Ljubav na prvi pogled

Američka „Zbrojovka“ iz Kanzas Sitija, na svoje i svetsko tržište lansira nekoliko tipova sačmarica, koje su po njihovoj želji urađene u Turskoj. Pitate se, a zašto ne u Češkoj? To ne čudi, jer je Turska danas, cenjen proizvođač oružja. Njihove proizvodne kapacitete upošljavaju najslavnija imena kao što su: „Smith & Wesson“, „Hatfild“, „Wederby“… „Zbrojovka ČZ USA“, opredelila se za saradnju sa jednim od najboljih proizvođača, firmom „Huglu Av Tufekleri Koop“ iz Beysehir/Konya. O njihovim sjajnim sačmaricama, smo već pisali, a sada o zbrojovkama ČZ USA, koje izrađuje „Huglu“.

„Divlja patka“ sletela na Mlavu

Preduzeće „Grof MBM“, svoje prodavnice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi, snabdelo je modelima dvocevnih sačmarica Mallard i Ringneck. Tu su i poluautomati ČZ-712. Predstavljanje počinjemo sa bokericom Mallard, u prevodu – divlja patka iz podvrste gluvara (gluhara). Bokerice, ČZ USA Mallard, rade se u kalibrima 12 i 20, obe sa ležištima metka dužine 76 mm. U Brnu već nekoliko godina, rade familiju bok pušaka BO 80, koju čine bok sačmarica BO 801, kalibra 12/12, kombinovana lovačka puška BO 802 u 12/ šest različitih karabinskih kalibara i dvokuglara BO 803, u pet karabinskih kalibara od 7x65R do 9,3x74R. Ove puške su solidne, odlično se prodaju, međutim cena nije povoljna. To je primetila, Alisa Polučova, direktorka firme ČZ USA, i odlučila da na trište izbaci bok sačmaricu solidnog kvaliteta, oznake ČZ USA, ali po nižoj ceni. Tako su nastale bokerice Mallard.
Proizvodi ih turski gigant „Huglu“. Cena je veoma prihvatljiva, a u prodavnicama „Grof MBM“, košta između 51.000 i 61.000 dinara. Toliko košta i u američkim dolarima, a cena varira od nivoa finalne obrade. U Požarevcu smo bliže upoznali skuplju verziju (cena 61.300 dinara) u kalibru 20/76. Ima potpuno srebrnasti mat finiš baskule, poluge za prelamanje, obarača i štitnika obarača. Cevi ove vitke bok dvadesetice, duge su 28 inča (rađene za trište SAD), odnosno 711 mm. Spolja su sjajno brunirane i međusobno spojene monoblokom, u zoni ležišta metka i prorezanim ventilirajućim prutevima po celoj dužini. Ovi prutevi su sa uzdužnim prorezima, sve više se primenjuju kod modernih bokerica. Pored smanjenja težine, omogućuju bolje hlađenje cevi, kao i održavanje – čišćenje i podmazivanje, do sada sasvim nepristupačnim prostorom između cevi. Na ustima cevi nalaze se navoji za prihvat izmenljivih čokova. Zanimljivo je da se uz Mallard, isporučuje komplet koji pored ključa za montažu, ima čak pet tipova čokova: cilindar, 1/4, 1/2, 3/4 i pun čok. Retko koji proizvođač, daje uz pušku sve raspoložive čokove. Često smo se sretali sa lovcima, koji se žale što nemaju mogućnost cilindričnog čoka, jer bi tako sami punili patrone jedinačnim projektilima prečnika punog profila duše cevi. Na gornjoj cevi se nalazi ventilirajuća nišanska šina širine 8 mm, sa sitnim poprečno urezanim lučnim linijama. Fini rad karakteriše, čak 18 linija na 1 cm dužine. Na kraju nišanske šine, nalazi se visoka, loptasta mušica od mesinga. Iako se fiber optik, svetleće mušice reklamiraju, postoji veliki broj lovaca klasičnog ukusa. Oni daju prednost staroj dobroj mesinganoj loptastoj mušici.

Pokupite čaure

U monobloku dimenzija 55×26 mm, koji povezuje cevi, posle kovanja, mašinske obrade i finog tušitanja bočnih površina, ugrađen je klasični jednodelni izvlakač. On 1/3 obima zahvata obe čaure, gornju i donju, tako da ih sigurno izvlači iz ležišta. Jedan od naših zadataka je da stalno edukujemo lovce. Zato vas molimo da, ispaljene čaure, obavezno pokupite, ponesete i kasnije bacite u kontejner, a ne da se ostavljaju u lovištu. Na taj način sačuvaćemo našu prelepu Srbiju i njena prirodna bogatsva, kao što su šume. Upravo iz ovog razloga, stari lovci uvek daju prednost izvlakačima, a ne ejektorima. Mali je broj lovaca, koji će patrone izbačene ejektorima tražiti po snegu, blatu ili dubokoj travi.

