Lovačko oružje Falco Armi

„Falco“ nudi paletu krajnje neobičnih, originalno konstruisanih i veoma upotrebljivih pušaka, višestruke namene i najšire palete kalibara – od 6 mm Flobert do .30-06 S. Lako se nose, transportuju i održavaju

U italijanskom mestu Marćeno u dolini Val Trompija, nadomak Breše, 1973. osnovana je oružarska firma „Falco Armi“. Proizvodnju je počeo otac Anđelo, da bi mu se vremenom u ovom porodičnom poslu pridružili sinovi i kćeri. Tata i sinovi se bave konstrukcijom i izradom oružja, dok ženski deo porodice obavlja brojne administrativne poslove. Filozofija ove italijanske firme je da lov predstavlja strast koja obuzima sve aspekte života lovca i zato je važno da puška, kao najvažniji deo lovačke opreme, bude rađena svaka pojedinačno i do u detalja prilagođena vlasniku-lovcu.

Da iz ovoga ne bismo izvukli pogrešan zaključak, „Falco Armi“ ne proizvodi preskupe ručno rađene puške, već u svako svoje oružje, počev od belog papira na tabli za crtanje (danas praznog ekrana kompjutera) do poslednje operacije, unosi mnogo ručnog rada prateći svoju krajnje originalnu liniju.

Izvorna konstrukcija

Toj originalnosti Falco pušaka posvetićemo ovaj tekst. Pomenućemo klasične bok sačmarice Number One i sačmarice položenih cevi Airone. Ove dvocevke rađene u kalibrima 12, 16, 20, 28, 32 i .410, čije su cevi spojene monoblokom i zabrassvlene Purdey (položare) i four-locks B-25 (bokerice) bravama, odudaraju od ostalog Falco oružja. One su u manje ili više detalja slične ostalim puškama ovih tipova, proizvedenih u desetinama oružarskih firmi u Val Trompiji. Čak su i cenom od 1.000 do 1.500 evra u tom zajedničkom cenovnom razredu.

Želimo ovog puta da osvetlimo vrlo neobične Falco jednocevne i dvocevne puške, najrazličitijih kalibara i izvorne konstrukcije. Prvo što upada u oči pri pogledu na njih je činjenica da se ne rasklapa posebno cev s potkundakom i baskula s kundakom. One se transportuju prelomljene oko jakog šarnira, pri čemu je omogućen vrlo oštar ugao od dvadesetak stepeni između cevi i kundaka. To je postignuto posebnim dizajnom potkundaka, u kome se nalazi udubljenje za prihvat štitnika obarača i kosina za priljubljivanje za prihvat dela baskule. Ti pažljivo dimenzionisani detalji omogućili su da se puška prelomljena nosi uz maksimalno približene sklopove kundaka i cevi i tako se lako transportuje u rancu, futroli, koferu ili prilagođenoj torbi.

Iako će nesavesnom lovcu ili strogom tvorcu Zakona pogled na ovako kompaktno, a za upotrebu brzo spremno oružje ličiti na pušku idealnu za krivolov, svakako, Falco to nije. Šta bi tek naši zakonodavci rekli kada bi se na ovdašnjem tržištu pojavila familija Falco oružja pod imenom Colts? To su iste te puške koje, umesto kundaka, imaju vitke orahove pištoljske rukohvate. Kod nas bi to, svakako, bilo anatemisano kao oružje za kriminal i krivolov. U Italiji, zemlji stare oružarske tradicije, čvrstog prava i sposobnosti države da pravdi privedu prekršioce, a ne kažnjavajući sve ljubitelje oružja, ovakve jednocevne i dvocevne puške-pištolji Falco Colts ravnopravno se nude kupcima.

Neverovatan spisak kalibara

Konkretan opis počinjemo modelima jednocevki ‘ Falco single barrel. Među njima postoje podmodeli sa unutrašnjim (skrivenim) udaračem (internal hammer), kao i sa spoljašnjim udaračem ili orozom (external hammer). Neverovatan je spisak kalibara u kojima „Falco“ radi ove puške. Počinje se sa 6 mm Flobert, 9 mm Flobert, 8 mm italijanski, 9 mm centralno paljenje, pa slede sačmeni kalibri .410, 32, 28 i 20. Cevi su duge 700 mm, ukupna dužina oružja iznosi 115 mm, masa je oko dva kilograma, a cena se kreće od 330 do 670 evra.

Hamerles modeli, koji imaju unutražnji udarač, proces prelamanja cevi počinju pritiskom na mamuzu u sklopu štitnika obarača, dok oni sa spoljašnjim udaračem imaju za prelamanje posebnu polugu ispred štitnika obarača. Cev može biti sa ili bez ventilirajuće nišanske šine. Obratite pažnju na mogućnost nabavke iste puške u „baštenskom“ 6 mm Flobert i 9 mm Flobert, ali i močnom sačmenom kalibru 20/76. Osećate li smisao i poruku: otac desetogodišnjem sinu kupuje prvu pušku 6 mm Flobert, pa kako raste nagrađuje ga sve moćnijim i ubojitijim, ali konstrukciono identičnim oružjem. Time deca stasavaju u ispravne i veoma edukovane vlasnike oružja, lovce, pa (zašto ne) i branitelje svoje zemlje.

Isto ovo opisano, samo uz dodatak imena Colts, ima cev dugu 500 mm i lepo oblikovani pištoljski rukohvat. Tu je masa 1,4 kg. Zamislite kako je ovaj Colts u kalibru, recimo .410, 20 ili 20/76, koristan saputnik smešten u ranac planinara na višednevnoj turi.

