Nepoznate a odlične

Uvek će postojati pobornici „pump action“ pušaka, koje pružaju zaista širok spektar mogućnosti upotrebe. Kvalitetne lovne sačmarice sistema pump action ne proizvode se samo u Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.
Još od pedesetih godina prošlog veka u SAD, praksa je pokazala da pumparice kalibra 12 sa cevima dužine 60 cm i više, uz limitirani magacin do 3 metka, predstavljaju optimalno rešenje za skoro sve lovne situacije. Te puške se decenijama proizvode i odlično prodaju, pa su (inače vrlo oprezni pri nabavci neameričkog oružja) tamošnji korisnici prezadovoljni, što je rezultiralo da se na tržištu nude i puške takve konfiguracije izrađene u drugim državama.
Francuska pumparica „Rapid“ je klasično dizajnirana dugocevna lovačka repetirka sa cevastim magacinom, aluminijumskim sandukom, cevi od 71 cm, na kojoj se nalazi elegantna šina i drvenim delovima od kvalitetnog oraha. Sistem bravljenja zatvarača i cevi, kao i dopremanja patrona iz magacina odnosno ekstrakcije ispaljene čaure, preuzet je od svima dobro poznate pumparice Remington Model 870, koju mnogi u svetu smatraju još uvek nenadmašnom.
Naoko manje vizuelno dopadljiva puška proizvedena u Indoneziji u koncernu „Pindad“. Već na prvi pogled jasno se vidi da je u pitanju prekopirano starije rešenje Winchester Model 1897, jer je to pumparica koja se najviše tokom Drugog svetskog rata koristila na Pacifiku i samim tim je predstavljala uzor za izradu. A na anglo-američkom tržištu nudi se pod nazivom „Squirell”.
Robustnost sklopa obezbeđuju metalni delovi napravljeni od otpornog čelika, dok su kundak i potkundak od nama nepoznate vrste dalekoistočnog oraha izuzetne čvrstine. Kao i Model 1897 koji sledi, ova pumparica je nešto veće mase, s tim se što od svog „uzora“ razlikuje, po odsustvu eksternog oroza, te udarnoj igli koja nije fiksni deo zatvarača. Sve ostalo je primereno ekstremnim uslovima tropske klime i visoke izloženosti kvašenju, jer je predviđeno da se upotrebljava u velikoj ostrvskoj zemlji porekla, ali i na zahtevnim tržištima. Stoga je za manipulaciju potrebno nešto više snage i napora, ali je pouzdanost apsolutna usled dobro odabranih tolerancija delova i izvrsne zanatske izrade, kako i priliči proizvođaču iz zemlje sa skoro 230 miliona stanovnika.
Tako smo se uverili da pravi oružarski dragulji, odnosno i te kako upotrebljivo oružje može stići i sa „neuobičajenih“ destinacija.

Tekst i snimci: Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još