Brzo repetiranje

Ruske lovačke i sportske puške, robusnošću, povoljnom cenom i kvalitetom, zauzimaju važno mesto u većini država i na svim kontinentima.
Rusko lovačko oružje veoma je zastupljeno i na našim prostorima, a procentualno gledano ono sigurno premašuje polovinu ukupne domaće populacije. To se odnosi uglavnom na puške glatkih cevi. Ruski lovački karabini, kao i lovne puške ožlebljenih cevi, ovde nisu brojni.
Obrtnočepni karabin IŽ Baikal MP 142K bravi zatvarač direktno u cevi preko šest bregova, raspoređenih pod uglom od 120 stepeni: po tri brega u dva paralelna reda. Moćna savremena brava, koja pored najjačih pritisaka omogućava lako i brzo repetiranje otklonom ručice zatvarača od samo 60 stepeni. Ručica se nalazi neposredno iznad obarača u istoj liniji i proces repetiranja je sasvim zadovoljavajući, gladak i bez veće sile. Telo zatvarača je kovano, jednodelno i u prednjem delu je okruglog, a u zadnjem prizmatičnog oblika. Srebrnasti hrom finiš je u skladu sa hromiranim sandukom. Izvlakač potiskivan oprugom nalazi se između bregova i ima maksimalnu moguću širinu, koju dozvoljava smeštajni prostor. Nasuprot njega smešten je okrugli opružni izbacivač čaura. Čelo zatvarača upušteno je tako, da je dno čaure zaštićeno. Veza izmenjlivog zabravljivog čela i tela zatvarača, ostvarena je preko masivnog poprečnog klina, čijim se uklanjanjem lako montira drugo čelo, primereno drugom (manjem ili većem) kalibru. Ovaj zahvat je jednostavan i konstruktor ga je demonstrirao za samo nekoliko minuta na IWA 2010. Snažni kovani čelični sanduk sa prednje strane precizno obrađen za laku izmenu cevi, sa gornje strane ima integralni Weaver profil za prihvat montaže optičkog nišana. Ovaj detalj koji poskupljuje proizvodnju, pokazao se kao važan za vrhunsku preciznost oružja. Sve više smo svedoci činjenice da proizvođači (na žalost i naši), netačno izbuše otvore za prihvat baze montaže optičkog nišana, što povlači lanac novih grešaka. U fabrici precizno urezana osnova montaže tipa Weaver, Picatinny ili već neka druga, za sada je najbolje rešenje, pogotovo kada su u pitanju jeftiniji karabini. Iza zatvarača, na vratu kundaka nalazi se komanda savremene trostepene kočnice. Krajnji zadnji položaj kočnice čini oružje potpuno ukočenim, uz potpunu blokadu obarača, udarne igle i ručice zatvarača. Povlačenje klizača kočnice u srednji položaj, dozvoljava manipulaciju ručicom zatvarača radi prepunjavanja ili pražnjenja oružja. Prednji položaj kočnice znači da je oružje otkočeno i spremno za paljbu. Kočnica je smeštena na idealnom mestu, jer lovac zadržava sve pozitivne navike koje je stekao loveći klasičnom sačmaricom. Pogotovo što je vrat kundaka jedino mesto na pušci, podjednako lako dostupno desnorukim i levorukim strelcima. Bravo za kočnicu, koja je skoro bešumna!
Puška IŽ MP142K nema klasičan šteher (ubrzicu), ali je zato ugrađena po sili i geometriji potpuno podesiva udarna grupa. Mnogi lovci prednost daju potpuno podesivom obaraču, jer je kod njega moguće podesiti okidanje po želji i isključen je trenutak odluke: šteher ili ne? Da ne govorimo o bezbednosti. I sa tim smo se susretali: uključivanje štehera u pogonu, uz napomenu da je puška ukočena!

Nemački kundak

„Baikalovi“ inženjeri opredelili su se zasad, samo za dve dužine cevi. Kalibar .223 Rem, radi se samo sa cevi od 550 mm. Srednji, univerzalni kalibar .30-06 S, dat je u izboru dužine od 550 ili 600 mm, dok se moćni evropski magnum 9,3×64, radi samo sa cevi dugom 600 mm. Sve cevi imaju lovačke mehaničke nišane pravougaonog profila mušice i proreza zadnjeg nišana. Moguće ih je podestiti pomeranjem u ležištu. Lovački karabin IŽ142 K puni se iz metalnih jednorednih okvira, koji se lako vade pritiskom na bočne zabravljujuće komande. U okvir staje tri metka .30-06 S i 9,3×64, dok verzija .223 Rem, prima četiri. Proizvođaču je bilo lako da u ovako masivnu čeličnu pušku ugradi okrive većeg kapaciteta, ali je očigledna želja da se ispoštuju savremeni trendovi ograničenja kapciteta okvira. Sa aspekta uspešnog lova sve preko 2+1 metka je nepotrebno. Na veliku radost, sve češće uočavam podsmeh lovaca upućen kolegama, koji za poluatomatske karabine dokupljuju okvire od deset metaka.
Kundak puške je nemačkog tipa, od orahovine sa širokim čekiranim površinama. Potkov čini debeli gumeni amortizer. Sajamski eksponati bili su opremljeni kvalitetnim kundacima finih šara, a videće se kako će biti u serijskoj proizvodnji. Ova solidno urađena puška, duga je 1.170 mm (sa cevi od 600 mm) i ima masu od 3.850 g. Sve je od punog čelika, a 9,3×64 je najjači evropski kalibar. Rusi su ovom puškom objedinili sve savremene smernice za gradnju modularnog oružja. Kupovinom jedne puške i daljim nabavkama cevi, pokrila bi se sva lovna divljač. Uvek isto okidanje, ergonomija, optika…
Još ima prostora za razvoj ovog oružja: varmint sportske cevi i kundaci, proširenje palete kalibara. Uprkos, tome što nismo pucali, ne krijemo oduševljenje. Sve najsavremenije objedinjeno je u jednom. Poznato je da „IŽ Baikal“ nikada ne preteruje sa cenom.

Tekst i slike: Vlada Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još