msc Vlada MITROVIĆ

Desetka za okidanje

Prelamajuće jednometne puške španske fabrike “Bergara, nose oznake BA-13 rade se u više kalibara: .222 Rem, .270 Win, .243 Win, .308 Win, .30-06 S i 6,5×57 R. U Španiji su još u ponudi i kalibri .300 AAC i .45-70 Gov. Izrađuju se sa cevima 16,5 inča (42 cm), 20 inča (50,8 cm) i 23 inča (58,5 cm). Najduže smo razgledali Bergarin kip lauf BA-13 u kalibru 6,5×57 R, sa cevi najveće ponuđene dužine.
Španci su cev uradili hladnim kovanjem sa korakom uvijanja žlebova 1:8 inča (1:203 mm). Spolja na dužini 254 mm, između zadnjeg i prednjeg nišana, urezano je šest uzdužnih kanala (kanelura), koji smanjuju masu i olakšavaju hlađenje cevi. U zavisnosti od kalibra i dužine cevi masa ovih kip laufa kreće se od 2,7 do 3 kg,.
Na ustima cevi svih “Bergarinih” kip laufa je spolja narezan navoj 5/8 inča – 24 Unef, koji služi za prihvat kompenzatora trzaja, skrivača plamena prigušivača pucnja (gde je to dozvoljeno). Sa gornje strane nalazi se Picatinny šina vezana preko četiri torks vijka za cev, koja u zoni brave i ležišta metka ima prečnik 25,4 mm.
U donjoj zoni cevi je izvlakač čaura širine 5,5 mm. Braveći blok širok 14,5 mm je zavaren za cev i u njega iz baskule ulazi jaki trouglasti klin. Ista brava po konstrukciji je ugrađena i u oružja, kao što su ruski IŽ-18 MH ili američki Contender i H&R). Klinom za bravljenje se komanduje povlačenjem mamuze prema sebi, koja štrči izvan štitnika obarača. Povlačenjem ove mamuze omogućava se preklapanje cevi i punjenje ili pražnjenje oružja. U glavu puške urađenu od kovanog čelika ugrađena je udarna igla u koju udara spoljašnji udarač (oroz, kokot, petlić…). Sigurnost je obezbeđena unutrašnjim uređajem koji apsolutno onemogućava kontakt oroza-spoljašnjeg udarača i udarne igle u svim slučajevima, osim kada je obarač povučen do kraja. Spoljašnji udarač je sa gornje strane nareckan, a tu je i rupica za postavljanje bočnog produžetka repa udarača, koji je neophodan ako se nisko montira optički nišan.
Začudilo nas je izuzetno dobro okidanje Bergare BA-13. Kratko mekano, ispod 1,4 daN, što nije svojstveno ovom tipu oružja. Tu Špancima dajemo čistu desetku! U ponudi je više verzija ovog kip laufa: postoji podmodel Take Down, koji se rasklapa polužicom na dnu podkundaka, dok se kod ostalih podkundak drži za cev putem dva vijka.
Ima i više varijanata kundaka, uvek polimerskih sa mekanom površinom. Sa obe strane polimerskog kundaka, koji ima veštački orahovina finiš, ugrađena je obrazina, tako da dimenziono odgovara levorukim i desnorukim strelcima. Ugrađeni 20 mm debeli gumeni potkov kundaka, je i te kako potreban ukoliko se lovac odluči za kalibar .30-06 S.
“Bergarine” oznake na cevi, sanduku, kundaku i amortizeru, još jedna su potvrda da su svi delovi puške “Made in Spain”. Ova kratka, lagana puška, koja kod nas košta od 60.000 do 75.000 dinara, u zavisnosti od podmodela, veoma je upotrebljiva, Čvrsto bravi, odlično opaljuje, brzo i lako se prepunjava i još lakše transportuje. Odličan je izbor za pravog lovca koji smatra da mu je u lovu dovoljan jedan metak.

Tekst i slike: msc Vlada Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm