Karabini Nosler

Karabini Nosler

Nosler je kao uspešni proizvođač zrna napravio iskorak u pravcu izrade pušaka visokog kvaliteta. To su potvrdile i američke renomirane oružarske revije, koje su testirale Nosler 48 puške, i na osnovu tih rezultata dodelile značajna priznanja

Kada se u oružarskim krugovima širom sveta spomene ime Nosler, odmah se pomisli na proizvođača municije, odnosno zrna za ožlebljene puške – „Nosler Inc.“ I to je potpuno ispravna reakcija. Nosler Inc, (107 SW Columbia St, Bend, Oregon, USA), je firma iz koje je poteklo danas legendarno zrno Nosler Partition. Iako „Nosler“ radi još dosta tipova veoma popularnih karabinskih zrna, Nosler Partition je zaštitni znak ove kuće.
Predstavićemo Vam „Noslerov“ obrtnočepni karabin i njegove pod modele, za koje mnogi nisu znali ni da postoje. To u svetu oružja nije ništa neobično i za takvu mešovitu proizvodnju municije i oružja ima mnogo primera. Zar nije Roj Vederbi prvo radio svoje savremene kalibre, pa tek onda za njih konstruisao i proizvodio puške. Da ne pominjemo još slavnija imena poput „Remingtona“, „Smith & Wessona“, „Colta“, „Rugera“… Doduše ova poslednja tri navedena prvo su radili oružje, pa onda nove kalibre, ali su ipak dali doprinos u obe oblasti. Pre nego što se upustimo u detaljan opis „Noslerovog“ obrtnočepnog karabina, dužni smo da u nekoliko redova nešto napišemo o slavnom zrnu Partition, koje je proslavilo „Noslerovo“ ime.

Krenuo od pravljenja zrna

Godine 1946, zaljubljenik u oružje, precizno pucanje, lov i ručno punjenje municije, Džon Nosler, počeo je da radi na novoj u to vreme veoma složenoj konstrukciji lovačkog karabinskog zrna. Testovi su pokazali neočekivano dobre rezultate, tako da je 1948, Nosler, u mestu Ashland, država Oregon, formirao kompaniju za izradu Nosler Partition zrna. Već 1958, zbog neslućenog uspeha na tržištu Džon u mestu Bend, Oregon, gradi fabriku za prozivodnju zrna. Kako kupci pored pojedinačnih zrna traže i kompletiran metak, švedska „Norma“ ušla je u posao sa „Noslerom“ i radila ceo lovni i sportski karabinski metak.
Partition – na engleskom znači deoba, podela. Baš iz ovog prevoda, ali i iz poprečnog preseka zrna zaključujemo da se radi o zrnu čija košuljica od bakarne legure, jakom poprečnom pregradom deli unutrašnji prostor zrna na dve nezavisne celine. Olovno jezgro na vrhu izviruje van košuljice gradeći mekani deformabilni deo. Zadnji deo zrna je ispunjen olovom, koje usled pregrade ne trpi nikakvu veću deformaciju i ima 100% očuvanje mase. U tom zadnjem delu je košuljica od tombaka i veće debljine. Debljina zida košuljice progresivno opada prema vrhu zrna. Ovo što smo opisali i što vidite na fotografiji, Nosler Partition već 64 godine jednim od najpopularnijih i najefikasnijih lovnih karabinskih zrna do sada napravljenih. Nema većih fabrika municije koje u svojoj ponudi nemaju metak snabdeven originalnim Nosler Partition zrnom, ili nekom od njegovih brojnih kopija. Široka, lako deformišuća pečurka, duboka penetracija, praktično sportsko ”“ streljačka preciznost, čini Nosler Partition možda najšire korišćenim zrnom za lovačke karabine. U narednim godinama Nosler radi još mnogo tipova novih karabinskih zrna poput modela: Zipeido, Solid Base, Ballistic Tip, Accu Bond, Custom Competition, E-Tip, Custom Trophy Grade, Balistic Tip Lead Free, Varmageddon, Safari Ammunition… Svi su izvanrednog efekta u svojoj klasi , ali ni jedno nije još dostiglo slavu zrna Partition. Od 1948, od kada se serijski proizvodi, Nosler je do danas u neprekidnoj sve većoj proizvodnji. Razvijen biznis uvek donosi ulazak u nove proizvodne oblasti i to je veoma pozitivno. U čast godine 1948, kada je „Nosler“ počeo serijsku proizvodnju zrna u sopstvenoj fabrici, 2008, je „Nosler“ proizveo i svoju prvu pušku Nosler Model 48. Iste godine je u konkursu Field and Stream, „Noslerova“ puška Model 48, proglašena za ”“ Best of the best (najbolja od najboljih). Od tada je „Nosler“ proizveo više podmodela karabina 48.

