Kako do trofeja…

Sve je prisutniji trend montiranja optičkih nišana sa uvećanjem i refleksnih bez njega, čak i kada je kratkocevno oružje u pitanju, a puške ožlebljenih cevi namenjene lovu u prodaji se najčešće nalaze u osnovnoj konfiguraciji bez ikakvih mehaničkih nišana. Ne može se osporiti da je korisnost tih uređaja dokazana u praksi i znatno pospešuju tačnost i preciznost pogotka, ali ovom prilikom bismo ukazali na određene situacije kada je neophodno imati mehaničke nišane unapređenih svojstava. Iako zbog subjektivnosti pojedinačne slučajeve ne treba tretirati kao osnov tvrdnji, podsetićemo se nekoliko zabeleženih ne tako davno. Prema rečima ovdašnjeg višestrukog državnog prvaka u lovnom streljaštvu, svoje varijabilne optike prilikom odstrela divljači na većim distancima on uvek drži na uvećanju 4x, a u uslovima zahtevnije vegetacije koristi isključivo jednostavne diopterske nišane. Takođe, bili smo više puta u prilici da registrujemo kako tokom lova divljih svinja pogonom čak i iskusniji lovci ne mogu da ostvare pogotke u susretnim situacijama najkraćih udaljenosti jer im je vidno polje zaklonjeno i optički nišani nisu od koristi. Montaže tunelskog tipa su sve ređe, jer se ne ostvaruje kvalitetna nišanska slika, a čak i tradicionalni mehanički nišani “V” tipa u uslovima smanjene vidljivosti ponekad su neefekasni. Da li je jedini izbor neka od refleksnih sprava bez uvećanja? Ne uvek, jer su i one podložne kvašenju, zamagljivanju, mehaničkom oštećenju ili čak i prekidom funkcije usled surovih terenskih uslova.
U tom smislu, nužno je ukazati kako i dalje postoji brojna i prilično uspešna grupacija lovaca koji uopšte ne koriste nikakva optička pomagala. Njihovi karabini su opremljeni različitim mehaničkim nišanima, počev od fabrički montiranih tangentnih koji nemaju mogućnost podešavanja daljine već korisnik mora da kompenzuje pomeranje nišanske slike u odnosu na osnovnu vrednost od sto metara ili jardi. Radi lakšeg uočavanja cilja, deo njih je ugradio fiber cevčice jarkih boja ili svetle tačke na oba nišana, ali pretežno su bez bilo kakvih modifikacija. Budući da je reč o pasioniranim lovcima sa iskustvom odstrela razne divljači sa najudaljenijih krajeva Planete, tokom naše višegodišnje analize njihovih doživljaja, sažeti su podaci i može se zaključiti kako je I te kako moguće ostvariti željeno bez “staklića”.


Ipak, bez dileme se pokazalo da diopterski nišani pružaju najbolji izbor, čak i oni najjednostavniji koji ne koštaju više od par desetina evra ili dolara i nalaze se u slobodnoj prodaji putem interneta. Brojni su razlozi zašto navedena grupacija lovaca preferira baš njih, vrlo često krajnje subjektivne prirode. Zbog poznije starosne dobi i pojave početne faze katarakte, zatim takozvane staračke dalekovidosti, dualne dioptrije, kao i drugih vrsta smanjenog prijema svetlosti, optimalno rešenje je krajnje jednostavno – u vidu diopterskog zadnjeg nišana sa većim promerom kružnice i vertikalnim stubićem u obličju prednjeg nišana. U odnosu na “V” nišane, formiranje nišanske slike je jednostavnije, brže i preglednije, što potvrđuje činjenica da sve više najsavremenijih vojničkih pušaka ima primenjen identičan sistem. Najviše nam se dopada onaj sa belgijske poluautomatske puške FN49, a skoro identičan opciono imaju i nove ruske automatske AK12 i AK15. U odnosu na standardno rešenje tangentne podesive rampe sa usekom montirane ispred i iznad komore ležišta metka, nosač zadnjeg diopterskog nišana ovog tipa je pomeren do najudaljenije pozicije sanduka čime se uvećava nišanska linija, što po pravilu doprinosi uvećavanju preciznosti.


Postoje složeniji sa dobošem gradiranja daljine i opcijom pomeranja po pravcu, ali i čak i oni najprostiji koji se postavljaju na usek predviđen za učvršćivanja montaže optike ili na Picatinny šinu su više nego efikasni. Tokom prethodne komunikacije i međusobne razmene iskustava, dobili smo pregršt fotografija odstreljene krupne divljači sa svih meridijana. Na opaske kako je u lovu najkrupnije afričke divljači zbog karakteristika terena i gabarita samih životinja odvajkada bilo moguće ostvariti pogodak, adekvatan odgovor je činjenica da su proslavljeni lovci svih vremena svi do jednog to uspevali bez bilo kakve optike, najjednostavnijim nišanima i puškama najčešće kalibara koji se sada smatraju nepodesnim ni za divokoze. Njihovo umeće se ogledalo u ispitivanju terena, prikradanju, osmatranju sa odabirom željenog trofeja, smirenosti, te na kraju koordinacije očiju i ruku. S obzirom na to da je najsavršeniji optički instrument oduvek bilo i ostalo ljudsko oko, zasigurno je takav pristup validan i u naše doba. Recimo, naš povremeni saradnik je pretprošle godine nabavio izvanredni karabin finske proizvodnje Tikka T3x Arctic, na čijoj gornjoj površini sanduka se nalazi integralna šina za montiranje optičkog nišana, ali on se odlučio samo za fabrički ugrađeni diopter i tom kombinacijom je uspešno odstrelio raznoliku divljač, od lisica do najkrupnijih jelena.
D. Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još