Iz arhiva: Puške Kel Tec RDB i M43

Američka kompanija “Kel Tec”, koja se proslavila avangardnim streljačkim oružjem, poput sačmarice KSG, puškama RFB i serijom karabina SU, kao i serijom plastičnih, ali vrlo popularnih pištolja, 2014. godine prikazala je puške RDB i M43. Prva deluje super-moderno, sa polimernom konstrukcijom, dok je druga naizgled arhaična, ali u isto vreme sadrži sve inovativne karakteristike RDB. Puška Kel Tec RFB pokazala je put kojim neki konstruktori sugerišu da treba poći, ukoliko postoji težnja da se standardnom municijom, u ovom slučaju 7,62×51, postigne osetno veći domet nego što je to slučaj sa postojećim puškama.

Civilni bull-pup - Kel Tec RDB
Civilni bull-pup – Kel Tec RDB

Tajna je u upotrebi bull pup konfiguracije, čime se uz zadržane spoljašnje dimenzije može postići produženje cevi. Duža cev znači i bolje iskorišćenje barutnih gasova, a to posebno važi ukoliko se koristi sporija municija veće mase i bolje aerodinamike. Zanimljiva puška RFB obezbeđuje da standardna municija 7,62×51 prema performansama dostigne, recimo .300 Winchester Magnum, što je značajan rezultat. Uspeh RFB značio je da je pitanje vremena kada će “Kel Tec” izbaciti na tržište bull pup pušku u kalibru 5,56×45, kao dopunu puškama klasične konfiguracije serije SU, koje su već godinama uspešno plasirane na tršištu. Poluautomatska puška RDB i njena klasična, retro varijanta, indikativnog imena M43, podigle su mnogo prašine u određenim krugovima.

Plastična klasika

Skraćenica RDB potiče od Rifle Downward-ejecting Bullpup ili puška sa izbacivanjem na dole, bull pup. Spolja gledano, deluje kao umanjena RFB, što bi i bilo logično. Međutim, mehanizam se razlikuje u nekoliko važnih detalja. Obe puške koriste princip pozajmice gasa sa klipom kratkog hoda, koji je na novim puškama često primenjivan, pre svega zbog pouzdanosti i odsustva mogućnosti ulaska barutnih gasova u sanduk. Samim tim je smanjeno prljanje i zagrevanje unutrašnjosti sanduka i mehaničkih komponenata.

Zatvarač i ležište zatvarača u zadnjem delu cevi
Zatvarač i ležište zatvarača u zadnjem delu cevi

Dok RFB koristi oscilujući zatvarač i izbacivanje čaura u cev koja se nalazi iznad glavne cevi oružja, na RDB je korišćen rotacioni zatvarač i izbacivanje čaura ispod oružja, kroz sanduk, iza usadnika okvira, a ispred oslonca za rame. Generalno gledano, sistem na RDB je konvencionalniji i izbacivanje čaura je jednostavnije, brže i verovatno efikasnije i pouzdanije, ali je i ukupna dužina mehanizma nešto veća. To naravno nije od presudnog značaja, jer je i cev, odnosno cela puška relativno kompaktna i lagana.

Varijanta RDB Hunter
Varijanta RDB Hunter

Dužina cevi je 442 mm, što je negde na pola puta između pune dužine od 508 mm i tipične karabinske od 368 mm. Ukupna dužina puške je 696 mm, čineći RDB jednom od najkompaktnijih pušaka te vrste i vrlo zanimljivom, alternativom, vojnom puškom. Naravno, pod pretpostavkom da bi se izvršila militarizacija, a prvenstveno obezbeđenje rafalne paljbe, koja je civilima nedostupna prema zakonima SAD. Masa puške je samo 3,2 kg.

Alternativna rešenja

Hranjenje je standardnim okvirima koji odgovaraju AR-15/M16 puškama, odnosno prema NATO standardu. Tipični kapacitet je 30 metaka, ali postoje i alternativna rešenja, poput SureFire banana četvororednog okvira kapaciteta čak 60 metaka. Ovaj okvir je marginalno duži od standardnog okvira kapaciteta 30 metaka, ali je u donjem delu podeljen po pola, a svaka polovina je dvoredna. Na jednoj trećini gledano od gore, polovine se spajaju i raspored metaka je tu dvoredan kao i kod drugih klasičnih okvira.

