Okidanje, najveća specifičnost!

Još jedan sasvim novi pištolj u kalibru 9×19 Para stiže iz američke firme „Avidity Arms“ (dela divizije „Eagle Imports“). Ime mu je PD-10. Model se na tržištu pojavio posle premijernog predstavljanja na  sajmu naoružanja i opreme, pre sedam godina na „Shot Show“ u Las Vegasu. Zanimljivo je da ovaj model imao sasvim originalan koncept i potpuno drugačiji pristup u inženjeringu, tako da je krajnji rezultat neobičan pištolj, s polimerskim ramom i okidanjem unutrašnjim udaračem, s jednorednim okvirom i kapacitetom od 10+1 metak.
Pištolj PD-10 je delo poznatog američkog stručnjaka za samoodbranu i borbu vatrenim oružjem Roba Pinkusa, kome je ovo prvi inženjerski poduhvat. Rob se, dosad, bavio razvijanjem sopstvene škole borbe vatrenim oružjem i sistema samoodbrambenog korišćenja oružja, nazvane „I.C.E. Training Company“, a radio je i kao dugogodišnji instruktor za gađanje i rukovanje oružjem u policiji. Pritom je i novinar poznate revije „S.W.A.T. Magazine“ još od 2001. Radeći na razvoju svoje škole borenja vatrenim oružjem, osetio je potrebu za pouzdanim, moćnim pištoljem pogodnim za prikriveno nošenje i ličnu zaštitu, ali takvim da kada se koristi u borbi, ima sve karakteristike oružja punog formata (da se odskok lako kontroliše i omogućava precizno nišanjenje, odnosno, brzo i tačno gađanje).
Kako nije postojao pištolj po njegovoj zamisli na tržištu, rešio je da ga konstruiše sam. Osnovao je firmu „Avidity Arms“ (avidity – žudnja), koja posluje u okviru velike „Eagle Imports“ (koja u SAD zastupa brojne inostrane firme, kao što su slovački „Grand Power“, španski „Llama“, „Comanche“ i S.P.S., argentinska „Bersa“, američke „American Clasic“ i MAC i još neke). U okviru ove firme počeo je proizvodnju potpuno autentičnog i novog modela. Krajnje neobično, ali veoma iskusno, razvoj pištolja je počeo od okvira za municiju. Smatrajući da je kapacitet oružja od 10+1 metak sasvim dovoljan, za svoj budući pištolj je usvojio jednoredne okvire za pištolje M-1911 u kalibru 9 mm, dizajnirane od strane poznatog američkog strelca Čipa Mekkormika, kapaciteta 10 metaka, sa oznakom XP, a onda oko njih dizajnirao svoj pištolj. Na tržištu su ovo poznati okviri najvišeg kvaliteta i proverene funkcionalnosti, tako da na pouzdanost punjenja oružja ne mora da se misli ni u kom slučaju. Upravo ovi okviri napravljeni od nerđajućeg čelika važe za ekstremno pouzdane, što je po mišljenju iskusnog stručnjaka, kakav je Rob Pinkus, skoro najvažnije za pouzdanost kompletnog oružja.
Jedini ustupak u slobodi dizajniranja ovog oružja bio je ugao drške u odnosu na osu cevi, dok je sve ostalo urađeno potpuno slobodno i autentično. Zahvaljujući tankim jednorednim okvirima, Pinkus je uspeo da konstruiše ekstremno tanak pištolj, najveće širine od samo 25,4 mm. Iako je sa ostalim dimenzijama (dužina 176 mm, visina 130 mm, s cevi dugom 102 mm i masom od 532 grama bez okvira) njegov PD-10 skoro sasvim uobičajeno, jedva malo kompaktnije borbeno oružje, mala širina mu omogućava neprimetno i komforno skriveno nošenje, dok je u rukama ostao potpuno stabilan. Zanimljivo je da je cev izrađena klasično, s tradicionalnim žlebovima i poljima, što je kod ovakvih pištolja danas prilično retko. Oko ostalih rešenja Pinkus nije mnogo razmišljao, već je, uglavnom, preuzeo ona postojeća, za koja je mislio da su najuspešnija.
Sistem rada je danas najrasprostranjeniji i, verovatno, najsavršeniji modifikovani Browningov sistem kratkog trzaja, uglavnom poznat korisnicima kao „Sigova“ brava (zabravljivanje proširenim blokom zadnjeg dela cevi u otvor za ekstrakciju čaura). Zahvaljujući ovom, klasičnom sistemu, pištolj je apsolutno pouzdan, kada je rad mehanike u pitanju, a preciznost je izvrsna. Cev je ispred bloka brave obrađena ravno (u prednjem delu potpuno cilindrična), pa je vođenje u navlaci tačno i precizno. Osim sistemu rada, tačnost duguje, pre svega, precizno i s minimalnim tolerancijama izrađenoj navlaci od mašinski obrađenog nerđajućeg čelika. Iznenađuje da ovaj model nema vođicu povratne opruge sa amortizerom (sa duplom povratnom oprugom, postavljenom jedna unutar druge), već samo jednostruku, iako prilično jaku, lisnatog preseka (kao kod Glocka), spakovanu u celinu zajedno s vođicom. Posledice ovakvog rešenja su odlično funkcionisanje tokom gađanja i prilično umeren trzaj, bez obzira na snagu municije koju koristi.
