Model 94 Sporter kalibra .30-06 Winchester

Najpoznatije kaubojske puške

Iako je prva serijski proizvođena polužna repetirka bila puška Henry iz 1860. godine kalibra .44 Henry Rimfire (ivičnog paljenja), proslavljena tokom američkog Građanskog rata, za oružje lever action sistema ustaljen je naziv – “vinčesterka”. Tome su uglavnom doprineli western filmovi koje vole “deca” svih uzrasta, kao i čuvena puška Winchester Model 94 promovisana u njima. Čini se da su svi, od pratilaca diližanse, rančera ili šerifa, do vojnika “neizbežne” Šeste konjičke, bili naoružani upravo “vinčesterkama”.

Rodonačelnik lever actiona koncepta bila je stara Henry 1860.
Rodonačelnik lever actiona koncepta bila je stara Henry 1860.

Međutim, puške lever action sistema izrađivalo je više različitih proizvođača. Ovaj sistem prvi je primenio „Henry“, zatim „Winchester“, a potom „Marlin“, „Savage“, „Browning“… I danas ih proizvode mnoge fabrike: Browning BLR, Marlin Mod 336, Mossberg 464, Savage 99, Rossi R92, kao i brojne italijanske kopije i replike, a ne zaboravimo Ruger 96 ili Remington Nylon 76.

 

 Model 94 Sporter kalibra .30-06 Winchester
Model 94 Sporter kalibra .30-06 Winchester

Interesantno je da je posle 110 godina proizvodnje “Winchester” odlučio da prekine izradu čuvenog Modela 94. Pokazalo se da to nije bio najbolji poslovni potez, jer zahtevi tržišta su uslovili da se proizvodnja ponovo pokrene. Tako je ljubiteljima pušaka polužnog sistema repetiranja ponuđen redizajniran Model 94 Sporter kalibra .30-06 Winchester odličan za lov svih vrsta evropske divljači.

Odlična za šumski lov Marlin Mod 336
Odlična za šumski lov Marlin Mod 336

Vek i po od nastanka prve lever action Henry 1860, na sajmu Shot Show 2020. u Las Vegasu, američka kompanija „Henry Repeating Arms“ predstavila je potpuno novu, nteresantnu modifikaciju puške sa polužnim sistemom repetiranja nazvanu Model X kalibra .44 Magnum. Ovo oružje je fabrički opremljeno sintetičkim kundakom i pištoljskim rukohvatom, a promenjen je i oblik poluge za repetiranje. Novi dizajn dobila je i puška Marlin 336 koja se od “vinčesterki” na koje nalikuje, razlikuje po otvoru za izbacivanje čaura koji se kod nje nalazi na desnoj strani sanduka, a ne na vrhu. Ova pozicija omogućava klasično montiranje optičkog nišana na gornjoj strani sanduka.

Izmenjena poluga za repetiranje i novi kundak su obradovali mnogobrojne znalce i ljubitelje
Izmenjena poluga za repetiranje i novi kundak su obradovali mnogobrojne znalce i ljubitelje

Već 160 godina korisnici ne gube interesovanje za lever action puške, jer repetiranje polužnim sistemom je izuzetno brzo i glatko, proizvode se u respektabilnim kalibrima, a magacin prima sasvim dovoljno municije. Sve ovo su osobine koje traže lovci, “preperi”, rekreativni strelci ali i takmičari u sve popularnijem sportu CAC – cowboy action shooting.

R.K.
Foto: Vlada Mitrović, Oleg Volk, „Henry Repeating Arms“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još