Tipično američki revolveri

Krajem osamdesetih godina 20. veka činilo se da je revolverima definitivno odzvonilo i u civilnom sektoru, a ljubitelji akcionih filmova sigurno se sećaju replike iz „Smrtonosnog oružja“ kada Mel Gibson govori Deniju Gloveru sa S&W Mod. 29, da takav revolver „nose mnogi starci“. Međutim, tokom devedesetih godina 20. veka potražnja za revolverima ponovo počinje da raste. Tom trendu doprinela je administracija predsednika Klintona, koja je donela za američke prilike restriktivan zakon, po kome ručno oružje za civile nije smelo da prima više od deset metaka. Razumljivo, dobar deo streljačke populacije odlučio se da umesto pištolja sa deset metaka umerene snage, ponese revolver sa šest snažnih „magnuma“ u kompaktnom pakovanju. Uz to, raznovrsna ponuda municije, visoka pouzdanost i jednostavnost upotrebe, uvek su imali poklonike među onima koji oružje koriste za samoodbranu. Ipak, smanjeno tržište za revolvere dovelo je do bankrotstva i neke čuvene proizvođače. Trenutno, tri najveće (i najbolje) kompanije iz ove branše su „Smith & Wesson“, „Ruger“ i „Taurus“ koji dobar deo ponude plasiraju na tržištu SAD. Jesu najveći ali nisu jedini…

Sve je počelo 1964…Tada je Douglas McClennahan u Sheltonu (Konektikat) osnovao kompaniju „Charter Arms“. Koristeći znanje stečeno tokom rada u kompanijama „Colt“, „Ruger“ i „High Standard“, realizovao je ideju o ekstra laganom, kompaktnom, pouzdanom i bezbednom petometnom revolveru u ozbiljnom kalibru .38 Spl. Sa nazivom Undercover i masom od nepunih 450 g predstavljao je najmanji i najlakši revolver na svetu, sa potpuno čeličnim ramom i minimalnim brojem pokretnih delova. Ove osobine, uz pristupačnu cenu donele su mu popularnost, jednako među profesionacima kao i civilima pa je Undercover postao platforma na kojoj je razvijena čitava gama uspešnih modela koji su usledili.
Zajedničko za sve modele je da imaju jednodelni ram, čvršći od standardnog rešenja sa bočnom pločom, minimalni broj pokretnh delova koji donose veću pouzdanost, sve cevi imaju osam žlebova, a okidački mehanizam ima sistem sa prenosnom polugom koji sprečava opaljenje ako okidač nije povučen do kraja. Cilindar se bravi u tri tačke, a svaki revolver je kompletno izrađen u Americi od domaćih materijala i od američkih radnika – što je argument koji u militantno-patriotskoj atmosferi u SAD ima sjajnu prođu.

Postoje situacije kada nošenje oružja pune veličine predstavlja problem, bez obzira da li je reč o policajcu na zadatku, telohranitelju ili nekom ko je lagano odeven, a ne želi da bude goloruk, pri tome da ne privlači pažnju. Lak, kompaktan i snažan revolver sa pet metaka kalibra .38 Spl. uz cev dugu 51 mm može da bude savršeno rešenje. Jedan od najprodavanijih modela „Charter Armsa“ Off Duty nudi baš to, upakovano u ram od oko 340 g, kvalitetne aluminijumske legure sa cevi i dobošem od nerđjućeg čelika. Po spoljnem izgledu najviše podseća na S&W model Centennial, ali ga mala masa čini lakšim čak i od ultra-modernog Bodyguard 38 sa polimerskim ramom. Skriveni udarač dopušta okidanje isključivo u DAO varijanti, a tu se već vidi zbog čega revolveri „Smith & Wesson“ koštaju upola više. Okidanje na Off Duty je sasvim korektno ali je tvrđe, hod je duži a propadanje okidača posle tačke okidanja je nepotrebno dugo. Fiksni nišani su sitni, teško uočljivi a žleb zadnjeg nišana je suviše plitak. Ipak, kada imate u vidu da je namena ovog revolvera odbrana na minimalnoj distanci (često je u pitanju dužina ispružene ruke) jasno je da za 400 dolara, kolika mu je cena, dobijate pouzdano oružje koje može da se koristi i bez vađenja iz džepa. Ali, tada nam je pažnju privukla klasična silueta modela Undercover. Sa prethodnim modelom identični su masa, dužina cevi i kapacitet, ali je okidanje standardno DA/SA a ram od aluminijumskog otkivka, eloksiranjem je obojen upodljivom tamno crvenom nijansom. Nisam ljubitelj ovakvih eksperimenata ali začudo, rezultat ovog estetskog zahvata nije neprivlačan. Tamno siva mat boja čelika pravi lep kontrast sa glatkom, crvenom površinom rama. Obuhvatna, dobro profilisana gumena drška je udobna i što je najvažnije, nije suviše mala pa neznatno tvrđi okidač ne kvari ukupan utisak. Oružje je lagano poput igračke i pitam se kakav je osećaj brzo ispaliti pet teških metaka u .38 Spl +P laboraciji, iako se tako nešto ne preporučuje (ne toliko zbog čvrstine oružja koliko zbog zaista kratke cevi u kojoj metak ne stiže da razvije pune prformanse). Iako za 420 dolara, koliko košta, teško je naći bolju kombinaciju snage, zaustavne moći, kompaktnih dimenzija i male mase. Teško, ali nije nemoguće! Čak i u okvirima iste firme.

