Velika sprava malog kalibra

Ne treba posebno naglašavati kolika je u svetu, a posebno u SAD, popularnost pištolja sistema M1911, pa je sasvim logično, da je „Kimber“ ovo rešenje iskoristio i za plasiranje svog najnovijeg modela, koji predstavljamo. Reč je o malokalibarskom pištolju takmičarskih apetita, koji je spoljnim izgledom u potpunosti kopija svog velikog uzora u kalibru .45 ACP. Novi model nazvan je Rimfire Target, a radi se u dva kalibra .22 LR i .17 Mach 2. Neobično kod ovog modela je što spada u samo nekoliko uspešnih, ikada napravljenih MK pištolja na osnovi sistema M1911. Prilikom razvijanja ovog modela, u „Kimberu“ su se vodili idejom, da će veliki broj vlasnika pištolja M1911, u bilo kojoj varijanti, poželeti da ima i isti takav pištolj za trening i razonodu, sa jeftinom i lakom MK municijom. Uz to, zbog izuzetnog kvaliteta ovog oružja, pruža se i mogućnost korišćenja u nekim disciplinama sportskog streljaštva, kao što je gađanje silueta. Da li je zaista reč o oružju najviše klase, pokazaće vreme i trziste, a koliko je truda uloženo u njega, vidi se već na prvi pogled.
Sa velikim ugledom, firma „Kimber“ u razvoj svakog modela ulaže maksimalan napor i najbolje materijale na tržištu. Naravno, ni Rimfire Target se ne razlikuje od ostalih modela. Iako spolja identičan, ovaj model se unutrašnjom konstrukcijom potpuno razlikuje od pištolja u većim kalibrima i za razliku od njih, nema sistem bravljenja cevi u navlaci, jer MK municija to ne zahteva. Pištolj Rimfire Target, zbog toga ima masivnu cev, dugu 127 mm, bez brava na spoljašnjoj strani, sa osam žlebova i desnim korakom uvijanja, izuzetnog kvaliteta i vrhunske izrade. Cev je spojnicom fiksirana u ram, a navlaka se kreće slobodno, kao i kod svih ostalih malokalibarskih pištolja. S obzirom da je reč o velikom pištolju, po spoljnim dimenzijama identičnom varijanti Colt M1911 Government, izradom rama i navlake od punog čelika, bilo bi dobijeno oružje prevelike mase, a uz to bi se javio i problem slobodnog odbravljivanja navlake (opet zbog prevelike mase). Da bi izbegli ove probleme, u „Kimberu“ su odlučili da navlaku i ram, načine od mašinski obrađene legure dur-aluminijuma. Tako je dobijeno oružje dovoljne čvrstine, uz zadržavanje ukupne mase na prihvatljivih 694 g (sa praznim okvirom).
Osim odsustva brave i izbora materijala, nekih većih razlika u odnosu na uzor nema. Cev je u navlaci fiksirana prednjim čepom i spojnicom pozadi. Sama navlaka, spolja izgleda kao i kod klasičnih „četrdesetpetica“. Ovaj model ima donekle modifikovan otvor za izbacivanje čaura, ali i klasičan spoljašnji izvlakač, prilagođen MK municiji. Kao i kod drugih modela ovog sistema iz firme „Kimber“, navlaka je sa prednje i zadnje strane krupno čekirana, radi lakšeg i bržeg repetiranja. Na navlaci se nalaze ozbiljno napravljeni takmičarski nišani, navučeni „lastinim repom“. Mušica je velika tipa „target“, a pozadi je ukopan, potpuno podesiv mikrometarski nišan, sa pravougaono izrezanim prorezom.


