Skladno rešenje

S obzirom da beogradsko preduzeće ”Trofej Komerc” već godinama distribuira “Zbrojovkino” oružje, imali ste priliku da pročitate testove pištolja, snajperskih pušaka i lovačkih karabina. Zbog toga nam je pažnju privukao model koji do sada nismo imali u rukama. Reč je pištolju sa oznakom ČZ 2075 RAMI

S obzirom da beogradsko preduzeće ”Trofej Komerc” već godinama distribuira “Zbrojovkino” oružje, imali ste priliku da pročitate testove pištolja, snajperskih pušaka i lovačkih karabina. Zbog toga nam je pažnju privukao model koji do sada nismo imali u rukama. Reč je pištolju sa oznakom ČZ 2075 RAMI

Između dva svetska rata češka mašinska industrija bila je u samom evropskom vrhu. Krajem tridesetih godina 20. veka, izgrađeni su, za to doba moderni pogoni, u Uherskom Brodu, kojima je čuvena “Zbrojovka” namenila, pre svega, proizvodnju pištolja.

CZ RAMI skoro ceo “nestane” u šaci
CZ RAMI skoro ceo “nestane” u šaci

Posle više od sedam decenija i burnih dešavanja, pištolji iz ove fabrike pronose slavu češkog oružja širom sveta. Možda “Škoda” ostvaruje veći promet, ali ime “Zbrojovka” je mnogo poznatije. Upravo zbog toga, na svakom sajmu oružja, nezaobilazna je poseta njihovom štandu i upoznavanje sa aktuelnim novitetima, jer ovaj proizvođač ne spava na lovorikama. Na žalost, na nirnberškom sajmu IWA 2012, nije izložen vojni program streljačkog oružja, pa nismo mogli da se neposredno upoznamo sa novim automatom Scorpion EVO 3 i jurišnom puškom ČZ 805 Bren. Očekivali smo da civilni ljubitelji ovog brenda neće biti zapostavljeni i da će biti izložene poluautomatske varijante ovih modela. Ali sve to je nadoknadio ljubazni menadžer za medije, gospodin Ričard Zapletal koji je ne žaleći vreme, veoma strpljivo omogućio uvid u sve što nas je zanimalo, uključujući i susret sa članom češkog IPSC tima i jednim od najboljih svetskih strelaca u diviziji open, Martinom Kameničekom.

Pametno osmišljen koncept

Naravno, za ljubitelje pištolja, najatraktivniji modeli su nove verzije legendarnog ČZ M-75. Izvrsna konstrukcija Františeka Kouckog, konstantno se usavršava u skladu sa zahtevima korisnika, pa je odličan službeni pištolj, postao osnova za brojne sportske i taktičke modele koji se po kvalitetu nalaze u samom vrhu svetske produkcije. S obzirom da beogradsko preduzeće “Trofej Komerc” već godinama distribuira “Zbrojovkino” oružje, naši čitaoci imali su priliku da pročitaju testove pištolja, snajperske puške i lovačkih karabina. Zbog toga nam je pažnju privukao model koji do sada nismo imali u rukama. Reč je pištolju sa oznakom ČZ 2075 RAMI.

Teško je odlučiti se između modela RAMI i Duty
Teško je odlučiti se između modela RAMI i Duty

Na tržištu se pojavio 2007. i za sada je jedini sub-compact model iz “Zbrojovke”. Njegovi konstruktori, Radek Hauerland i Milan Trkulja, pozajmili su po dva početna slova svojih imena i tako se došlo do naziva pištolja. Matična kuća ovaj model preporučuje onima, koji žele solidnu vatrenu moć u diskretnom pakovanju, ali i kao back-up pištolj, što je sa moje tačke gledišta preterano, ali RAMI se kao takav dobro prodaje u SAD. Čak se i proizvodi u “Zbrojovkinom” pogonu u Kanzas Sitiju. Nudi se u kalibrima 9 mm Para i .40 S&W, ali postoji i verzija koja koristi nesmrtonosnu, gumenu municiju P.A. kalibra 9 mm.

