Top izbor

Kompaktna verzija popularnog kultnog pištolja CZ-75B, koji se reklamira kao najčešći pištolj na svetu, zahvaljujući dokazanim performansama odlikuje se manjim dimenzijama i činjenicom da ga je lakše sakriti.
Isporučujee se u kutiji od čvrste plastike sa dva magazina od 15 metaka i standardnim “Zbrojovkinim” priborom za čišćenje
Ako volite klasike, jedina stvar koja može pružiti veće zadovoljstvo od proverenog službenog pištolja pune veličine je njegova manja verzija, prilagođena skrivenom nošenju. CZ75 kalibra 9 mm simbol je hladnog rata, a do pada Gvozdene zavese kada su konačno mogli da se uvezu u SAD, Beretta 92, Browning Hi-Power i Glock su učvrstili svoju poziciju na američkom tržištu.


Češka Zbrojovka je stekla veliku slavu izuzetnim takmičarskim pištoljima što je učvrstilo njenu poziciju, kao najcenjenije oružarske kompanije u svetu. Najistaknutije karakteristike CZ75 svojstvene su i drugim zaista odličnim odbrambenim pištoljima: iznenađujuća preciznost, nepromenljiva pouzdanost i dobra ergonomija. Pištolj iz 75. godine kombinuje najbolje kvalitete elemenata i sistema koji se koriste u modelima Hi-Power, Walther P38, SIG P210 i M1911, tako da su objedinjeni u jednom pištolju.

Udoban rukohvat
Udoban rukohvat

Idealan kompaktni pištolj može se nositi skriven kao mali, a puca kao veliki. Da bi ostvario ovaj cilj, kod CZ75 Compact primenjena je tradicionalna formula za uklanjanje dela cevi i rukohvata, zadržavajući ukupne proporcije pištolja slične Glocku 19. Ovo se obično plaća manjom preciznošću zbog kraće nišanske dužine i većim trzajem zbog smanjenja težine. Međutim kompaktni model CZ75 kompletno od čelika lakši je od pištolja pune veličine samo samo 99 grama.


Kao što odgovara radnom pištolju, CZ75 Compact je opremljen visokoprofilnim nišanima sa tri tačke. Okidač dvostrukog dejstva je gladak, a jednostruki se aktivira u proseku pri opterećenju od oko 2300 grama. Pritom je udoban za pucanje, a na udaljenosti 25 jardi mogu da se smeste pet metaka u krug prečnika 1,5 cm.

Priredio: R.K.
Foto: Jeremy Clough

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još