msc Vlada MITROVIĆ

Originali sa Ostrva

Britanska firma „RPA International Limited“ iz Tonbridža u Kentu, proizvodi vrhunski precizne i originalne lovačke, taktičke i puške za strelce na velikim daljinama

Ne pruža nam se često prilika, da se upoznamo sa nekim novim puškama ožlebljenih cevi, koje su proizvedene u Velikoj Britaniji. Pre nekoliko godina, poslastica nam je bila familija pušaka Malkolma Kupera „Accuracy International-AI“, a sada smo u prilici da vam prikažemo relativno novog britanskog proizvođača super preciznih pušaka, o kome smo neophodne podatke, prikupili na ovogodišnjem nirnberškom sajmu oružja IWA. Reč je o firmi „RPA International Limited” iz grada Tonbridža u Kentu (Velika Britanija), koja je ljubitelje vrhunskih preciznih pušaka zadivila svojim proizvodima. Možda smo u Nirnbergu bili malo i napadni u zapitkivanju i insistiranju na najobimnijim katalozima, ali je na kraju vredelo. Prikupljeni podaci koji su se „prelili“ u ovaj tekst, pobudiće veliku pažnju kod naših, sve brojnijih „long range“ preciznih strelaca na velike daljine, ali i lovaca koji žele vrhunski lovački karabin.

Usavršavanje zabravljivanja

Priča je započela sedamdesetih godina prošlog veka, kada je u Tonbridžu, lutajući Amerikanac Džordž Svenson, upoznao domaće ljubitelje oružja Rona Vikhema i Petera Čerčila. Danima su ova tri pasionirana strelca i oružara, proučavali bogatu Svensonovu literaturu, razgledali njegove sportske puške i crtali nova, unapređena rešenja. Ti stručni entuzijasti znali su da je orbrtnočepni mehanizam nedostižan u preciznosti i tu usmerili sve svoje snage. Kada su usaglasili stavove, izradili su šest obrtnočepnih mehanizama, sanduka sa zatvaračima, opremili ih cevima poznatog proizvođača i odneli u londonski ZIŽ na ispitivanje. Po završetku, deo tih pušaka šalju “long range” strelcima u Ameriku, da ih koriste na takmičenjima. I konačno – zvezda je rođena! Puške su se odlično pokazale. To im daje podstrek: formiraju firmu R&P – „Ron&Peter Arms“ i dalje rade na usavršavanju zabravljivanja, koje je u početku ličilo na Mauzer M98 zatvarače sa dva brega.

RPA Hunter Rifle – nudi se lovcima u dve varijante na visoku divljač. Razlikuje ih samo oblik kundaka. Model TH-Thumbhole ima kundak sa otvorom za palac desne ruke, dok je GP General purpose, opremljen kundakom klasičnog izgleda. U oba slučaja, radi se o kompozitnom kundaku, sačinjenom od staklenih vlakana i kevlara, koje povezuju specijalne epoksi smole. Tajna proizvođača je i spoljašnji epoksi premaz kundaka, koji obezbeđuje prijatno hrapavu, a pri tom ekstremno otpornu površinu kundaka.


Najrevolucionarniji deo RPA pušaka je njihov zatvarač, sa četiri jaka zabravljujuća brega. U jednom od bregova nalazi se široki opružni izvlakač, a naspram njega je okrugli izbacivač, takođe potiskivan oprugom. Izuzetno je kratak hod udarne igle i vreme odziva je manje od 1,5 mili sekunde. I kućište zatvarača i udarna igla su jednodelni, tj. izrađeni iz jednog dela, vrhunskog, termički posebno obrađenog čelika.

Sportski modeli RPA „Target Rifles” – nude se kao RPA Elite i RPA Ranger. Razlikuju se što Elite ima osmougaoni sanduk, tj. quadlock mehanizam, potpuno podesivi kundak i ugrađene RPA podesive diopterske nišane. RPA Ranger ima obli – okrugli sanduk, za nijansu skromniji, ali ipak podesivi kompozitni kundak i uopšte nema mehaničkih nišana. Kalibar je isključivo .308 W, cev je duga 762 mm, korak zavojnice 1 na 13 inča i puška prima samo jedan metak. Masa oružja je 6,1 kg za Elit i 5,1 kg za Rendžer model. Ovo su sportske puške najviše klase. Svi tehnički detalji sa modela „Hunter“, važe i za ove puške. S obzirom da kod nas već treću godinu postoje organizovani strelci na velike daljine, puške RPA Elit ili Rendžer, bile bi ostvarenje sna svakog od ovih kvalitetnih strelaca – entuzijasta.

Kvalitetne dalekometke

RPA Range Master 7,62 STBY i Range Master 7,62 – u osnovi su dve iste taktičke službene puške u kalibru .308 Win (7,62×51 Nato). Prva ima kratku cev dužine 406 mm sa korakom zavojnice 1 na 10 inča i namena joj je “urbana” snajperska puška. Druga ima “normalnu” cev dužine 660 mm, kod koje je korak 1 na 12 inča. I ona je klasična vojno-policijska snajperska puška u Nato kalibru. Obe imaju potpuno podesivi, ali preklapajući kundak, opremljen RPA bipodom (nožicama). U polimersku kutiju je spakovan kompletan pribor, potreban jednom snajperisti, čak i rezervni okviri kapaciteta deset metaka. Na sve se mislilo: na noćne nišane, lasere, prigušivače, razbijače pucnja, gasne kočnice, višenamenske remenike, vodonepropusne vreće, miraž zaklone, antirefleksne zaštite… Kraća puška ukupne dužine 940 mm sa bipodom i Leupold optikom ima masu od 6,6 kg, a duža 7,35 kg. Kvalitetne sklopive službene puške u 7,62×51 kalibru.

RPA Range Master .338 je isto to, ali u snažnijem .338 Lapua Magnum (8,58×71 mm) kalibru. I ovde je cev duga 711 mm, ali puška je teža, čak 8,6 kg (sa bipodom i Leupold optičkim nišanom). Sve što smo rekli u vezi zatvarača, zabravljivanja cevi, kundaka i udarnih grupa – mehanizama za okidanje, zajedničko je za sve ove modele. Ali, namena ove .338 Lapua Magnum puške je uspešno taktičko dejstvo do 1.500 m i dalje. Kapacitet njenog odvojivog metalnog okvira je pet metaka. Pored gornje pikatini šine za prihvat optike, postoje i bočne šine za dodatnu opremu. (Sako TRG .338 Lapua Magnum, više ne vlada sam, u svojoj oblasti primene. Ipak, Finci su izvrsnim metkom .338 Lapua Magnum i puškom Sako TRG, obezbedili mesto u istoriji naoružanja).
Kruna proizvodnje RPA je model Range Master .50 u kalibru .50 BMG (12,7X99 mm). Ova taktička, antimaterijalna puška, namenjena je pogađanju ciljeva i na više od 2.000 m. Ima cev dugu 812 mm, korak uvijanja zavojnice 1 na 15 inča, ukupnu dužinu 1.520 mm i masu 16,96 kg. Kapacitet okvira je pet metaka.
I ova puška ima potpuno podesivi kundak, sa podesivim donjim osloncem. I kod nje kundak može da se sklapa. Sve je na njoj urađeno po strogim RPA standardima. Ovaj ogromni kalibar prvobitno namenjen teškim mitraljezima, već je postao uobičajen za teške dalekometne puške.
msc Vlada MITROVIĆ

foto: „RPA International Limited“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još