Prilagođavanje tržištu

Pištolji tipa Sig-Sauer postoje u mnoštvu različitih kalibara i verzija, ali ti modeli skoro uvek opremljeni su modernim sistemima okidanja, koji dopušta izbor između jednostruke ili dvostruke akcije. Ovaj model, zasnovan na modelu P-220 dijametralno je drugačiji, raspolaže staromodnim, ali zato „čistokrvnim“ sistemom napinjanja udarača, što pokazuje i skraćenica SAO (Single Action Only). Ovim se novi model sa obala Severnog mora vraća u prošlost, u odnosu na „starijeg“ brata P-220, koji raspolaže sistemom dvostruke akcije.
Fabrika se nije slučajno odlučila za model P-220, sa navlakom od nerđajućeg čelika i aluminijumskim ramom. Radi se pre svega za model namenjen američkom tržištu pištolja, u kalibru 45 ACP. Na tom tržištu već decenijama dominira Colt M1911 i njegovi brojni „klonovi“. Po mišljenju stručnjaka „SIG-Sauer“ ovim modelom cilja klijentelu koja je spremna da proba nešto novo, ali želi da zadrži osnovne tehničke karakteristike.
Logična posledica ovakvog razmišljanja je činjenica, da je SIG-Sauer P-220 SAO, u odnosu na ranije modele P-220, prilagođen američkom tržištu. Pored kalibra i sistema napinjanja tu je i fiksni nišan, jednoredi okvir i obostrana kočnica, po uzoru na Colt M1911. Zbog sistema SAO otpala je i za „SIG-Sauer“ tipična poluga dekokera, tako da strelci naviknuti na Colt M1911, nisu prinuđeni da menjaju svoje navike. „SIG-Sauer“ ovim modelom želi da nastupi ne samo na civilnom, nego i na službenom tržištu SAD, jer je tamo nabavka od strane službenih korisnika, češća i jednostavnija nego u Evropi. Zbog toga ovaj model ima dugme utvrđivača okvira, koje može da se postavi i na levu stranu, kao i šine za montiranje obeleživača cilja na prednjem delu rama. Fabrika po želji ugrađuje i nišan sa tricijumskim tačkama.
Kada raspakujete ovaj pištolj prvo vas zbuni natpis. Oružje sa sistemom SAO, nosi oznaku ST! Rešenje je sledeće: ova oznaka na američkom tržištu znači „stainless steel“ – nerđajući čelik. Kontrola obrade ne pokazuje ništa novo, osim malo većeg „lufta“. Visok nivo obrade „SIG-Sauera“ primetan je i na ovom modelu.


Vizuelna kontrola najavila je dobre rezultate, a testirani primerak raspolagao optimalnim okidanjem. Ova činjenica i obloge drške, namenjene rukama srednje veličine, daju vam osećaj koji relativno veliku silu okidanja od 1700 g subjektivno smanjuje na daleko manju vrednost. Posebno nam se svidelo fabričko podešavanje fiksnog nišana, kojim se od početka pogađa u fiksnu tačku nišanjenja. Naravno, postoj obilje opcionih mušica i zadnjih nišana za ovaj model.
U toku pucanja uz pomoć stege, pokazalo se još jednom da i modeli sa malo većom tolerancijom, mogu da ostvare odlične grupe pogodaka. Za takav rezultat, odlučujuće je ravnomerno bravljenje cevi i navlake u trenutku opaljenja. U tom slučaju i oružje sa većim tolerancijama pogađa odlično, pri tome je manje podložno negativnom uticaju prljavštine i razlikama kod municije, nego modeli sa malim tolerancijama.
Tokom testiranja sprovedenog na niskim temperaturama, upravo se relativno povoljna laboracija firme „Blaser“ pokazala kao najbolja, sa grupom pogodaka od 35 mm. Za neke druge laboracije, ova temperatura nije bila baš pogodna. Ukupno, ovo oružje koje radi bez bilo kakvih smetnji, pokazalo je apsolutnu pouzdanost u radu sa različitim vrstama municije (što je pokazala i srednja vrednost grupe pogodaka, koja je manja od 50 mm).
Na kraju može se reći da je kvalitet novog SIG-Sauera P-220 SAO izražen. I pored toga, ovaj model teško se uklapa u postojeće šeme. Za IPSC takmičenja nije podoban, zbog kalibra i kapaciteta. Za one koji se oduševljavaju novim tehnologijama, njegova mehanika stara stotinak godina nije interesantna. Međutim za one, kojima finansije ne dozvoljavaju previše slobode, cena od 1250 evra, ipak predstavlja bitan faktor. Sve ovo, uz fiksni nišan koji se danas smatra definitivno prevaziđenim, ne poklapa se sa trenutno važećim normativima, osim u slučaju službenog oružja. Na tom polju ipak, postoje drugi modeli iz „SIG-Sauera“. I pored toga stekli smo utisak da će ovaj model ostvariti uspeh, ako ne u Evropi, onda „preko bare“.
M. RANKOVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još