Revolver Armi Chiappa Rhino

Od pojave moćnih revolvera u kalibrima .50 Beowulf i .500 Smith&Wesson, u svetu ovog nekad dominantnog tipa ručnog vatrenog oružja, nije se mnogo izmenilo. Modeli su uglavnom prolazili kroz „kozmetičke“ promene i poboljšanja, sve do pojave revolvera Rhino, italijanske firme „Armi Chiappa“.
Nije tajna da su revolveri danas, prema masovnosti i raširenosti, uslovno rečeno – poraženi od strane savremenih pištolja. Tome je doprinelo više faktora: broj metaka u okviru je neretko višestruko veći u odnosu na burence kod revolvera, pljosnat oblik je često pogodniji, a donedavno velika prednost revolvera – apsolutna pouzdanost, postala je karakteristika i pištolja. Uz to, savremeni pištolji sa polimernim ramovima, podjednako su lagani kao i revolveri.

Kratki Rhino

Poslednji bastion dominacije revolvera, ostala su oružja koja ispaljuju najsnažnije kalibre .50 Beowulf, .500 S&W, .458 SOCOM, ali i nešto starije .454 Casull i legendarni .44 Magnum. Jednostavno, ovi „moćnici“ imaju takve dimenzije, da ne mogu da se smeste u okvir koji može da ergonomski zadovoljavajuće stane u ljudsku šaku. Kada bi po dužini i stao, dvoredi okvir sigurno ne bi, pa bi broj metaka bio na nivou revolvera. Sem toga, snažan impuls bi poprilično zakomplikovao konstrukciju, koja je u slučaju izraelskog Desert Eagle, dovela do velike mase i gabarita oružja.
Drugi domen, gde revolveri i te kako imaju šta da ponude je oružje za skriveno nošenje. I kod takvih pištolja, zbog ograničenih gabarita, kapacitet nije baš veliki, a uglavnom su u upotrebi slabiji kalibri. Ukoliko i postoji potreba sa snažnijim kalibrom veće probojnosti ili zaustavne moći, revolveri imaju prednost. U tu grupu spada Armi Chiappa Rhino ili „nosorog“. Ovaj model je i mnogo više od toga: ruši predstavu koja je godinama važila za revolvere i nudi potpuno nove kvalitete.
Italijanska firma „Armi Chiappa“ osnovana je 1958. i tokom godina izgradila je reputaciju proizvođača vrlo kvalitetnog vatrenog oružja, kao i replika poznatih istorijskih modela za prave zaljubljenike u pucanje i lov. „Armi Chiappa“ proizvodi oružje sa čaurom i perkusiono, neubojite replike poznatih modela pištolja i revolvera, kao i opremu za obuku i vežbanje. Dokaz da u „Armi Chiappa“ dobro znaju šta rade je i njihova replika poznate puške Winchester model 92, koja je privukla veliku pažnju u SAD i dobila sjajne kritike na „gostujućem terenu“…

