dr Željko Budimir

Tanfoglio Witness 1911

O modelu Colt 1911 (A1) i njegovim „derivatima“ napisane su hiljade stranica. Nećemo da ponavljamo ono što su najbolji stručnjaci za oružje napisali o sjajnoj 45-ici. Predstavićemo jednu varijantu 1911 srednjeg cenovnog razreda, koja je dostupna širem krugu streljačke populacije, a koju na naše tržištu vraća Tanfoglio, modelom Witness 1911.
Razvijen je na osnovu modela Colt 1911 A1. U pitanju je klasika prilagođena savremenoj tehnologiji proizvodnje. Witness 1911 je čelični pištolj jednostruke akcije (SA) punog formata sa jednorednim okvirom. Napravljen za ljubitelje klasike, a ujedno da odgovora izazovima 21. veka.
Masivna navlaka dužine 189 mm je izglodana iz jednog komada karbonskog čelika, spolja zaštićena bruniranjem. Ono što na prvi pogled vizuelno razlikuje navlaku Witnessa 1911 od Colt 1911 A1 su nišani i useci za repetiranje. Površina za repetiranje se nalazi na zadnjoj strani navlake i čine je plitki i široki useci, pogodni za sigurno repetiranje.
Zatvarač je klasičan sa inertnom udarnom iglom bez sigurnosnog sistema. Na prvim serijama modela Witness 1911 nišani su bili standardni vojnički, što nije odgovaralo savremenim takmičarskim namenama ovog pištolja. Zato su kod aktuelnih modela usvojeni savremeni LPA nišani. U osnovnom paketu prednji nišan je krupna crna metalna mušica postavljena u lastin rep, horizontalno nareckana kako bi se smanjila refleksija. Zadnji nišan je LPA novak tipa, nisko ukopan u navlaku sa dve bele tačke.
Italijani su model Witness 1911 razvili u saradnji sa filipinskim proizvođačem streljačkog oružja „Armscore Global Defence“. Saradnja je započela kupovinom osnovnih delove od filipinske kompanije da bi talijanski tim na kraju kompletirao celo oružje.
Ovaj metod proizvodnje (sklapanja) ne čudi, jer i najpoznatije američke radionice za kastimizaciju modela 1911, osnovene delove kupuju od “Armscora”, odnosno “Rock Island Armory”, kako se proizvodni kapaciteti Armscora nazivaju u SAD. Ova azijska kompanija je danas jedan od najvećih proizvođač pištolja iz familije 1911.

tekst i slike: dr Željko Budimir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još