Tehnološki savršen

Među ljubiteljima oružja, postoji posebna grupa strelaca, koji obožavaju najveće i najmoćnije revolvere, za koje je smišljeno i posebno takmičenje nazvano Silhouette. Kao što samo ime kaže, ovo takmičenje predviđa gađanje metalnih, padajućih silueta životinja na velikim daljinama, od 50, pa do preko 200 metara. Da bi se teške metalne siluete oborile, potrebno je da oružje bude u teškom i moćnom kalibru, kako bi zrno dovelo dovoljno energije na cilj. Zatim, zbog velike udaljenosti mete, potrebno je i da cev oružja bude ekstra duga, kao i nišanska linija. Među proizvođačima oružja, revolveri za ovu takmičarsku disciplinu u nazivu su nosili i oznaku silhouette i naravno bili posebno pravljeni. Po pravilu ovo su, bez obzira na proizvođača, uvek bili najelitniji, najveći i najmoćniji modeli, zbog čega je i njihova popularnost bila velika. Tako su revolveri Silhouette vremenom postali ponos malobrojnih proizvođača, koji su sebi mogli da priušte luksuz da ih proizvode.
Firma „Taurus“ do sada nije imala ovakav revolver u svojoj ponudi. Tek se, sredinom godine na tržištu pojavio njihov model nazvan Taurus Silhouette 454 Casull. To je potpuno novi model i predstavlja nešto najbolje, što je fabrika „Taurus“ do sada napravila.
Model Taurus Silhouette 454 Casull, napravljen je u novoj američkoj fabrici „Taurus“ u Majamiju, naravno najsavremenijim tehnološkim procesima. Rezultat je zaista ekstra kvalitetan i luksuzan revolver, u najpotentnijem komercijalnom metku današnjice, koji može da bude ponos svakom zaljubljeniku u revolvere, bez obzira na visoke kriterijume korisnika.
Revolver Taurus Silhouette 454 Casull, je veliko oružje ukupne dužine 450 mm i mase 1800 grama. Ima cev dugu 305 mm (12 inča) i doboš sa pet komora. Celo oružje načinjeno je od, do savršenstva obrađenog, nerđajućeg čelika sa satenskim finišem. Iako ultra moderan, ovaj veliki SA/DA revolver, dizajnom najviše podseća na revolvere „Prljavi Hari“, pravljene sredinom prošlog veka. Načinjen je na najvećem „taurusovom“ ramu, pozajmljenom sa revolvera Rageing Bull. U ovaj veliki ram, postavljen je doboš sa pet komora, osiguran sa dve brave. Iako je klasično „taurusovo“ bravljenje sasvim pouzdano, na ovoj, najvećoj klasi revolvera dodata je ekstra brava na kranu, ispred samog doboša, kako bi se ukrotila snaga metka .454 Casull. Doboš je projektovan tako da bezbednost bude na prvom mestu, pa komore na najtanjem delu imaju zidove debele 4,5 mm. Na ovaj ram ušrafljena je prilično vitka cev, koja na zadnjem, donjem delu, ima kućište osovine doboša, pomalo nalik na legendarni, S&W Mod.29, a celom dužinom sa gornje strane integralnu, ventilirajuću šinu. Veliki ram i duga, vitka cev, daju mu izduženu i elegantnu liniju i pomalo retro izgled. Na vrhu cevi, nalazi se pomalo zaboravljena, takmičarska „patridge“ izmenjiva mušica pravougaonog preseka, postavljena na rampu, dok je zadnji nišan klasičan mikrometarski, koji ova firma ugrađuje standardno na svoje revolvere.
Na ovaj model, čija je cena u Evropi oko 1250 evra, postavljena je i velika, gumena, obuhvatna drška, sa zlatnim monogramom firme. Na udobnu dršku od tvrde crne gume, na zadnjoj strani ugrađen je i dodatni gumeni amortizer, od nešto mekšeg materijala, crvene boje, što je zaštitni znak velikih modela ove firme. Zahvaljujući ovoj dršci, gađanje iz revolvera Taurus je pravo zadovoljstvo, bez obzira na snagu i kalibar municije koja se ispaljuje.
Okidanje ovog modela, ne donosi ništa novo. U pitanju je klasičan „taurusov“ DA/SA, sa sigurnosnim mehanizmom. Udarna igla je inercionog tipa i montirana je u ram, a kontakt sa orozom ostvaruje preko prenosne poluge, koja se postavlja na svoje mesto tek kada je obarač povučen do kraja. Obarač je i na ovom modelu gladak i širok, a njegov hod je dobro odmeren i gladak, dok je sila povlačenja izuzetno mala, kod oba režima okidanja. Kod DA režima, kreće se oko 5800 g, dok je kod SA samo oko 1800 g i može se izmenom opruga spustiti još. Svakako, ovakvo okidanje i besprekorno obrađene površine na oružju, u kombinaciji sa skoro bešumnim glatkim radom mehanike, korisniku daju osećaj savršenstva, koje je daleko iznad onoga, što je dosad prosečni korisnik „taurusa“ mogao da očekuje. Zaista, iz ovih detalja, uočljiv je napor proizvođača da privuče i onu klijentelu, koja ima istančan ukus pri odabiru savršenog oružja.
Za ovaj revolver proizvođač je odmah predvideo i fabrički izrađenu šinu za montažu optičkih nišana. Šina je izrađena u „Pikatini“ standardu, a na revolver se fiksira sa četiri zavrtnja, koja je preko posebno ugrađenih „kandži“, za cev zatežu preko otvora na ventilacionoj šini. Na ovo postolje, koje se fabrički isporučuje uz svako oružje, moguće je postavljanje bilo kakve optike, ili refleksnog nišana, što je u poslednje vreme češći slučaj. Revolver Taurus Silhouette 454 Casull, načinjen je za moćni metak .454 Casull, ali se u njemu bez problema može koristiti i municija kalibra .45 Long Colt. Sa ovom drugom municijom, ovo masivno oružje, gotovo da i nema nikakav trzaj, pa je gađanje iz njega pravo zadovoljstvo. U kalibru .45 Long Colt, municija u zavisnosti od težine zrna i proizvođača ima početne brzine od 254 do 291 m/s, kao i energetski nivo od 533 do 550 J.
Sa druge strane, sa moćnim metkom .454 Casull, priča je sasvim drugačija. Sa zrnima od 15,5 do 19,4 g (240-300 grs), početne brzine su 520 odnosno 468 m/s, a energije od 2105 do 2140 J. Upravo zbog ovako visokog energetskog potencijala metka .454 Casull, revolver Taurus Silhouette 454 Casull je i idealno oružje za lovce, bez obzira na vrstu divljači koja se lovi.
Inače, u oba kalibra Taurus Silhouette 454 Casull je vrhunski precizan revolver. Sa mehaničkim nišanima, prečnici grupe pogodaka na 25 metara, kreću se između 30 i 35 mm, što je podatak, koji sam po sebi govori, o kvalitetu revolvera. Uz to, besprekorno okidanje, fin, gladak i pouzdan rad i diskretne nežne linije, sveukupno ovo oružje čine pravim remek delom, koje pleni kako svojim izgledom, tako i opštim kvalitetom, ali i strašnom ubedljivošću žestokog metka, kakav je .454 Casull.
Ovoga puta, iz brazilske firme je stiglo zaista vrhunsko oružje, za koje se bez preterivanja može konstatovati da postavlja nove standarde pred serijski izrađen revolver i ostali američki proizvođači će morati ozbiljno da se potrude, budu li želeli da uhvate korak sa njim. Za sada, „veliki bik“ ostaje sam u koridi.
B. VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još