Čvrsta konstrukcija

Na donjem delu monobloka nalazi se kanal (žleb), u koji ulazi donja horizontalno pokretna ploča za bravljenje. Na prednjim bočnim stranama monobloka, nalaze se okrugla udubljenja u koja ulaze okretne tačke. One su prečnika 8,5 mm, a dijagonala od njih do bravećeg žleba iznosi 60 mm. Iz ovako velikog rastojanja zabravljenih površina zaključuje se da kod Mallarda, primenjena tzv, foru locks – Browningova unapređena brava, sa četiri zabravljena mesta. Pravougaoni prorezi na baskuli u koje ualze donji ključevi monobloka, dodatno ograničavaju svako kretanje cevi u baskuli. Izuzetno čvrsta konstrukcija, koja je dokazala da se devedeset godina stara Browningova brava, može dodatno da pojača. Italijanski proizvođač u poslednje dve decenije, masovno primenjuje four lock bravu. Turski „Huglu“ i ČZ USA, ovakav sistem su preuzeli od njih.
U kovanoj belo finiširanoj baskuli nalazi se klasičan udarni mehanizam, sa dva nezavisna obarača. Postoji i varijanta, sa jednim selektivnim obaračem. Na čelu baskule, gde izlaze udarne igle, urezani su plitki kanali, koji imaju cilj, bezbedno odvođenje mlaza vrelih barutnih gasova u desnu stranu, daleko od očiju i lica strelca. Ovo je zaista odličan potez, jer smo se sretali sa municijom osrednjeg kvaliteta i puškama koje znaju da probiju dno kapisle. Bez ovih kanala, to može da bude opasno!

Vitka i lagana

Na vratu kundaka nalazi se neuatomatska manuelna kočnica. Poluga za prelamanje cevi ostaje u desnom položaju i u uslovima čuvanja i transporta rasklopljene puške, obavezno moramo opustiti na vrh čivije, koja izviruje iz čela baskule. Podkundak je Šnabelovog tipa, estetski dopadljiv i urađen od pune masivne turske orahovine. Od istog oraha, urađen je i kundak sa prepoznatljivim američkim okruglim oblikom dna pištoljskog rukohvata. Iz podkundaka izviruje jaka poluga, koja potiskuje deo mehanizma za napinjanje udarača u baskulu. Pljosnata horizontalno pomična poluga napinje oba udarača, što je jednostavno rešenje koje daje dugovečnost. Iako to kod sačmarica, naročito onih koje su namenjene lovcima nije najvažniji detalj, pre probe puške izmerili smo silu okidanja. Sila od 2,8 daN, sasvim je zadovoljavajuće, uz napomenu da puška opaljuje na prvo koleno, resko i odsečno. Ako, ste nekim slučajem naviknuti na pušku većeg kalibra, samo uzimanje puške kalibra 20, izaziva prijatan osećaj. Puška čelične jake baskule ima samo 3 kg, izuzetno je vitka i munjevito se prenosi s cilja na cilj. Šina je široka i pregledna, što uzanim cevima kalibra 20, još više povećava utisak vitkosti. Ne čudi, što je poslednjih godina sve više popularan ovaj kalibar. Ista količina sačme, kao i u kalibru 12/70, daje znatno kompaktnije i lakše oružje. Balans Mallarda je izvanredan, trzaj 20/76 podnošljiv, a 20/70 veoma blag. Sa svim laboracijama municije funkcioniše besprekorno. Posip smo probali sa montiranim 1/4 i 3/4 čokovima i sasvim su u standardu: pravilan ujednačen bez slepljivanja kuglica i belih nepokrivenih polja. Kao što bi rekli: dvadesetica kao penkalo! Ovde u „Grofu“ za mali novac.