Bokerice vrhunac maštovitosti

Ovu divnu prelamajuću konstrukciju, gde cevi zabravljuje sličan blok onom na ruskim puškama IŽ-18, „Falco“ proširuje i na dvocevne položare – Falco side by side. U dva nivoa luksuza završne obrade, standard i luxury, dve položene sačmene cevi mogu biti u kalibrima 6, 9 Flobert, 8 mm, sačmeni 32, 36 (.410/76), postoje i opcije sa 8 i 9 mm centralnim punjenjem. Cevi su opet duge 700 mm i ovde su sve puške opremljene unutrašnjim udaračima (hamerles). Duga mamuza na zadnjem delu štitnika obarača uvlači zabravljujući blok i omogućava prelamanje cevi. Kočnica je na uobičajenom mestu, tj. na vratu kundaka. Podmodel Luxury ima vrlo lep orahov kundak finih šara i tu cena ide do 635 evra. Masa ovih pušaka u najvećem kalibru 20, ne prelazi dva kilograma, što ih čini idealnim za žene lovce. Kao i u prethodnom slučaju, i ovde pod imenom Colts se sve ove puške, uz skraćenu cev na 500 mm, nude bez kundaka i sa orahovim pištoljskim rukohvatom. Tata Anđelo i njegovi sinovi znaju da mnogi lovci vole vertikalni raspored cevi i zato u ponudi imaju i bokerice Falco over & under. Tek su kod bokerica pokazali svu svoju maštovitost. U dve vertikalne cevi spojene monoblokom i zabravljene donjom pločom u kovanoj čeličnoj baskuli, ugradili su sve moguće kombinacije kalibara. Možete birati iste sačmene kalibre .410/76, 32, 9 Flobert, 6 Flobert, 8, možete poželeti različite sačmene kalibre u gornjoj i donjoj cevi: .410/28, .410/20, .410/9 Flobert, .410/32. Ali, sada dolazi ono najvažnije! Uz sačmeni kalibar .410/76 u donjoj cevi, imaju ožlebljenu gornju cev i u kalibrima: .22 LR, .22 WMR, i .22 Hornet. Ovo je već divna laka kombinirka, koja s cevima dužine 500 mm ne prelazi 2,5 kg. Nešto je teža sa sačmenom gornjom i donjom cevi, dužine 700 mm.
Ova kombinirka, koja se lako transportuje maksimalno preklopljena, može se smatrati idealnim oružjem za preživljavanje, ali i za lovočuvare i čuvare nacionalnih parkova. Lisica, šakal, vuk… predatori su koji se lako mogu odstreliti nekim od ponuđenih kalibara. Samo što ni to nije sve! I ovde tražite model Over & Under Colts i sve navedeno dobijete u kompakt verziji (cev 500 mm) i s pištoljskim rukohvatom. Zamislite, kratka kombinirka, mase dva kilograma, čija dužina u transportnom položaju iznosi svamo 50 centimetara! Kombinirke Falco koštaju do 798 evra, što nije mnogo za ono što pružaju.

Tri modela kip laufa

Za kraj priče o Falco puškama ostavili smo jednocevne jednometne kip lauf puške ožlebljene cevi. Nose naziv Cobra, Time i Over Top. Zajedničko svima je preklapanje cevi pod veoma oštrim uglom. Na gornjoj strani monobloka im se nalazi šina sa žlebom širine 11 mm, koja služi za prihvat montaže optičkog nišana. Model Cobra se radi u kalibrima .22 LR, .22 WMR i .22 Hornet. Cev je duga 500 mm, masa iznosi 1,6 kg i puška ima spoljašnji udarač-oroz. Pored šine postoje i mehanički nišani s jarkim fiber optik. Cena od 450 do 590 evra više je nego prihvatljiva za ovu malu pušku.
Isto to, ali sa unutrašnjim udaračem, masivnijom baskulom i dodatkom kalibara .22 Rem, .223 Rem i 5,5×50 R. Mag, sada uz masu od 2,8 kg, nosi naziv Falco Timer. Ovaj model nema mehaničkih nišana, ali ima ugrađeni kompenzator trzaja s više otvora. Kundak je od bukovog drveta i s cenom od 660 evra ovo oružje može biti odlična „radna“ puška.

Najkvalitetniji i najskuplji Falco model je Over Top. On na vratu kundaka ima klizač za ručno napinjanje i opuštanje udarnog mehanizma. Jaka kovana baskula ima ili paljeni finiš ili duboku gravuru na srebrnastoj osnovi. I ovde cev ima gasnu kočnicu-kondenzator, duga je 500 mm, a nudi kalibre: 5,6×50 R Mag, .222 Rem, .223 Rem, 6,5×57 R, .243 Win, .270 Win, 7×65 R, .308 W i .30-06 S. Završna obrada, jaka donja (B-25) brava, hand spanning – ručno napinjanje i skupa orahovina čine ovaj kip lauf izvanrednim izborom u svom cenovnom razredu (1.500 evra). Puške tog kvaliteta poznatijih imena koštaju i trostruko više. I ovde je prednost u totalnom preklapanju cevi.

„Falco“ je, ponudio paletu krajnje neobičnih, originalno konstruisanih i veoma upotrebljivih pušaka višestruke namene i najšire palete kalibara – od 6 mm Flobert do .30-06 S. Lako se nose, transportuju i održavaju. Na „You Tube“ vidimo i test njihove visoke preciznosti. Sve u svemu, fino, ne preskupo italijansko oružje, koje, na žalost, ne možemo naći na našem tržištu.

Vlada MITROVIĆ

foto: „Falco Armi“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još