Cenjena kombinacija

Potpuno različit konstrukcioni pristup evropskog i američkog proizvođača, rezultirao je dvema izvanrednim puškama koje se mogu koristiti za više namena

Oružje sa kombinovanim cevima sačma-kugla, od svog nastanka uvek je bilo visoko cenjeno od neposrednih korisnika, prvenstveno pasioniranih lovaca. Razlog za to leži u raznovrsnosti upotrebe u konkretnim situacijama, jer je poznato da ne postoji univerzalno oružje, koje će ispuniti svoju osnovnu ulogu u apsolutno svakoj prilici.

Primetan je različit pristup konstrukciji i dizajnu - nemačka puška je prava tradicionalna polurisanica, dok je američko rešenje jednostavnije i modernije
Primetan je različit pristup konstrukciji i dizajnu – nemačka puška je prava tradicionalna polurisanica, dok je američko rešenje jednostavnije i modernije

Tradicionalno poimanje kombinovanih pušaka je zasnovano na dugogodišnjoj evropskoj tradiciji upotrebe rafiniranih lovačkih polurisanica, gde su se posebno isticali proizvođači sa nemačkog govornog područja. Vrhunska izrada je lovcima-elitistima omogućavala doslovno “aristokratski” status, jer je takve puške moglo da priušti srazmerno malo ljubitelja. Na našim prostorima nešto pristupačnije su bile čehoslovačke kombinovane puške, a tek je pojava ruske IŽ94 učinila ovo oružje dostupnim skoro svakom lovcu.

Konstrukcione razlike

Naravno, postoji velika razlika između vrhunskih i osrednjih pušaka ovog tipa, tako da se još uvek lovci koji ne žale novac, opredeljuju za oružje koje svojim imenom (i cenom) garantuju vanserijske performanse. Ukoliko delu čitalaca nije najjasnije u čemu je konkretna prednost kombinovane puške u odnosu na ostalo lovačko oružje, pojasnićemo na najjednostavniji mogući način. Bez obzira koji tip sačmarice i karabina posedujete, postoje konstrukcione razlike iz kojih nužno proizilaze i drugačija ergonomija, sistem komandi, balans i način nišanjenja.

Blaser B95 isprobali smo koristeći italijanske patrone B&P kalibra 16 i domaći metak PPU .222 Remington
Blaser B95 isprobali smo koristeći italijanske patrone B&P kalibra 16 i domaći metak PPU .222 Remington

Menjanje raznovrsnog oružja tokom lovačke sezone i kod onih najverziranijih iziskuje određeno privikavanje, a posledica toga su česti promašaji i greške zbog kojih kasnije žalimo. Mnogi od nas su bili u prilici da vide kako (inače iskusni lovci i strelci) posle ispaljenog hica iz dvocevke, mahinalno pomeraju dominantnu šaku sa obarača i u vazduhu traže zatvarač da repetiraju! Još češće su situacije
da strelac “pobrka” da li na oružju ima šteher ili dva obarača, a da ne govorimo o pogrešnoj upotrebi kočnica ili mehanizma za relaksiranje…

Survival rifle

Sa kombinovanim puškama, takvih “nesporazuma” jednostavno nema, pod uslovom da je korisnik dobro ovladao komandama oružja i dosledno se pridržava procedure kada, kako i kuda uputiti hitac iz koje cevi. Dodajmo tome da posle izvesnog vremena i privikavanja na oblik kundaka, tačku težišta i raspored komandi – puška i lovac praktično postaju jedna celina. Nasuprot opisanom evropskom poimanju kombinovanog (po odlikama i univerzalnog) oružja, na severnoameričkom kontinentu se prema ovoj problematici odnose sasvim drugačije. Oduvek tretirajući oružje kao alat sa konkretnom namenom, praktični Amerikanci su na osnovu svog bogatog iskustva kroćenja divljih predela, precizirali karakteristike puške za sve potrebe.

