Kruna sibirskog jelena

Belgijanci su  svoj novi karabin nazvali Maral, po velikom sibirskom jelenu. Ime je majstorski odabrano jer  maral je daleko jači i krupniji od evropskog crvenog jelena, a njegovi rogovi formiraju prekrasnu krunu.
Na sajmu IWA 2013, kompanija “Browning International” iz Herstala u Belgiji, imala je najzapaženije nove modele. Prvi novitet, poluatomatsku sačmaricu Browning A5 predstavili smo u prošlom broju, a sada je na redu karabin Maral. Ova puška bila je toliko zapažena, da su novinari, trgovci, lovci i mnogobrojni ljubitelji oružja, strspljivo stajali u redu da je vide izbliza i da je dotaknu. Mi smo imali sreće da nam ljubazni domaćin – inženjer na “Browningovom” štandu posveti punu pažnju. Naša nepristrasna ocena, koju smo još u aprilskom izdanju revije bila je da je Maral hit ovogodišnjeg Sajma. To važi i posle svih utisaka koji su nam se slegli.

Rešenje u direktnoj akciji

Belgijanci su za ime svog novog karabina odabrali imenicu Maral, koja predstavlja naziv velikog sibirskog jelena. I u SAD i Kanadi, postoje slične jelenske divljači, koje se zovu wapiti jelen. Maral je daleko jači i krupniji od evropskog crvenog jelena, a njegovi rogovi formiraju prekrasnu krunu. Ime jelena Maral, je za novu pušku zaista majstorski odabrano.
Lovački karabin Maral je savremena u mnogo čemu revolucionarna puška, koja funkcioniše po sistemu direktne akcije. Ona podrazumeva ručno repetiranje puške, pravolinijskim povlačenjem zatvarača napred-nazad. Sistem je stari, jer je prvo primenjivan kod austrougarskih vojničkih pušaka Mannlicher M1895 (M 1888, M1895, M1890 i M 1886). Kod lovačkih karabina sistem direktne akcije je popularizovao Horst Blaser, svojim modelom R93, a zatim su sledili Strasser, Heym SR 30, potom Merkel RX Helix, R8… “Browning” je već imao karabin direktne akcije pod imenom Acera, koji je bio pouzdan i relativno jeftin, ali nije baš najbolje bio prihvaćen na tržištu. Razmišljali smo da li je sistem funkcionisanja – direktna akcija, modni hit, ili se tu krije nešto drugo. Možda se ipak ne radi o hiru tržišta, već o činjenici da su Britanci u svim svojim zemljama i kolonijama gde su imali uticaj, uspeli da zabrane poluatomatske karabine. Poluatomati se ne ubrajaju u viteška lovačka oružja i mnogi lovci ih zbog toga ne žele. Tu se kao kompromis maksimalne brzine ponovnog pucanja i ručnog repetiranja puške, nametnulo rešenje direktne akcije. Činjenica je da se puške ovog sistema moraju ručno repetirati, posle svakog pucnja, ali je takođe činjenica da uvežban strelac dostiže brzinu ponovnog pucanja približnu poluatomatskim karabnima.

Repetiranje dvostruko brže

Maral, kako smo već napisali konstrukciono je revolucionaran. Kod svih dosadašnjih pušaka sistema direktne akcije, neophodna je pri repetiranju kretnja rukom, nazad – izvlačenje čaure i napred – uvođenje novog metka u cev. Kod novog Marala, dovoljno je samo ručicu zatvarača povući unazad, dok se ona i zatvarač pod dejstvom unutrašnje opruge, sami vraćaju u prednji položaj. Pri tom se u cev uvodi novi metak iz okvira i obavlja zabravljivanje cevi. To u značajnoj meri olakšava i ubrzava proces reptiranja. Na štandu “Browninga” ovu kretnju ručicom zatvarača smo nekoliko puta ponovili i dostigli smo određenu visoku brzinu repetiranja. Domaćin štanda nas je pustio da taj pokret palcem, kažiprstom i velikim prstom sami uuvežbavamo, a onda nam je uz osmeh rekao: pokušajte to na moj način. On je palac desne šake prebacio preko zadnjeg dela sanduka i klizača za napinjanje udarnog mehanizma. Sa sva četiri ispružena prsta uhvatio je celu ručicu i jednostavnim skupljanjem – savijanjem prstiju lako repetirao. Probali smo i bili zadivljeni: postupak repetiranja bio je dvostruko brži i lakši nego kod klasičnog hvata kuglice na ručici zatvarača. Jednostavno se prsti skupe, saviju kao pri stezanju pesnice i brzo se isprave. Opruga tako odradi ostatak posla sama. Posle minut uvežbavanja bili smo brzi kao i domaćin štanda, što je izazvalo opšti smeh. Dobro raspoloženje prenelo se i na ostatak prezentacije nove puške. Cevi Marala se rade u Herstalu postupkom hladnog kovanja. Masa iznosi svega 3,1 kg. Okviri za municiju su izmenjivi i sadrže četiri standardna ili tri magnum metka. Rastojanje od dna kundaka do obarača oznosi 360 mm, u uslovima najtanjeg amortizera. Tu se nije štedelo, pa su predviđena još dva lako zamenjiva mekana potkova dna kundaka. Pored ovog osnovnog debljine 12 mm, uz pušku se dobija i srednji debljine 20 mm i najdeblji – 25 mm.
Montažom ovog najvećeg, dobijamo dimenziju kundak-obarač od čak 373 mm, što će odgovarati i onima koji su košarkaškog rasta. Montaža ovih delova je krajnje jednostavna i kupac je sam sprovodi.