Ništa bez proverene konstrukcije

Nosler Model 48 je obrtnočepni karabin, za čiju osnovu su konstruktori koristili nadvremensku Mauser 98 konstrukciju. To znači da na cilindričnom telu zatvarača na prednjem delu, pod uglom od 180 stepeni stoje dva jaka prizmatična zabravljujuća brega. Ručica za repetiranje i telo zatvarača su iz jednog dela izliveni od čeličnog liva, zatim na CNC mašinama obrađeni, pa zatim podvrgnuti postupku termičke obrade. Između bregova se nalazi opružni izvlakač, identičan onom na američkoj AR15 (M16) službenoj pušci. Više bočnih otvora na telu zatvarača služi da u bezbednu stranu usmeri mlaz vrelih gasova, ukoliko dođe do prskanja čaure ili probijanja dna kapsule. Duž tela zatvarača se nalaze uzdužni kanali koji služe kao strugači, ukoliko bi došlo do jake zaprljanosti ili zaleđivanja puške. Čelo zatvarača je upušteno, kako bi sa svih strana obuhvatilo dno čaure. Obrada bravećih bregova i čela zatvarača je veoma fina, uz mnogo ručnog rada, kako bi se obezbedio idealan čeoni zazor i što tačnije naleganje svih površina u zahvatu. Sklop udarne igle, zapinjače i spojnice, su takođe fino površinski obrađeni i zaštićeni postupkom micro slick, površinski tretirani, kako bi stvarali minimalno trenje u radu. Zatvarač se veoma lako rasklapa okretanjem zadnjeg dela – spojnice za 90 stepeni, što omogućava čišćenje i održavanje čak i u poljskim uslovima. „Noslerovi“ konstruktori kažu da su se pre opredeljenja za Mauser M98 konstrukciju, detaljno upoznali sa svim danas aktuelnim rešenjima. Uvideli su da Mauserovoj konstrukciji, ako se kombinuje sa najfinijim radom i najužim tolerancijama, nema premca. Zanimljivo je da je autoru ovog priloga, na poslednjem sajmu IWA, domaćin američkog „Weatherby“ štanda, na pitanje zašto Vederb intenzivno reklamira liniju Vangurad (M98 Mauser sistem), kad radi izvanredni karabin Mark V, sa devet zabravljujućih bregova, odgovorio: Mauser (Vanguard) konstrukcija, je sa svojim jednodelnim jakim risiverom (sandukom) i čeonom bravom, do sada neprevaziđeno rešenje po pitanju čvrstine i dužine radnog veka. Eto odgovora zašto se posle 120 godina svi vraćaju ovoj konstrukciji. M98 garantuje čvrstinu, pouzdanost i dugovečnost, a preciznost neka proizvođač postigne kvalitetom izrade.
Sanduk Noslera 48, je iz jednog dela, obrađen na CNC mašinama, pri čemu mu gornja površina na koju se stavlja baza montaže optičkog nišana, odgovara liniji Remington 700 karabina. Na prednjoj donjoj strani sanduka, nalazi se jaki prizmatični greben, koji smeštanjem u uležištenje na kundaku (beding), ravnomerno uvodi silu trzaja u kundak i doprinosi konstantnoj preciznosti. Kanali za bravljenje i trase po kojima klizi zatvarač, su vrhunski mašinski obrađeni i polirani. Svaki sanduk Noslera 48 pažljivo je termički obrađen i žigosan nakon tormentacije. Za sanduk je pričvršćena okidačka grupa, kod koje opaljenje nastaje pri sili od 1,36 daN. Što bi strelci rekli: mora da drži teg od 3 libre. U okidačkoj grupi je sadržana i kočnica, čija je komanda na uobičajenom mestu (kao na karabinu Zastavia M70). Kočnica ima dva položaja, zadnji u kome je sve osigurano i prednji za opaljenje.
Cevi Noslera 48 se rade kovanjem u match kvalitetu. Rade se uz posebnu pažnju na obradu krune – usta cevi, višestruke kontrole i kontrole preciznosti kompletiranog oružja. U standardnim i sportskim kalibrima, prečnik cevi u zoni usta cevi iznosi 15,24 mm, dok je u magnum kalibrima 16,51 mm. Cevi su kompletno rađene u SAD. Kundaci Noslera 48 mogu biti od orahovine ili kompozitnih materijala. Custom stock kundaci rade se od ručno slaganog kevlara i karbon fibera, uz „Noslerovu“ C2 završnu obradu, koja garantuje maksimalno otpornu površinu uz trajnu hrapavost na dodir. Drugi tip kundaka Trophy Grade i Professional, rađen je od aramid fibera slaganog oko aluminijumskog kostura. Tvrde da je zadržana preciznost orahovog i custom stock kundaka uz znatno smanjenje težine (mase) puške. Svaki kundak ima na dnu ugrađen „Pachmayrov“ debeli decelerator amortizer trzaja. Drveni kundaci imaju tzv. glass i pillarbedinge (uležištenja) i čekiranje u rasporedu 20 linija po inču (25,4 mm). Obrađeni su nauljivanjem i omogućavaju slobodno plivajuću cev, koja nigde ne dodiruje kundak puške. Posebna pažnja se u „Nosleru“ pridaje smeštaju ocevljenog mehanizma u kundak. Ovo se uvek radi ručno uz rigoroznu višestruku proveru preciznosti, o čemu kupac dobija detaljan izveštaj. Sve je to omogućilo proizvođaču da garantuje da svaka Nosler 48 puška ima sub (ispod) 1 MOA (25,4mm na 91,44 m) preciznost. Da se sada posevtimo brojkama.