Metak kalibra .44 Spl. je na neki način neopravdano zanemaren, jer predstavlja skoro savršen izbor za kratkocevno oružje za odbranu. Teško, relativno sporo zrno velikog prečnika, garantuje visoku efikasnost na cilju, pa ga stručnjaci iz ove oblasti smatraju idealnim kalibrom za „kućnu odbranu“. Upravo zbog toga prijatno nas je iznenadila ponuda „Charter Armsa“ u kojoj model Bulldog nude u petometoj verziji kompletno izrađenog od nerđajućeg čelika. Cev od 63 mm i masa od blizu 600 g čine ga ozbiljnim revolverom čak i za službenu upotrebu, a da i dalje zadržava prednosti oružja za skriveno nošenje. Pritom, cena od samo 420 dolara može da bude adut koji će prevagnuti pri odlučivanju. Bilo bi lepo videti neki od ovih revolvera u našim prodavnicama.
Nekoliko mana
Osim kompaktnih modela, vredelo je pogledati i liniju Mag Pug u kalibru .357 Magnum. Naravno, snaga metka diktirala je da ram kompletno od nerđajućeg čelika. Detaljnije smo se pozabavili modelom Target, koji je uz cev od 102 mm dobio podesiv zadnji nišan poput S&W revolvera koji su očito bili uzor, barem po silueti. Šina pune dužine ispod cevi donosi mu masu od 750 g, a u doboš staje pet metaka. Kada revolver uzmete u ruke i malo se poigrate njime, postanete svesni da je dugme za oslobađanje doboša postavljeno nekoliko milimetara više u odnosu na rešenje kod S&W. To na neki način može da bude mana, jer se pri prepunjavanju revolvera gubi nepun sekund (po mišljenju autora – potpuno nebitno izuzev ako ste takmičar). S druge strane, relativno lak revolver prilično odskače pri opaljenju, pa ako bi palac bio u kontaktu sa bravicom, posle deset-dvadeset metaka verovatno bi vam zatrebao hansaplast, zbog oštrih ivica na ovom delu. Suma od 480 dolara je prihvatljiva cena za ono što se dobija u ovom paketu.

Ovaj revolver u kalibru .22 LR je dobar izbor za rekreativne strelce, kampere ili nekoga ko želi jeftiniji trening za svoj Mag Pug. Masa od 570 g nerđajućeg čelika, podesiv nišan, cev od 102 mm i šestometni doboš prave od modela Target dvojnika predhodno pominjanom Mag Pug Target. Smatram da je cena od 410 dolara previše, naročito ako se uzmu u obzir dvostruko niže cene poluautomatskih pištolja ovog kalibra, ali to je lični stav. Revolver rađen mašinskom obradom čeličnog komada, svakako košta više od brizgane plastike. Funkcionalnost pritom nije osnovni kriterijum za vrednovanje.
Revolveri kompanije „Charter Arms“ svakako nisu vrhunska oružja u svojoj kategoriji i verovatno vas neće zadiviti nekom izvanrednom osobinom. Ipak, njihov ukupan kvalitet i konstrukciona rešenja daju im za pravo da se reklamiraju kao najbolji izbor u relaciji cena-kvalitet. Pritom, svi revolveri prizvedeni posle 1998, imaju doživotnu garanciju a za starije komade možete da se obratite direktno proizvođaču. Takve pogodnosti ne daju ni mnogo poznatije kompanije. Ukoliko nekada budete u prilici da nabavite nešto iz njihove ponude vredi razmisliti o tome.
D. Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još