Navlaka i ram oružja dizajnerski formiraju skladnu celinu. Model PD-10 ima opšti izgled i siluetu vrlo slične pištoljima firme „Glock“, od kojih je mnogo pozajmio. Ipak, opšti utisak originalnosti i vizuelno prepoznatljive siluete s dozom prefinjenosti, zaokruženog i zrelog dizajna, ostvaren je s nekoliko detalja i linija na navlaci i ramu. Avidity PD-10 svojim modernim dizajnom ostavlja, s razlogom, utisak skupog i kvalitetnog oružja, uprkos ramu od livene plastike.
Model PD-10 funkcioniše meko i glatko, kao što se i očekuje od pištolja s borbenim ambicijama, a u suštini zaslugu za to nosi najviše opšti kvalitet, koji je vidljiv na svakom njegovom detalju. Navlaka ima pravougaoni presek, s krupnim polukružno usečenim površinama kanala za repetiranje i u zadnjem delu, a gornja strana je veoma pažljivo zaravnjena da bi se dobila preglednost. U prednjem kraju, navlaka se naglo sužava ka ustima cevi, što je jedini detalj na njoj. S desne strane se nalazi dugi i široki izvlakač za pouzdanu ekstrakciju ispaljenih čaura, a s gornje zadnje strane otvor za izbacivanje čaura i poluga pokazivača metka u cevi, koja se izdigne iznad navlake kada je u cevi metak. Spoljna zaštita čeličnih delova izvedena je ekstremno otpornim finišem (proces nitriranja koji koriste i Glock pištolji), a koji zahvata sloj čelika između 0,04 i 0,05 mm u dubinu i otvrdnjuje ga na ekstremnih 64 stepeni tvrdoće na Rockwell C skali.
Kod ovog modela ram je izrađen od livene polimerske plastike, s rukohvatom normalne dužine. Sjajno dizajniran, perfektno ergonomski rešen i krupno čekiran rukohvat izuzetno udobno leži i dobro podnosi i najbrži režim paljbe, čemu je i namenjen ovaj izrazito agresivni borbeni model. Novi PD-10, naravno, ima taktičku Picatiny šinu (za montažu taktičkog svetla i/ili nišanskog lasera) na donjem prednjem delu rama, što je danas nezaobilazno.
Od ostalih detalja, svakako treba pomenuti polugu kočnice magacina, koja je plitka i široka, u vidu dugmeta na levoj strani iza branika obarača. Uz to, kočnicu magacina je moguće postaviti i kontra, sa suprotne strane oružja, kada ga koriste levoruki korisnici. Pištolj koristi sistem rasklapanja s Glocka, sa obostranom polugicom na ramu.Sigurnosni sistemi novog modela su automatski i unutrašnji (poluga kočnice obarača u samom obaraču i sigurnosni blok oko udarne igle). Jedina komanda pištolja je klasična, lako pristupačna i dobro oblikovana, a to je kočnica navlake (uz utvrđivač okvira, naravno) postavljena na uobičajeno mesto – na zadnju levu stranu iznad rukohvata.
Najveća specifičnost ovog pištolja je, upravo, okidanje. Za razliku od Glocka, oni opaljuju otpuštanjem udarne igle s prethodno potpuno sabijene opruge, pa sam proces opaljenja nema fazu „prethodnog zapinjanja“. Zbog toga je okidanje jasno, kratko i vrši se preko poluge razdvajača, što je daleko komfornije nego kod Glocka, kome je to glavna mana. Zbog sigurnosti pri korišćenju, sila okidanja je podešena malo „tvrđe“ (minimalno od oko 2.500 daN), ali je okidanje glatko i odsečno, pa to i nije tako loše. Dobro je što može da bude i mnogo mekše, ali je to ostavljeno na savest korisnicima.
Tome svemu duguje i ekstremnu preciznost i izuzetnu upotrebljivost u svim uslovima borbenog gađanja, gde ni najmanje ne zaostaje za vodećim borbenim modelima punih gabarita. S lakoćom ostvaruje grupe pogodaka od 50-60 mm u prečniku na daljini od 25 metara, a na borbenim rastojanjima strelcu omogućava potpunu kontrolu metne situacije i dominaciju na strelištu.
B. VOJVODIĆ
foto O. VOLK

Tehničke karakteristike:
Model: Avidity Arms PD-10
Kalibar: 9×19 Para
Kapacitet (metaka): 10+1
Visina (mm): 130
Dužina (mm): 176
Dužina cevi (mm): 102
Širina (mm): 25,4
Težina (g): 532 (bez okvira)
Cena: 499 dolara

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još