Zanimljiva priča sa Floride

Zajednica motociklista u SAD koristi upečatljivu izreku „ako imate glavu od 10 dolara – kupite kacigu od 10 dolara“. Većina populacije deli slično gledište i kada je u pitanju izbor oružja za samoodbranu. Podozrivost prema jeftinom oružju je logična, jer se skromna cena povezuje s nižim kvalitetom proizvoda. A lošiji kvalitet, definitivno, nije ono što tražite od opreme kojoj poveravate život. Međutim, da li niža cena nužno znači i pad kvaliteta? Pištolji kompanije SCCY su nas podstakli da ozbiljno razmotrimo ovaj stav. Tokom posete sajmu IWA 2017. u Nirnbergu gostovali smo na štandu jedinog proizvođača vatrenog oružja sa Floride, čuli zanimljivu priču i upoznali se s novitetom koji nas je naterao na razmišljanje.
Kompaniju SCCY (čita se kao reč sky – nebo) iz grada Daytona Beach osnovao je Joe Roebuck 2003. pod nazivom „Skyy“ ali je zbog tužbe proizvođača „Skyy Vodka“ posle tri godine suđenja primoran da promeni ime. Od 2010. počinje proizvodnju oružja tj. pištolja namenjenih diskretnom, svakodnevnom nošenju u civilnoj odeći. Trenutna ponuda obuhvata tri modela: SCCY CPX-1 i CPX-2 su kalibra 9×19 mm (9 Para) i najnoviji CPX-3 u kalibru 9×17 mm (.380 Auto), a kuriozitet je da su svi zasnovani na istoj platformi i dele identične dimenzije.
Model CPX-3 je i dalje neznatno manji i primetno lakši od famoznog Walther PPK, iako ima upola veći kapacitet. Iako CPX-3 koristi metak nižeg energetskog potencijala za koji se odomaćilo korišćenje konstrukcije sa slobodnim zatvaračem, SCCY je primenio novi, patentirani sistem nazvan Roebuck Quad Lock tj. modifikovanu SIG bravu, čiji cilj nije obuzdavanje snažnog impulsa, već tačno pozicioniranje cevi u isti položaj posle svakog opaljenja, što podiže preciznost oružja.
Pouzdan u svakom trenutku
Pištolji SCCY imaju ram od kompozita zytel, mešavine fiberglasa i polimera poznatog po visokoj otpornosti na habanje i dobrim mehaničkim osobinama. Kompanija nudi pištolj s ramom po izboru u jednoj od čak devet raspoloživih boja. S prednje strane rukohvata oblikovana su plitka udubljenja za prste. Relativno skromnu dužinu nadoknađuje polimerski dodatak na dnu okvira za municiju, koji sprečava pojavu „visećeg prsta“ i olakšava kontrolu laganog oružja pri brzom sledu više hitaca.
Sa zadnje strane rukohvata, kod modela CPX-1 i 2 uočljiv je niz od pet poprečnih otvora ovalnog preseka koji se pružaju celom visinom drške. Njihova uloga je da smanje krutost zadnjeg dela koji se oslanja na koren dlana i tako delimično apsorbuju energiju trzaja. Nisam siguran u kojoj meri je to delotvorno, ali svakako pozdravljamo napor da se poveća komfor upotrebe. U gornjem delu rukohvata, ispod navlake, sa obe strane je udubljenje koje smanjuje širinu drške i dopušta siguran, dubok hvat korisnicima s manjim šakama.
U ramu pištolja, fiksirana sa dve poprečne čivije, smeštena je svojevrsna „šasija“ od aluminijumske legure 7075-T6 u kojoj se nalazi oslonac povratne opruge, uvodna rampa za municiju, čivija za rasklapanje, ustavljač navlake i okidački mehanizam. Okidanje SCCY pištolja je DAO (samo dvostruka akcija) sa unutrašnjim udaračem, što mu primetno produžava hod, ali, za razliku od mnogih modernih safe action rešenja, dozvoljava ponovno okidanje bez potrebe za repetiranjem, što u određenim scenarijima može da bude odlučujuća prednost. Sila okidanja je deklarisana na oko 4 kg, mada je subjektivni utisak posle isprobanih nekoliko primeraka da je okidač lakši barem za pola kilograma. Pritom, okidanje pruža daleko bolji osećaj nego kod, na primer, Kel-Tec džepnih modela s neubedljivim, limenim prenosnim polugama, kod kojih osećate kako se uvijaju pod pritiskom. SCCY deluje solidno i pouzdano koliko i bilo koje drugo oružje srednjeg cenovnog ranga.