Zaokružena ponuda

RAMI nije previše malo oružje, u poređenju sa npr. Glock 26/27 ili Beretta PX-4 Storm SC, ima primetno veće dimenzije i za nijansu je veći od adekvatnih modela “Heckler & Kocha”. S druge strane, sa 695 grama, primetno je lakši od njih (izuzev “Glockovih” baby modela). Pritom, osim verzije sa ramom od aluminijumske legure, u ponudi je i model RAMI P kod koga je korišćen polimer, pa je tako dobijena ušteda od 30 g. Sve ostale mere su identične, uključujući dužinu 168 mm, visinu od 120 mm i za skriveno oružje najbitnije – širinu od samo 33 mm, mereno preko komande kočnice. Pritom, iako je hladno kovana cev duga samo 74,6 mm, oružje se reklamira kao veoma precizno do daljine od 50 m! Zvuči mi neverovatno, ali imao sam priliku da čitam testove strelaca, koji su pravili zaista pristojne grupe na toj daljini. Ipak, namena ovog pištolja je da na daljini do 10 m brzo i sigurno, smesti pogodak u vitalne zone mete. I to može da uradi veoma dobro.

Sjajan izbor za skriveno nošenje
Sjajan izbor za skriveno nošenje

Po udobnosti, ne može da se meri sa modelima pune veličine, ali ceo koncept je inteligentno osmišljen, a niskoprofilni tricijumski nišani u Novak stilu, olakšavaju upotrebu u lošim svetlosnim uslovima. Kapacitet je deset metaka, ali postoje i okviri koji primaju 13 komada, sa polimerskim dnom koje je oblikovano tako da pruža oslonac za mali prst. Sumirajući utiske, zaključujemo da RAMI predstavlja veoma dobar izbor u svojoj kategoriji i da “Zbrojovka” ovim modelom zaokružuje ponudu pištolja iz familije M-75. Ali…

Drugačija perspektiva

Pre nekoliko godina, testirajući “Zbrojovkine” pištolje, isprobali smo, u to vreme novi model službenog pištolja, iz serije SP (Service Pistol) sa oznakom SP-07 Duty. Utisci su bili pozitivni, naročito kada je reč o novom Omega sistemu okidanja, pojednostavljene konstrukcije ali očuvanih performansi. Ta vrsta poređenja verovatno mi ne bi ni pala na pamet, ali gospodin Zapletal je na pultu jednostavno postavio jedan model pored drugog. I time čitavoj priči dao drugačiju perspektivu. Jer, SP-07 Duty po dimenzijama, veoma malo odstupa od modela RAMI. Na papiru, 17 mm veća dužina uz dodatnih 10 mm visine i 10,4 mm duža cev, ne daju pravu sliku. Tek kada su jedan pored drugog, shvatite da su po veličini veoma bliski. Pritom, SP-07 ima masu od 770 g, uz kapacitet od 16 metaka i predstavlja pravo službeno oružje. Jedina zamerka se odnosi na dodatnih 4 mm širine. Sam hvat deluje vrlo slično kod oba modela, ali je komfor ipak na strani većeg pištolja.

Uočljiva razlika u širini udarača kod nove serije Compact u odnosu na RAMI
Uočljiva razlika u širini udarača kod nove serije Compact u odnosu na RAMI

Konstrukciono su veoma slični, oba modela koriste tzv. SIG bravu, sa prizmatičnim ležištem metka u otvoru za izbacivanje čaura, dok klasični ČZ M-75 i dalje ima Browningovo rešenje, sa dva lučna ispusta na cevi. Međutim, drugačiji okidački mehanizam na RAMI, uslovio je primetno uži udarač, koga je zbog toga malo teže ručno napeti, a rep okidača je prilično savijen, što može da bude problem, ako imate krupnije šake ili nosite rukavice. Nadalje, SP-07 nudi izbor između dekokera, klasične kočnice ili kombinacije ovih uređaja, što svakako pomaže bezbednijem rukovanju. Više sitnih prednosti modela SP-07 Duty navode me da se zapitam, da li je “Zbrojovka” ovim potezom postigla “autogol”, tj. da li su ovi pištolji ustvari, međusobni konkurenti na jednom segmentu tržišta? Šta god da je odgovor, u ovakvoj situaciji profitiraju kupci, jer imaju priliku da odaberu optimalno rešenje za svoje potrebe. I bez obzira na vrstu izbora, prilično je sigurno da će biti zadovoljni.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još