Boris Vojvodić

Ljubav na prvi dodir

Franchi Affinity, u kalibru 12/76 (ili 20/76 alternativno), sa oznakom PVC, tokom 2016/2017 godine bila je najpoželjnije i najprodavanije lovačko oružje glatke cevi u Srbiji. Interesantno je da su ovo skladno i jeftino oružje lovci prepoznali kao idealan izbor u odnosu kvalitet-cena, pogotovu među lovcima na leteću divljač.
Ovo je odličan poluautomat glatke cevi, finog rada i visoke pouzdanosti, za koji proizvođač, ne bez razloga, daje dugih sedam godina garancije na ispravnost svih mehaničkih delova. Da im u kvalitet ne treba sumnjati, potvrđuje višedecenijski ugled firme s nekadašnjim punim nazivom „Luigi Franchi S.P.A“, tada sa sedištem u gradu Fornaciju, nadomak Breše. Nekad moćna fabrika oružja, osnovana još šedesetih godina 19. veka, dobro je poznata po više naprednih sistema poluautomatskih sačmara s kraja 20 veka, od kojih su Franchi Spas-12 , Franchi Spas-15, SAS-12, LAW-12 samo neke, uz pumparicu PA-7.
Danas je naziv firme promenjen iz „Luigi Franchi“ samo u „Franchi“, a proizvodnja lovačkog oružja je preseljena u bivši „Benellijev“ pogon, ali je kvalitet njihovih proizvoda ostao i dalje vrhunski.
Kvalitet proizvodnje je, naravno, ono što krasi i pušku Affinity, koju ovde predstavljamo. Sam njen naziv označava bliskost, privlačnost, afinitet, što bi trebalo da prenese da ćemo se u to oružje zaljubiti, da će lovcu koji s njom lovi postati bliska, kada se jednom s njim zbliži.
U pitanju je poluautomatska sačmarica sa inercijalnim sistemom rada. Koji je pouzdan i inovativan, a za rad puške se koristi inerciona sila nastala opaljenjem metka. Ovde primenjeni novi sistem, nazvan Front inertia (odnosno – prednji inercioni sistem rada Franchi poluautomata), obezbeđuje ne samo dobar balans i pouzdanost, već i minimalno održavanje (svodi se jedino na čišćenje cevi, dok se ostatak oružja samo prebriše masnom krpicom nakon korišćenja). Sila inercije opaljene patrone prenosi se na čelo zatvarača koji, opet, preko jake opruge deluje na nosač zatvarača. On tada biva potisnut unazad, povlači za sobom i čelo zatvarača, koje odbravljuje cev i vrši prepunjavanje.
Dvodelni zatvarač i jaka opruga u njemu su sve što je potrebno za pouzdan rad. Ovaj sistem je vrlo brz i ekstremno pouzdan, a pokazalo se da relativno mali odskok cevi u vis, prilikom ciklusa prepunjavanja, omogućava brz ponovljen hitac.
Ova puška ima ukupnu dužinu od 1.200 mm (s cevi od 710 mm) i masu od 2.850 grama. Tako mala masa nije čudna, kada se zna da su u fabrici „Franchi“ uvek proizvodili oružja vrlo umerene težine. Puška ima kapacitet tubularnog magacina od 4 patrone u kalibru 12/76 (i jednu više u kalibru 12/70). Ima ventilirajuću nišansku šinu i fiber optik mušicu na cevi. Cev i inercioni zatvarač su smešteni u duralumijumski sanduk, koji je finiširan crno, anodizacijom. Puška ima potkundak i kundak izrađen od crne polimerske plastike. Model Affinity ima Twin shock absorber – amortizer ugrađen na dno kundaka, koji, po tvrdnji proizvođača ublažava trzaj puške za čak 50%. Uz pušku se isporučuje i set distantnih pločica spejsera, za podešavanje dužine i nagiba kundaka, kao i skidajuće pređice za remnik.
Cev može biti duga 610, 660, 710 ili 760 mm. Sve su testirane na veće pritiske, kako zahteva eventualna upotreba čelične sačme. Puška se fabrički isporučuje s tri izmenljiva čoka dužine 70 mm, koji imaju oznake suženja 1/1, 1/2 i cilindar. Naravno, sjajna je činjenica da se uz puške iz fabrike „Franchi“ isporučuje i cilndrični čok sa oznakom pet zvezdica, što omogućava bezbednu upotrebu jedinačnih projektila u punom kalibru. Ovaj čok se može uspešno koristiti i sa sitnom sačmom u lovu u gustišima, kada se puca na vrlo kratkim rastojanjima (iz nogu), mada samo s patronama bez koncentratora.
Pouzdanost je izvrsna i rad veoma brz. Obarač je izuzetan s kratkim, odsečnim okidanjem, sa silom od oko 2 daN (2.000 grama) a odmah iza njega smeštena je poluga kočnice crosslock tipa, na braniku obarača. Generalno, ova puška je izuzetno udobna, pouzdana i tačna i za veoma kratko vreme vam postaje draga. Ni slučajno se ne može pronaći neka mana koja bi je učinila manje funkcionalnom ili dopadljivom. Potpuno je jasno zašto je baš ovaj model postao hit među domaćim, ali i evropskim lovcima.

Tekst i snimci: Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još