Navlaka i cev izrađeni su od masivnog otkivka nerđajećeg čelika C-416, koji se finišira satenski ili nitriranjem plazmom. U oba slučaja, gornja površina navlake je mat da se spreči refleksija koja bi mogla da zasmeta strelcu. Rezana cev ima neobičan profil sa 7 žlebova i desnim korakom uvijanja od 406 mm. U prednjem delu, kod usta cev je dobila mašinski oblikovano udubljenje, koje pomaže da svaki put posle opaljenja bude u istoj poziciji.
Vođica povratne opruge je kruta, pune dužine i izrađena od čelika. Poluga ustavljača navlake je izdašnih dimenzija i lako se dohvata palcem. Navlaka ostaje u zadnjem položaju po opaljenju poslednjeg metka. Dugme za izbacivanje okvira je na uobičajenom mestu, u korenu štitnika okidača, a okviri su od čeličnog lima s ravnim ili produženim polimerskim dnom. Uz pištolj dolaze dva okvira, svaki sa oba produžetka.
Model CPX-1 ima obostranu manuelnu kočnicu „Coltovog“ tipa i to je jedina razlika u odnosu na CPX-2. Neki stručnjaci smatraju da takvo rešenje ne povećava bezbednost nošenja, a u stresnoj situaciji može da predstavlja problem za nedovoljno uvežbanog korisnika. U svakom slučaju, svi SCCY pištolji imaju standardni sigurnosnu uređaj u vidu blokade udarne igle.
Nišanska slika je vrlo dobra, tri bele tačke su lako uočljive, a širina proreza i mušice olakšava brzo poklapanje s ciljem. Za daljine do petnaestak metara to je veoma upotrebljivo oružje. Nismo bili u prilici da ga testiramo na strelištu, ali fabrički podaci kažu da se veličina grupe od pet metaka na daljini od 25 jardi (oko 23 m) kreće od 70-90 mm. Odlično.
Pogledali smo i video-snimke s testiranja pištolja u ekstremnim uslovima upotrebe. Pored već uobičajenog „maltretiranja“ u pesku i blatu, pucanjem pod vodom i bacanjem napunjenog oružja s visine drugog sprata, bilo je i bizarnih testova s potapanjem u šampon, sipanjem lepljivog javorovog sirupa u mehanizam, mazanjem kikiriki puterom, zasipanjem kozmetičkim puderom i sve to je prošlo bez ijednog zastoja. Ovaj podatak je još impresivniji kada se uzme u obzir da je cena novog pištolja u SAD jedva 250 dolara tj. ispod 210 evra po aktuelnom kursu!
Uz sve to, proizvođač daje bezuslovnu doživotnu garanciju vezanu za oružje, a ne vlasnika, što znači da vam garancija važi i ako kupite polovan pištolj. Nas to iznenađuje, ali u SAD proizvođači jeftinog oružja pokušavaju na sve načine da privuku kupce. Na primer, „Hi-Point“ popravlja sva oštećenja, bez obzira na uzrok ili način nastanka, a SCCY je do pre dve godine davao novi pištolj ukoliko dokažete da je vaše oružje ukradeno ili izgubljeno. Sada je to ukinuto, mada i dalje dobijate novi pištolj ukoliko ste svoje oružje upotrebili za samoodbranu, a onda vam je oduzeto kao dokaz u sudskom postupku (dovoljno je da dostavite potvrdu iz policije).
Sve ovo čini SCCY pištolje veoma interesantnim i poželjnim, pa bi eventualni uvoznik mogao da napravi dobar posao, samo kada bi zakonska rešenja o oružju za ličnu bezbednost bila liberalnija. Ovako, u Srbiji već godinama malo ko se odlučuje za nabavku čak i najjeftinijih komada.
D. ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još