađanje u siluete ili neki drugi vid sportskog streljaštva. Kupcima će na raspolaganju biti i razni ekstra dodaci, npr. cevi različitih dužina, produžena poluga za prelamanje i otvoreni nišani za gađanje u siluete.
Mnogi su ovaj pištolj odmah nazvali „kontender“, zbog sličnosti sa istoimenim modelom firme „Thompson Center“, koja je sada u vlasništvu „Smith & Wessona“. FA Model 2008, ima neke karakteristike u dizajnu koje ga odmah odvajaju od Contendera. To je pre svega oblik drške, kao kod revolvera Colt Army M1860, sa zaobljenim leđima i drvenim koricama, koje savršeno leže u šaci. Sem toga, za razliku od Contendera, oružje se ne odbravljuje pomoću branika obarača, već poluge, smeštene sa leve strane rama. Opšti utisak koji se stiče na prvi pogled je da je oružje veoma kvalitetno izrađeno. Površina je od fino peskiranog, mat nerđajućeg čelika. Ceo pištolj je od čelika, nema ni „s“ od sintetike. Jedino su potkundak i korice drške od drveta. Spojevi i prelazi između čelika i drveta su skoro savršeno upasovani, kao jedna celina. I svi drugi zazori su izvedeni uz minimum tolerancije, što govori o visokim kriterijumima kvaliteta i znalačkoj izradi. Posebna priča su zavrtnji, koji su klasičnog tipa i za nečiji ukus možda previše grubi i kabasti, tako da kvare opšti izgled oružja. Neko će se možda pitati, zašto proizvođač nije upotrebio modernije zavrtnje? To je stvar za diskusiju, jer tradicionalisti sigurno ne misle tako i u klasičnim zavrtnjima ne vide ništa loše. Naprotiv, deluju im solidnije i oružju daju klasični, pomalo starinski „šmek“. Pored toga, na braniku obarača vidljive su i sitne, fine šarice – tragovi frez-mašine. I to bi bilo sve, što se tiče „mana“, ako se tako mogu nazvati. Ni najveća „cepidlaka“, neće naći nikakvu drugu zamerku, ma koliko se trudio.

Nema praznog hoda

Cevi imaju konusni profil i postupno se sužavaju prema ustima. Namerno kažemo cevi, jer nisu sve iste, ni po dužini, ni kalibru. Kada se pištolj prelomi (otvori), cev se obara nadole, pod uglom od 27,5 stepeni. Od kalibra zavisi i način punjenja. Kod kalibra .38 Special, odnosno .357 Magnum, metak viri za 5,4 mm iz ležišta kada je cev prelomljena – oborena. Tada izvlakač može samo da izvadi metak iz ležišta, a ne i da ga ugura. Cev u kalibru .223 je drugačija, pa izvlakač može i da gurne metak u ležište i da ga izvuče. U ovom slučaju, metak viri za 5,2 mm iz ležišta. Iznad ležišta metka postoji udubljenje u koje ulazi blok za bravljenje i fiksiranje cevi. Ispod ležišta nalazi se uzdužni žleb, u koji ulazi čivija povezana sa orozom. Kada se oroz zapne, čivija ulazi u navedeni žleb i tako sprečava da se cev prelomi, kada je oroz zapet.
Cev kalibra .357 duga je 254 mm i na ustima ima prečnik od 19,2 mm. Od usta se cev postepeno, konusno širi, tako da kod ležišta ima prečnik od 22,3 mm. Iznad grlića se nalazi tunel za mušicu, dug 48 mm, dok je sama mušica široka 1,2 mm. Mikrometarski zadnji nišan može da se podešava po visini i u stranu, a njegov kvadratni izrez iznosi 2,5 mm.
Cev ima konusni profil i za puščanu i revolversku municiju i sužava se prema grliću za oko 0,2 mm po centimetru. Cev kalibra .223 nema otvorene nišane, ali ima jednodelni montažni blok za optiku, pričvršćen sa tri inbus vijka.
Prilikom zamene cevi treba biti strpljiv i pažljiv, jer su tolerancije male. To nije posao za one koji bi sve odmah, na silu. Cev se odbravljuje pritiskom na polugu s leve strane rama, odmah pored oroza. Čim pritisnete polugu, cev se sama prelama i obara nadole. Ovde je namerno ostavljen malo veći zazor, jer bi inače bilo nemoguće ponovo zaklopiti cev, kada se zagreje ili isprlja. Valja napomenuti da se oroz ne zapinje sam, kada se cev ponovo sklopi. To morate da uradite sami. Posle prelamanja cevi ubacite metak u ležište, sklopite cev ponovo i tek tada palcem zapnite oroz. Tada je pištolj spreman za opaljenje. Opaljenje je pravo zadovoljstvo. Okidač nema prazan hod, suv je i precizan, sa otporom od oko 1.900 g.

