Taurus TX-22

Oružje kalibra .22 LR, bez obzira da li je reč o „kratkim“ ili „dugim cevima“, poluautomatskim verzijama ili repetirkama i jednometnim modelima, nudi nekoliko značajnih prednosti. Na prvom mestu, to je cena municije ali i njena masa u poređenju sa municijom sa centralnim paljenjem.
Taurus TX-22 predstavlja potpuno novu konstrukciju sa polimerskim ramom punog formata i okvirima kapaciteta 16 metaka. Uz cev dugu 104 mm jasno je da kompanija ima ambiciju da ponudi jeftinu alternativu treningu sa savremenim borbenim pištoljima. Naravno, trzaj, pucanj i odskok ni blizu nisu slični, ali većina ostalih operacija je identična – nišanjenje, okidanje, promena okvira itd.
Taurus, koji je izgradio dobru reputaciju sa svojim revolverima, sa ovim modelom pokušava da pokaže kako su mu i poluautomatski pištolji podjednako dobri. Sudeći po reakcijama korisnika, za sada su na dobrom putu. Pomalo uglaste konture drške pružaju udoban i siguran hvat, okidanje je na očekivanom nivou za „strike fired“ oružje, a preciznost je odlična. Produžena cev dobila je navoj za montažu prigušivača, a na izrezanoj i olakšanoj navlaci može se postaviti pločica za motiranje sve prisutnijih refleksnih nišana. Ovaj pištolj se već koristi na nekim od „rimfire tactical – practical“ takmičenja. Jedina zamerka je pouzdanost okvira, ali se to navodno rešava. Deklarisana cena je samo 299 dolara u SAD, ali se mogu naći znatno povoljnije ponude.

Dragan ŠAPONJIĆ
foto: „Taurus“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još