Boris Vojvodić

Teksaški pedigre

Kada teksaška firma pravi pištolj, možete da budete sigurni da će na njemu biti mnogo rešenja sa, za njih neprevaziđenog M-1911. Isti je slučaj i s modelom Hudson H9 iz „Hudson Manufacturinga“ , kod koga je osnovni uticaj vidljiv na ramu potpuno oblikovanom kao na pištoljima M-1911, iako su sveukupan izgled i silueta potpuno drugačiji.
Pre svega, i novi model Hudson H9 koristi, danas sigurno najsavršeniji i najrasprostranjeniji, modifikovani Browningov sistem kratkog trzaja cevi, poznat i kao „sigova“ brava (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi u otvor za izbacivanje čaura). Sa ovim, najprihvaćenijim rešenjem, pištolj je dobio traženu, skoro apsolutnu sigurnost i pouzdanost rada mehanike.
S druge strane, Hudsonu H9 teško može da se ospori originalnost i sasvim novi, svež izgled, ali i skladnost linija i dopadljivost. Njegova navlaka je klasična, trapezoidna s blago nagnutim bočnim i potpuno ravnom gornjom stranom. Ergonomija je jača strana ovog modela, jer je to bio osnovni zahtev pri projektovanju oružja.
Komande prustupačne i dobre
Navlaka u osnovi ima presek u obliku trapeza, sa uskom, ravnom gornjom stranom. Na njoj su od većih delova samo nišani i veliki spoljašnji ekstraktor čaura, sa sopstvenom oprugom. Napravljena je da leži vrlo nisko, postavljajući tako i osu cevi skoro na samu ivicu šake koja drži rukohvat, omogućavajući neverovatno stabilni i duboko postavljeni hvat. Površine za repetiranje su s prednje i zadnje strane. Blago su udubljene i imaju malo iskošene, duboko usečene i uske paralelno šrafirane površine. Tek na samim ustima cevi, navlaka se, samo s prednje strane, duboko spušta na dole u ram, koji je tu u usadniku produbljen, tako da se poravnava s branikom obarača iza sebe (na samom početku gde iz nje izlaze usta cevi). Tako se s prednje strane formira izuzetno dubok pravougaoni ispust usadnika, u koji je, duboko na samo dno, smeštena povratna opruga s vođicom. Razlog za to je spuštanje težišta i hvata, što daje neverovatno dobru kontrolu kod brze paljbe i vrlo mali odskok pri opaljenju.
Fizički, pištolj Hudson H9 je izuzetno kompaktan za oružje punog formata, sa ukupnom dužinom 194 mm, maksimalnom širinom 31,5 mm i visinom 133 mm. Ima masu bez okvira 965 grama, što je mnogo, ali nije neobično, ako se zna da je ceo izrađen od nerđajućeg čelika. Ima cev dugu 109 mm, sa četiri žleba i polja i desnim korakom uvijanja. Čitav pištolj ima krajnje neobičnu liniju, tako da na prvi pogled liči na pištolje kakve smo nekada gledali u naučno-fantastičnim filmovima. To je ultra moderno oružje, u kalibru 9 mm Para, izrađeno od čelika, sa okidanjem unutrašnjim udaračem (strajkerom) i velikim kapacitetom dvorednih okvira. Vidljiv je niz mehaničkih rešenja, koja se smatraju poželjnim kod ovakvog oružja (konstruisanog, pre svega, za službenu upotrebu u SAD i drugim zemljama koje taj trend prate).
Ovaj model nema mehaničku, odnosno manuelnu, već samo unutrašnju kočnicu udarne igle, s poprečnim blokom (sličnu Glockovoj). Bezbednosti doprinosi i uvek do pola opuštena opruga udarne igle na mehanizmu, koja se u potpunosti zapinje tek povlačenjem obarača. Okidanje se može definisati kao kratko (za ovakav sistem okidanja), s hodom od oko 12-13 mm, a fabrički je naštelovano na oko 2.700-2.900 grama. Komande oružja su obostrane (poluga kočnice navlake, dok se dugme utvrđivača okvira može prebaciti s kontra strane). Komande su pristupačne i dobro oblikovane, a rasklapanje jednostavno i brzo.
Dobra kontrola odskoka
Po tvrdnjama samog proizvođača, ovo je precizno oružje sa dobrom kontrolom odskoka, koje omogućava udobnu i brzu paljbu. Definitivno, pištolj Hudson H9 je, uprkos radikalnom obliku, klasično oružje koje zadovoljava uobičajene zahteve, koji se pred borbena oružja postavljaju, osim u jednom. Zahvaljujući veoma dubokoj silueti s prednje strane, nijedna futrola na tržištu mu ne odgovara, te se mora posebno poručivati kod nekog od proizvođača ili čekati dok ih sami ne ponude.
Isporučuje se sa dva čelična okvira, velikog kapaciteta 15 metaka u kalibru 9 mm Para, s plastičnim ojačanim dnom. Potpuno jednostavan, sa duboko usađenim i lako dostupnim komandama, ovaj pištolj izgleda potpuno drugačije od svih savremenih modela današnjice. Na osnovu dosad viđenog, slobodno se može reći da ovo oružje ima visok opšti kvalitet izrade, uz nešto veću preporučenu cenu.

Boris Vojvodić
Foto: „Hudson Manufacturing“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još