Kel-Tec RDB Defender
Kel-Tec RDB Defender

Time ne samo da se dobija povećan kapacitet, već se to postiže uz relativno malu masu, koja je verovatno manja nego kod dva klasična okvira, odnosno kod beta C-mag sistema ili doboša. Postoji i varijanta ovih okvira od 100 metaka, što je već kapacitet koji bi mogao da bude interesantan i kod lakih mitraljeza, iako je dužina, tj. visina tih okvira značajna i ne baš pogodna za gađanje sa zemlje. Slično rešenje je primenjeno na italijanskom automatu Spectre u kalibru 9 mm Para. Podjednako zanimljivo rešenje je i utvrđivača okvira. Ono se razlikuje i od dugmeta, karakterističnog za zapadne puške i od poluge sa AK-47, tipičnog istočnog rešenja. Novi utvrđivač je u obliku jezička ili poluge na prednjoj strani usadnika okvira, dakle sa suprotne strane u odnosu na AK-47, ali je ovo rešenje odlično prilagođeno bull pup koncepciji puške. Oslobađanje okvira iz usadnika je brže nego kod ijedne druge puške. Jednostavna operacija oslobađanja praznog okvira može da se izvede rukom sa rukohvata, njenim pomeranjem unazad (korenom palca) ili punim okvirom iz slabije ruke.

Dve verzije na početku

Ono što verovatno niko nije očekivao od “Kel Teca”, proizvođača koji poslovično teži savremenim rešenjima, je puška M43. Arhaičnog naziva, podseća na sovjetsku municiju, verovatno najrasprostranjeniju na svetu, korušćenu na AK-47, kalibra 7,62×39. Međutim, nije samo naziv puške arhaičan. Materijali, izgled i utisak neodoljivo podsećaju na hladnoratovski period, odnosno, mnoštvo sovjetskih bull pup pušaka od kojih na žalost, nijedna nije postala operativna. Mehanizam M43 je identičan kao na RDB, sa svim delovima koji su međusobno zamenljivi. Ali, umesto livene polimerne konstrukcije, korišćen je deformisan i punktovan čelični lim, sa grubim finišom i drvenim delovima poput pištoljskog rukohvata, prednjeg potkundaka i donjom stranom oslonca za rame. Umesto Picatinny šina kao na RDB, postavljeni su klasični preklopni nišani. Uzgred, na pušci RDB postoje dve Picatinny šine, jedna iznad, a druga ispod prednjeg potkundaka, tako da se mogu ugraditi najrazličitiji nišani, počev od klasičnih, mehaničkih, do optičkih – refleksnih, ali i drugi različiti uređaji poput laserskih nišana, jurišnih rukohvata, taktičkih lampi…

Retro izgled Kel Tec M43 namenjenog kolekcionarima
Retro izgled Kel Tec M43 namenjenog kolekcionarima

Cevi dve puške su jednake, ali ostali gabariti nisu. Ukupna dužina M43 je za oko jedan inč manja, dok je masa, zbog upotrebe klasičnih materijala, veća i iznosi oko 3,6 kg. Razlikuju se i po uređajima na ustima cevi. RDB ima klasičan skrivač plamena sa radijalnim prorezima na gornjoj strani, koji deluje i kao kompenzator odskoka, a M43 ima gasnu kočnicu sa usmeravanjem barutnih gasova bočno, poput uređaja na AK-74. Za sada su prikazane puške u kalibru 5,56×45, ali su najavljene i varijante u 6,5 mm Grendel, .300 Blackout, 9 mm i 7,62×39 sa okvirima AK-47.

Detalj utvrđivača okvira
Detalj utvrđivača okvira

Koji je motiv za izradu ovako čudnog spoja klasike i u osnovi, moderne koncepcije i unutrašnje konstrukcije? Pre nego što damo odgovor na ovo pitanje, treba saopštiti cene. Cena RDB je ne baš malih 2.000 dolara, dok će M43 biti još skuplja. Spominju se brojke od nekoliko stotina dolara više od RDB, sve do 3.000 dolara! Prema rečima zvaničnika, dok je RDB namenjena kupcima koji traže military look, M43 je orijentisana prema kolekcionarima i najfanatičnijim i najprobirljivijim entuzijastima. Postoje i varijante ovih pušaka sa opcijom selektivne paljbe a dosadašnji testovi su pokazali odličnu kontrolu i preciznost rafalne paljbe. Tako da je “Kel-Tec” razvio seriju više nego zanimljivih pušaka, namenjenih civilima.

Dr Sebastian BALOŠ
foto: “Kel-Tec”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još