Prvi kontakt sa ovim puškama počinje zapažanjem da je raspored glatke i ožlebljene cevi različit
Prvi kontakt sa ovim puškama počinje zapažanjem da je raspored glatke i ožlebljene cevi različit

Vrlo fleksibilno tretirajući oružje i municiju kojim se može loviti određena divljač, njihov pristup oružju sa cevima različitog kalibra je usmeren ka alatu za preživljavanje. Mnoštvo situacija u kojim je potrebno imati uz sebe i sačmaricu i pušku sa ožlebljenom cevi, doprinelo je da se za potrebe tamošnjih oružanih snaga, razvije više modela pušaka koje su nazivane survival rifle. Među najpoznatijim oružjima tog tipa, bila je kombinovana puška Stevens, sa vertikalnim rasporedom cevi u kalibrima .410 i .22 LR, iz koje su kasnije nastale puške M6 US Survival Weapon, kod kojih je ožlebljena cev ponuđena u snažnijem kalibru .22 Hornet, a proizvodile su je firme “Springfield Armory” i “Ithaca”.

Bogata ponuda u ”Sportu”

Ova zanimljiva, ali vizuelno ne baš dopadljiva, kombinovana puška bila je samo jedan korak u razvoju kombinovanog oružja u SAD. Kasnije konstrukcije su bile znatno robusnije i neuporedivo priručnije, pa smo bili više nego zainteresovani da isprobamo savremenije američke kombinovane puške. Saznali smo da su u užičku prodavnicu “Sport” (tel: 031/ 512-398) pristigle kombinovane puške više proizvođača.

Iako deluje pomalo neobično (za evropske pojmove), kombinovana puška Savage 24 je odlično izbalansirana i vrlo priručna
Iako deluje pomalo neobično (za evropske pojmove), kombinovana puška Savage 24 je odlično izbalansirana i vrlo priručna

Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu vlasnika radnje Dragana Perića, da uporedimo karakteristika američke puške Savage Model 24 i nemačke Blaser B95. Ovo oružje u našu zemlju je uvezeno iz Velike Britanije, a osim pomenutih kombinirki, rafovi prodavnice su prepuni kvalitetnih sačmarica svih sistema, karabina i takmičarskih pušaka renomiranih stranih proizvođača.

Pravi izuzetak

Kako smo retko u prilici da se sretnemo sa američkim kombinovanim oružjem, najpre smo u užičkoj prodavnici Sport” više pažnje posvetili Savage Model 24. Prvi pogled na ovu neobičnu pušku odaje utisak snažne konstrukcije, a sintetički kundak i predimenzioniranost pojedinih delova ulivaju poverenje. Takođe, uobičajeno je da se kod bok rasporeda cevi, ona sa ožlebljenjem unutrašnje trase pozicionira sa donje strane, kako bi bila što niže u odnosu na obaračku grupu.

Nišanska linija na Savage 24 je neuobičajeno dobra za kombinovano oružje
Nišanska linija na Savage 24 je neuobičajeno dobra za kombinovano oružje

Savage Model 24 je izuzetak u tom smislu, jer je žlebljena cev postavljena gore. Puška koju smo najpre testirali je urađena u popularnim (i više nego adekvatnim) kalibrima .223 Remington i sačmenom 12/70. Ova kombinacija municije omogućava širok dijapazon upotrebe, počev od lova na sve sitnije životinje, preko odstrela predatora i srneće divljači, pa sve do eventualne samoodbrane u kontaktu sa opasnim zverima. Potrebno je samo da korisnik nosi više različitih vrsta municije i bude pribran i racionalan u konkretnoj situaciji.

Visok rang

Sintetički kundak i potkundak, kao i sistem kočenja cross-bolt komandom, jasno ukazuju na američko poreklo oružja, a za svaku pohvalu je i vrlo pregledna linija mehaničkih nišana. Puška se otvara uobičajenom WR polugom na vratu kundaka, a ceo proces ne traži previše snage. S druge strane, izvesno navikavanje iziskuje sistem opaljenja sa jednim obaračem i eksternim udaračem, koji u svom sklopu ima sistem selekcije.

Na obe puške je moguće postaviti optički nišan, ali se sistem montaže znatno razlikuje
Na obe puške je moguće postaviti optički nišan, ali se sistem montaže znatno razlikuje

Naglašavamo da je reč o više nego jednostavnom procesu manuelnog pomeranja poluge, kojom biramo da li će se ispaliti glatka ili žlebljena cev, a sam pokret nakon izvesnog vremena postaje rutina. Na raspolaganju smo imali i varijantu ove puške sa drvenim kundakom i montiranim optičkim nišanom manjeg uvećanja. To je već oružje kojem se može pristupiti i zahtevnijim lovnim situacijama, po svemu u rangu sa mnogo skupljim poznatim evropskim puškama ovog tipa. Po sasvim prihvatljivoj ceni, obe verzije puške Savage 24 su odličan izbor, kako za lov, tako i za rekreativni boravak u prirodi.

Bitno smanjena težina

Posle toga, posvetili smo dužnu pažnju prefinjenoj evropskoj lepotici Blaser B95. Reč je o oružju koje u potpunosti prati višedecenijski trend nemačkih kombinovanih pušaka visoke klase, što se vidi već na prvi pogled. Počev od visokokvalitetnog drveta od kojeg su izrađeni kundak i potkundak, preko dopadljive stilizovane gravure, sve do savršenog balansa – ovo je puška za sladokusce. Skoro pun kilogram manje mase (Blaser ima samo 2,4kg) u odnosu na prethodno opisanu “amerikanku”, oseća se i pri manuelnoj manipulaciji. Lovci koji preferiraju najviše planinske vrhove i divljač koja tamo obitava, dobro znaju kako je svaki prekomerni gram u takvim uslovima veliko opterećenje. Kako je ovaj model izrađen u kalibrima .222 Remington i sačmenom 16/70, omogućeno je da oružje bude bitno lakše, a da se njime može ići u raznovrsne lovove.

Širok dijapazon upotrebe

Od tehničkih karakteristika, ističemo tipični način napinjanja i relaksiranja mehanizma kliznom polugom na vratu kundaka. Ovaj sistem je u nekom od prošlih brojeva, detaljno opisao jedan od najveći stručnjaka za lovačko oružje na ovim prostorima Vlada Mitrović, pa ćemo u kratkim crtama samo naglasiti da se pre svakog upućivanja hica mora pogurati komanda unapred. Posle izvesnog vremena, strelac pri uočavanju šanse za opaljenje pri samom unošenju oružja u liniju nišanjenja, istovremeno napinje mehanizam. Kako ova puška ima dva obarača, ranije pomenute greške su svedene na minimum, a pouzdanost i bezbednost su na najvišem mogućem nivou. Obe puške, iako dijametralno različite po svojstvima, predstavljaju izvanredno rešenje za lovce koji žele da imaju oružje širokog dijapazona upotrebe, ali i jedinstvenih karakteristika. Nevezano od toga koji sistem i pristup izrade je bliži vašem senzibilitetu, i Savage i Blaser će ispuniti svaki lovački zadatak.

Rešenje koje ima smisla

Ono što nam se ponajviše dopalo je činjenica da su se konstruktori “Sevagea” odlučili za rešenje koje nije uobičajeno, ali i te kako ima smisla – žlebljena cev je vrlo masivna, doslovno kao da je skinuta sa standardnog karabina u tom kalibru, pa namontirana na ovu pušku. Najčešće su cevi na ovakvom oružju znatno tanjeg spoljnog promera, što ne utiče bitno na funkcionalnost i bezbednost. Ali, sigurno se svako od nas oseća samouverenije, kada u rukama ima ovako robusno oružje. Dodajmo i da je glatka cev izrađena vrhunski, takođe kao na najboljim američkim sačmaricama. U skladu sa time, blok kojim se cevi spajaju u zoni ležišta, kao i površine bravljenja u baskuli su većih dimenzija. Sve ukupno – u pitanju je puška kojoj se može bezrezervno verovati, a sama ”žkonfiguracija“ je takva, da obezbeđuje apsolutnu pouzdanost u svim vremenskim uslovima.

tekst i slike Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još