Mnoštvo kalibara

Model 48 radi se skoro u svim kalibrima uključujući i nama poznate poput: .257 Roberts, .260 Rem, 6,5-284 Norma, .280 Ackley, .325 WSM, .338 WM i .35 Whelen. Svi ostali standardni, magnum i short magnum kalibri su uključeni ukupno ”“ 21 različit kalibar. Najmanji je .22-250 Rem, a najveći .35 Whelen. Zavisno od kalibra i podmodela puške cevi mogu biti duge 610 ili 629 mm. Masa im se kreće od 2.835 do 3.969 g. U magacin staje tri ili četiri metka. Cena je od 1.995 dolara za modele M48 Trophy Grade, 2.449 dolara za model M8 Professional, 2.595 dolara za model Legacy i do 4.195 dolara za najluksuzniji Nosler Custom Rifle model.
Nosler M48 Trophy Grade ima hrapavi kompozitni kundak, otporan na sve vremenske uslove. Isto prati i specijalna hrom zaštita svih metalnih delova puške. Ovo je lovna puška namenjena teškim terenskim uslovima, otežanom održavanju, ali sub MOA preciznosti. Tome svakako doprinosi Al-beding u kompozitnom kundaku. Slično ovom modelu osim potpuno crne boje, je model Professional. Lagana puška za intenzivan lov, lovočuvare i profesionalne vodiče. Nosler M48 Legacy ima crno hromiranu, nerđajuću meč cev i fini drveni (orahov) kundak. Sanduk je spojen sa kundakom preko glass i pillar bedinga. Zaštita metalnih površina nosi zaštićeno ime Midnight blue cerakote. To sve preko nerđajućeg čelika. Na kraju elitni, najskuplji su modeli pod imenom Nosler Custom Rifles. Tu ima najviše ručnog rada, poliranja o pasovanja. Na visoku cenu utiču znatno i najkvalitetniji orahov ili karbon fiber kundaci. Mogu biti u više tonova boje i opreme. Nude se i sa integralnim kompenzatorima na cevi, ali i ergonomijom prilagođenom strelcu.
Nismo dotakli sve posebne uslove koje može ispuniti proizvođač, ali se u njih ne sumnja, jer vidimo da se radi o kvalitetnoj i skupoj pušci. „Nosler“ je kao uspešni proizvođač zrna napravio iskorak u pravcu izrade pušaka visokog kvaliteta. To su potvrdile i američke renomirane oružarske revije, koje su testirale Nosler 48 puške, i na osnovu rezultata testova dodelile značajna priznanja. Svesni smo da se ovaj karabin neće pojaviti u našim prodavnicama ali smo barem malo zadovoljili uvek živu oružarsku radoznalost.

Vlada MITROVIĆ

foto: „Nosler“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još