Suva i čista cev

Pri punjenju revolverskom municijom, morate rukom da držite cev nadole, kako bi metak glatko kliznuo u ležište. Kod cevi sa ovom vrstom municije, izvlakač ne ubacuje metak u ležište. To se naročito primećuje kada se posle više ispaljenih hitaca ležište zagaravi, pa meci ne ulaze sami, glatko, na svoje mesto. Udubljenje na bloku služi kao rampa kako bi metak dobro seo na mesto, naročito u kalibru .357 Magnum. Nažalost, dubina ovog udubljenja nije dovoljna. Ukoliko je ležište zaprljano i zamazano garežom, morate prstima da ugurate metak u ležište. U protivnom će obod čaure da štrči i nećete moći da zaklopite cev. Posle opaljenja, prazna čaura može lepo i komotno da se izvadi, jer je prilikom prelamanja cevi izbijač izgura iz ležišta. Stvar je malo „pipavija“ sa municijom .223 Remington, jer čaura nema obod. Kada se cev prelomi da bi se pištolj ispraznio, prazna čaura viri samo 5 mm iz ležišta. To je dovoljno ako imate vitke prste i kada je vreme lepo i toplo. Šta ako strelac ima debele prste ili se prsti po hladnom zimskom vremenu ukoče ili nosi rukavice? Onda vađenje praznih čaura, može da bude prava muka.
Čak i sa najjačim kalibrima, trzaj se pri opaljenju lako kontroliše i podnosi. Ni posle uzastopne duže paljbe, ne oseća se zamor u ruci. Ono što može malo da uplaši nenaviklog početnika je prilično veliki plamen na ustima cevi, prilikom opaljenja sa municijom .223 Remington. To se naročito odnosi na laboracije Remington MC i Magtech PSP, kod kojih plamena lopta bude i po pola metra u prečniku. Kod municije u kalibru .357, barutno punjenje sagoreva potpuno, tako da plamena na ustima cevi skoro da i nema. I tu postoji izuzetak: kod laboracije Samson IMI JSP, na veliko iznenađenje, plameni jezik takođe iznosi pola metra. Prilikom gađanja na strelištu, preporučuje se čišćenje cevi posle svake promene laboracije, jer se prečnik pogodaka na taj način znatno sužava. Najbolje je cev očistiti bronzanom četkom, a zatim je suvom krpom dobro obrisati. Da biste videli koliko čista i suva cev znači, uzećemo primer laboracije Ficchi SJ-HP kalibra .357 Magnum, kod koje se posle čišćenja krug pogodaka sa 87 suzio na 42 mm (sa distance od 50 m). Ima laboracija kod kojih ni čišćenje cevi ne pomaže – jednostavno, krug pogodaka na 50 m se drastično širi u odnosu na 25 m. I još jedan zanimljiv fenomen: posle svake promene laboracije, prvi hitac ode daleko od grupe preostalih hitaca.

Udobno rukovanje

Zahvaljujući debelim zidovima cevi i sistemu punjenja sa jednim metkom, cev kalibra .357 zagreje se maksimalno do 45 stepeni Celzijusa. Međutim, drugačije se ponaša cev kalibra .223 Remington. I pored toga što su zidovi cevi u ovom kalibru deblji, ona se zbog većeg barutnog punjenja brže zagreva. Ipak je u pitanju puščana municija, tako da je brže zagrevanje i logično. Zato je preporučljivo napraviti manju pauzu posle svakih desetak hitaca, da se cev ohladi.
Može se reći da M 2008 dobro „žvaće“ sve laboracije, odnosno težine zrna. Jedino zrna kalibra .38 već na 25 m prave relativno veliki krug pogodaka. Izuzetak je Geco SP sa zrnom od 158 grejna. Ipak, najviše se preporučuje laboracija S&B SP kalibra .357 Magnum, sa zrnom od takođe 158 grejna, jer ima dobre rezultate i na 25 i na 50 m. U kategoriji kalibra .223 Remington, najbolje se pokazala laboracija Remington BT-HP Matchking, sa zrnom od 52 grejna. Što je najvažnije, promena sa kratke na dužu cev i ponovno vraćanje na kratku, nije donela neka veća odstupanja u preciznosti.
Na kraju, ono najosetljivije – cena. FA M2008 u Evropi košta 2.190 evra, a izmenljiva cev još dodatnih 790 evra. Nije malo, ali FA vredi svaki evro koji za njega platite. Radi se o oružju ekstra klase, kvalitetno izrađenom, pouzdanom i preciznom, sa kojim se vrlo lepo i udobno rukuje. I još nešto – dobro izgleda.

Boško LJUBINKOVIĆ

foto: Freedom Arms

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još