Mehanizmi sa ručnim napinjanjem

Do sada je proizvedeno i svetskim lovcima prodato više od milion primeraka slavnog Browning Bar poluatomatskog karabina,. Svi oni imaju isti Browningov rotirajući zatvarač sa sedam zabravljujućih površina. Decenijama se širom sveta iz tog karabina ispucava najraznovrsnija fabrička u ručno punjena municija. I zatvarač sve to sa lakoćom izdržava. To je bio logičan razlog da i novi Maral usvoji skoro isti zatvarač. Rotirajuće čelo sa sedam bregova, izvlakač, izbacivač, telo zatvarača i spoljašnja čaura su istovetni. Izmenjeni su samo ručica i odstranjeni element veze sa polugama gasnog mehanizma, koje je imao poluatomat. Znači Maral ima vrhunski ultra snažni zatvarač još malo jednostavniji i uprošćeniji u odnosu na izvorni model BAR.

Današnji trenutak u izradi lovačkih karabina zahteva i udarni mehanizam sa ručnim napinjanjem. Svi trenutno vodeći proizvođači lovačkih karabina, na svoje nove i stare modele, ugrađuju hand cocking (engleski), odnosno hand spanung (nemački) mehanizme sa ručnim napinjanjem. Tako i Maral na spoju sanduka u vrata kundaka ima klizač, koji se kreće uz kosu ravan. Pomeranjem klizača napred uz kosu ravan, zapinje se udarni mehanizam. Klizač je širok, dovoljno visok, horizontalno nareckan i ima dugmence na vrhu. Pokretanje – potiskivanje napred ovog klizača je mekano i skoro bešumno, kao i opuštanje – relaksacija mehanizma, koja se obavalja pritiskom na dugme na vrhu klizača. Ova nova moda ručno zapinjućih mehanizama, ima široku podršku lovaca. To je zaista sa aspekta bezbednosti oružja, do sada najbolje rešenje. Tokom celog lova nosite metak u cevi i nenategnut udarni mehanizam. Pred pucanje u bilo kojoj lovnoj situaciji, samo palcem pogurate klizač napred i puška jespremna za pucanje. Ovo su navike iz lova puškom sačmaricom, kada pri podizanju puške u rame, pušku otkočujemo, a pri spuštanju povlačimo kočnicu u zadnji položaj. To svim svojim višedecenijskim lovačkim iskustvom pozdravljamo, kao značajno unapređenje bezbednosti lovačkog oružja. Po spoljašnjem obodu urezani su uzdužni kanali – kanelure, čiji je zadatak smanjenje mase oružja, ali i poboljšano odvođenje toplote sa cevi. Od nišanskih sprava konstruktori su odabrali brzi battue nišan, sa zelenim fiber optik vlaknom. Postoji lak način ugradnje i podesivog klasičnog zadnjeg mehaničkog nišana. Naravno, ovako brzu pušku mnogi će poželeti da opreme odgovarajućim optičkim nišanom. Tu se nije eksperimentisalo sa novim rešenjima, već sve montaže koje važe za Browning Bar odgovaraju i za novi Maral.

Novinari kao kontrolori

Na štadnu smo posle stručnog objašnjenja domaćina, dugo i pažljivo razgledali novi karabin. Okviri za municiju se menjaju pritiskom na polužicu smeštenu sa prednje strane štitnika obarače. Zahvat je isti, kao na Browning Baru. Pored okvira kapaciteta tri ili četiri metka, u kalibri .30-06 S, postoji i produženi okvir u koji staje deset metaka. Posebno smo se interesovali za mogućnost oapljenja puške u nezabravljenom stanju. Postoji fizička barijera koja ne dozvoljava da udarač dohvati udarnu iglu, pre potpunog zabravljivanja zatvarača u cevi. To smo više puta pokušavali da izvedemo, dovodeći zatvarač u prednji položaj tik pred konačno bravljenje. Opaljenje nikada nije bilo moguće, što je domaćin štanda prokomentarisao uz osmeh, novinari “Kalibra” su strogi, kao kontrolori u našoj fabrici. Okidanje Marala je direktno, kratko i resko, bez dugog praznog hoda. Baš kako i mora da bude kod puške namenjene različitim vrstama lova, koji uključuju , pogon, pirš, lov u pokretu…

Uskoro u izlogu

Višestrukim repetiranjem puške na gore navedeni način, zaključili smo da pored brzine, Maral ima još jednu pogodnost. Činjenica da se zatvarač sam vraća u prednji položaj, oslobodila je lovca pažnje, da li je zatvarač uneo metak u zabravio cev. Sada se pogled lovca ne skida sa cilja – divljači, a kratki pokret prstima jače ruke unazad, uopšte ne odvlači pažnju lovca. Uz konstrukciju koja je stvarno napredna i ergonomija puške je izvanredna.
Maral se radi u nekoliko kvalitativnih razreda, koji podrazumevaju više nivoa orahovine (od 1 do 8) i bočnih ukrasnih pločica. Takođe se uskoro priprema varijanta za levoruke strelce. Rekli su nam da Maral očekuje u prodavnicama Zapadne Evrope, krajem maja 2013, i da će u osnovnoj verziji koštati 2.380 evra.

Lična karta Marala

Ona bi izgledala ovako: predviđeni su za sada kalibri .30-06 Sprg, .308 Win. i 9,3×62 za standardnu dužinu sanduka i okvira, kao i za cev dužine 56 cm. Duža cev od 58 cm, duži sanduk i okvir podrazumevaju kalibar .300 Win. Mag. Na sajmu IWA sazanli smo zanimljiv podatak, da su statističari izračunali da je nedavno kalibar .300 Win. Mag, po brojnosti i zastupljenosti kod svetskih lovaca, nadmašio do skoro neprikosnoveni .30-06 Springfield kalibar. Eto i Maral za sada jedinu magnum verziju poverava baš ovom kalibru.

Piše: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još