Položara – Ringneck

Radi se u kalibrima 20/76 i 12/76 i cevima dugim 711 mm. Teži 2,9 kg, za 20 i 3,3 kg, za kalibar 12. Kao i predhodni Mallard, dolazi u pet izmenjivih čokova. Primetan je veliki trud, kako bi izgledala kao neka skupocena italijanska ili španska dvocevka (cena u „Grofu“ iznosi 87.000 dinara).
Kovana baskula u paljenom finišu, kao i ukrasne pločice u istoj obradi – paljeni finiš, svojstevni su skupom oružju. Monoblok koji povezuje cevi, ima sa donje strane dva jaka Purdey ključa, ali i treći gornji – Greener ključ. Podsećamo, pravougaoni ispust u sredini cevi, ima u svojoj sredini okrugli otvor, kroz koji prolazi poprečni klin, stvarajući spoj baskule i cevi, izuzetno čvrsto zabravljenim. Dokaz čvrstine Greener brave je i njena primena, kod klasičnih ili dve kugle-sačma, drilinga, kod kojih su radni pritisci i do pet puta veći nego kod sačmarica. Udarni mehanizam položare Ringneck, je standardni Anson-Deley, što neupućeni posmatrači neće poverovati, jer bočne čelične pločice podsećaju na H&H mehanizme vatri. Kao i kod prethodne puške i ova položara ima klasične pouzdane izvlakače, umesto ejektora, što joj nije mana. Oni su po našem mišljenju neophodni, samo kod sportskih trap, skit ili sporting pušaka. U lovu služe samo za hvalisanje i nepotrebno prljanje lovišta.
Fina pregledna svedena šina i okrugla visoka mušica, uz izvanrednu ergonomiju, čine da se nišani lako i prirodno. Jedan selektivan obarač nalazi se ispod kažiprsta šake, koja obuhvata pištoljski bogato čekirani rukohvat. Komanda kočnice je ujedno i selektor. U „Huglu“ se rade i verzije sa dva, ili jednim neselektivnimm obaračem. U ovu pušku su se svi na prvi pogled zaljubili. Prelepog, u zoni hvata proširenog podkundaka i kundaka od finog kavkaskog oraha i majstorski upasovana i finiširana, ova položara bi mogla da stane uz rame sa puškama srednjeg cenovnog razreda (2.000-3.000 evra). Pucali smo iz nje s posebnom pristrašnošću i nije nas razočarala. Fino lovno oružje.

Poluatomatska sačmarica CZ-712

Pripada familiji gasnih poluatomata. Pravi je „Huglu“ i košta samo 57.500 dinara. Kalibar je 12/76, a kapacitet tubularnog magacina, posle vađenja graničnika iznosi četiri metka. Cev je dužine 711 mm, ima izmenljive čokove (komplet od pet) i produžetak za braveći klin. Cev, produžetak, zatvarač, zabravljujući klin, klip, cilindar, vezne poluge i delovi udarnog mehanizma, su fino brušeni do poliranja. Potom zaštićeni postupkom hromiranja. Apsolutno je nemoguće okidanje, odnosno opaljenje metka, ako zatvarač nije u potpunosti zabravio cev. Spoljašnjost duraluminijumskog sanduka je crno mat eloksirana, dok je cev spolja mat brunirana. Zadovoljni smo obradom unutrašnjih delova mehanizma puške. Ukazuje na strpljiv dug rad, bez težnje da se za kratko prozivede što više komada. Za sanduk je povezan crni metalni profilisani pojas u koji upada potkundak. Tako je sprečeno neprijatno klimanje potkundaka, koje je svojstveno nekim jeftinim poluatomatima.

Lako rasklapanje

CZ-712, teži 3,3 kg, opaljuje pri sili od 3,5 daN i ima ukupnu dužinu 1.255 mm. Lako se rasklapa i čisti, skidanjem navojne kape i potkundaka. Opruga zatvarača je zaštićena od štetnog uticaja sagorelih barutnih gasova i nalazi se oko tubularnog magacina. Poprečna cross bolt kočnica ma crveni prsten u levom – otkočenom položaju. Ispucali smo desetak metaka u sporom i brzom režimu. Uverili smo se u pouzdanost, dobar balans i savšeno blag trzaj. Odlično urađen klasični, gasni poluautomat, sasvim prihvatljive cene.

Test po kijametu

Dok smo isprobavali puške CZ USA, zadesile nas zaimske karakteristike podunavsko-moravske mikroklime. Ledena kiša, susnežica i ledeni vetar, smenjivali su se iz minuta u minut. Vlasnik „Grofa MBM“, Bojan Ilić nije čekao ni trenutak, nego je kao pravi domaćin pritekao u pomoć s „Browningovim“ jaknama. Posle nekoliko sati provedenih na pravom kijametu, uverili smo se u sve čari ovih za naš džep ipak skupih jakni. Specijalni višeslojni materijal, omogućio je da se uprkos fizičkom zamoru ne oznojimo na velikoj hladnoći. Ni vetar nam ništa nije mogao.

Vlada MITROVIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još