 Prethodnik Rhinoa – Mateba Unica

Poslednji proizvod ove kompanije je revolver za skriveno nošenje Rhino, delo konstruktora Antonia Cudazza i Emilia Ghisonija. Oružje za skriveno nošenje treba korisniku da pruži sigurnost i mogućnost da se što je moguće brže i efikasnije odbrani od napada. Kada je reč o vatrenoj moći (odnosno zaustavnoj moći pištolja i revolvera), postoje dve teorije: manji kalibar, uz manji trzaj i mogućnost što bržeg sledećeg hica i veliki kalibar i izostanak potrebe da se uputi sledeći hitac. Prvu teoriju bi zadovoljio kalibar 9 mm Parabellum, 9 mm Makarov ili .38 Special, dok je tipični predstavnik druge – .45 ACP ili .357 Magnum. Zapravo, prva tri predstavljaju pokušaj kompromisa i to i ostvaruju. Ukoliko je korisnik dobar strelac i nije potreban drugi hitac…
Nema sumnje da je za obezbeđenje optimalne zaustavne moći potreban još snažniji kalibar, odnosno druga opcija u vidu .45 ACP ili .357 Magnum. Tu se krije još jedna prednost revolvera – ukoliko postoji potreba, može da se ispaljuje i municija drugačijeg energetskog nivoa, koja odgovara ležištu metka u burencetu, odnosno cevi. Umesto .357 Magnum, revolver može da ispaljuje i celu familiju kalibara baziranih na .38 Specijal. Iako slabija od .357 Magnum, pruža slabiji trzaj, veću brzinu drugog hica i sigurnost manje iskusnim strelcima, ali i jeftiniju obuku. Upućivanje drugog hica zavisi od trzaja, odnosno odskoka cevi – što je municija snažnija, trzaj i odskok će biti veći. Međutim, nije sve tako jednostavno, jer brzina vraćanja na nišansku liniju zavisi i od konstrukcije samog oružja. Upravo na ovom planu, Rhino ima genijalno rešenje – opaljenje se ne obavlja iz gornje komore burenceta, već iz donje. Na taj način se opaljenje odvija bliže sredini šake korisnika, tako da se krak momenta trzaja znatno skraćuje, što smanjuje i sam trzaj. Sem toga, iznad cevi se nalazi dovoljno prostora za mehanizam izbacivanja burenceta i prednji nišan, koji naizgled i ne viri iznad gornje ivice rama. Gornja ivica rama predstavlja ujedno i zadnji nišan šinskog tipa, koji obezbeđuje i vrlo korisnu „alatku“ za instinktivno pucanje. Na taj način, obezbeđuje se dodatna kompaktnost ovom oružju.

sEvidentne su vrlo male dimenzije ovog moćnog „revolverčića“

Pored osnovne varijante sa cevi dužine 51 mm (2 inča), buduće verzije će imati i druge dužine: 102 mm (4 inča), 127 mm (5 inča) i 152 mm (6 inča). Očigledno, ove buduće verzije neće biti namenjene za skriveno nošenje, već pravu konkurenciju klasičnim revolverima na tržištu. U osnovnoj verziji, Rhino je vrlo lagan – samo 720 g, a dužina mu je 164 mm. Realno je očekivati da bi sa cevi od 102 mm imao dužinu od oko 215 mm, a masu ispod 900 g što je vrlo povoljno u poređenju sa dobro poznatim, klasičnim S&W 686 sa istom dužinom cevi – 1.120 g i 242 mm. Varijante sa dužom cevi imaće i Picatinny šine iznad i ispod cevi, što samo potvrđuje da su Italijani ovom modelu pridali veliku pažnju i omogućili svestranu upotrebu.

Poprečni presek prikazuje složeni sistem za opaljenje

Ispaljivanje iz donje komore burenceta ima i negativan uticaj, pre svega na mehanizam za opaljenje. Rhino je revolver dvostrukog dejstva (SA/DA). Zbog činjenice da se opaljenje vrši iz donje komore, udarač je skriven i nalazi se unutar rama oružja. Zato se na gornjem delu nalazi tzv. lažni udarač, koji je polužno povezan sa udaračem. Za upotrebu u principu dvostruke akcije (DA), revolver se koristi na uobičajen način, ali povlačenjem obarača deluje se samo na unutrašnji udarač, ne i na „lažni“. Konstrukcija Rhina predstavlja kombinaciju legure aluminijuma velike čvrstoće, pod komercijalnim nazivom ergal (ram) i čelika (doboš, cev i drugi odgovorni delovi, pre svega mehanizam za opaljenje). Doboš ima uobičajeni kapacitet od šest metaka, ali je heksagonalnog preseka, ne okruglog, kako bi se obezbedila manja ukupna širina revolvera.
Svako novo rešenje, koliko god delovalo zanimljivo i upotrebljivo, mora da prođe test praktične upotrebe. Tako je i sa Rhinom – najveću brigu ne zadaje sam princip sa opaljenjem iz donje komore doboša, već ono šta taj princip nosi kao nus – produkt, složen sistem za opaljenje. Ipak, u vreme kompjuterskog projektovanja i naprednih materijala, teško je poverovati da se konstruktorima desio takav propust. Ukoliko je ova prognoza tačna, Rhino je možda najbolje što se revolverima „desilo“ poslednjih godina – realno je očekivati da ovakav proizvod postigne sjajan uspeh, tim pre što je njegov kalibar (i svi drugi kalibri koje može da ispaljuje), neuporedivo rašireniji u odnosu na snažne poput .500 S&W ili .50 Beowulf.
Mr S. Baloš

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još