Ram pištolja je takođe klasičan, kako po obliku, tako i po komandama. Na pištolj je montiran veliki skeletoidni oroz, dugačka, nagore savijena poluga automatske kočnice (dabrov rep) i ravno kućište udarne opruge. Manuelna kočnica je montirana samo sa leve strane, a dugme kočnice magacina i spojnica su standardni. Pištolj ima produžen i olakšan „target“ obarač, sa podesivim „trigger- stopom“ i okidanje samo u SA režimu. Okidanje je fabrički podešeno na silu od 1550 daN, što je veoma dobro, a po želji može i dodatno da se olakša. Na dršku su montirane crne, gumene korice, sa „double diamond“ čekiranjem. Pištolj ima neobične, livene, plastične okvire kapaciteta deset metaka. Ovaj model nudi se u dve varijante, nazvane Black i Silver, a kao što sam naziv kaže – jedna je finiširana crno parkerizacijom, dok je u drugoj, finim peskarenjem, oružju dat mlečno-beli odsjaj. Sve u svemu, reč je o dve varijante istog, veoma lepog i kvalitetnog, ali i malo većeg pištolja, ukupne dužine 221 mm, visine 144 mm i maksimalne širine 33 mm (baš kao i kod Colta M1911).
Odmah po proizvodnji i promociji u SAD, ova dva pištolja ponuđena su i u Evropi, po ceni od ne malih 930 evra za model u kalibru .22 LR i čak 980 evra u kalibru .17 Mach 2. Za taj novac, dobija se oružje besprekorno urađenog finiša, koje na daljini od 25 m sa po deset ispaljenih metaka (pucano iz mašine ransom rest), ostvaruje grupe od 32, do 55 mm u prečniku. Na fabričkom testiranju, najbolji rezultat dala je municija SK .22 LR Pistol Match, sa već pomenutih 32 mm, a potpuno neočekivano, najgorom se pokazala municija Remington .22 Target, koja je sa devet metaka dala grupu od 55 mm, proširenu na čitavih 86 mm, sa jednim flajerom. Ipak, na osnovu ovog testiranja, može se doći do zaključka, da je u pitanju zaista ozbiljan takmičarski pištolj, koji može da pruži daleko više od obične razonode.
Vrlo ambiciozna firma „Kimber“ razvila je i treću, ekskluzivnu varijantu ovog pištolja, nazvanu Rimfire Target Dual Tone, koja se od prve dve razlikuje u više detalja. Sa crno finiširanom navlakom i mat sivim ramom, predstavlja kvalitetniju i skuplju varijantu ovog pištolja. Navlaka je sa gornje strane zaravnjena i matirana, kako bi se olakšalo nišanjenje i sprečio odsjaj. Komande na oružju su iste, osim poluge kočnice magacina, koja je povećana i poluge mehaničke kočnice, koja je na ovom modelu obostrana. Prednja strana rukohvata, kao i kućište udarne opruge čekirani su sa 30 linija po inču, kao kod najluksuznijih velikokalibarskih pištolja ovog proizvođača. Umesto crnih gumenih korica, montirane su luksuzne, od ružinog drveta, takođe sa čekiranjem „double diamond“, na koje je na sredini urezan i veliki logo firme. Uz to, ovaj pištolj je do detalja ručno napasovan i doteran, tako da proizvođač za njega garantuje grupe pogodaka prečnika manjeg od 30 mm, bez obzira na izbor municije.
Jednom rečju, „Kimber“ je na ovom modelu primenio sve što zna i rezultat je prelepo i kvalitetno oružje, iako neobične konfiguracije.
Uz ove pištolje, firma još nudi i komplet za konverziju, kojim se od standardnih „devetstojedanaestica“, za manje od jednog minuta može da dobije malokalibarsko oružje. Komplet sadrži navlaku sa „target“ nišanima, cev, vodeću čauru, povratnu oprugu i njenu vođicu i okvire. Iako se ova ponuda nalazi u katalogu za 2007, konverzija još uvek nema na tržištu i ne zna se, kada će se i po kojoj ceni pojaviti.
Što se pištolja tiče, tu stvari stoje malo drugačije. Čim su se pojavili, izazvali su izuzetno interesovanje i trebalo bi očekivati da će, uprkos prilično visokoj ceni, dobro proći na tržištu. Jednostavno, „Kimber“ je povukao pravi potez, iako ne originalan, jer je od pojavljivanja poslednjeg Governmenta u kalibru .22 LR prošlo više od 40 godina. Za to vreme, popularnost originalnog i slobodno se može reći „večitog“ modela, nije nimalo opala.
B. VOJVODIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još