Boban RAJIĆ

Poluautomatska sačmarica Browning Maxus

Ime „Browning“ postalo je već poodavno sinonim za poluautomatske sačmarice, baš kao što je „Colt“ za revolvere ili „Glock“ za pištolje od polimera. To nije slučajno, jer je genijalni konstruktor Džon Mozes Brauning još krajem 19. veka utabao put za sve buduće poluautomatske sačmarice modelom Auto 5, izrađenim u belgijskom FN.
Poslednjih godina je poluautomatska sačmarica kao izbor za lov doživela bum, jer je interesovanje među lovcima (i ne samo među njima), za ovu vrstu oružja u stalnom porastu. I pored predivnih pušaka ovog tipa na tržištu, pre svega u ponudi italijanskih proizvođača kao što su „Beretta, Benelli“ i „Franchi“, FN iz Herstala je odlučio da se ponovo uključi u tržište modernih poluautomatskih sačmarica 21. veka modelom Maxus, koji proizvodi „Browning Arms Company“ iz Morgana (Juta), ogranak grupe Herstal.
Puška je znalački konceptovana, pogodna za rukovanje, neverovatno blagog trzaja čak i pri brzoj paljbi, a nije probirljiva za municiju. Kažu da „jede“ sve, od 12/70 do 12/89. Kundak ima tendenciju da „beži“ od obraza strelca pri paljbi, umesto da bolno tuče u kost, kao što se obično dešava kod ovakvih pušaka.

Različite verzije

Puška se isporučuje u više različitih varijanata. Verzija Maxus Stalker u kalibrima 12/76 i 12/89 je crna, sem mušice koja je bela, u znalački urađenoj kombinaciji kvalitetnih metala i sintetičkih materijala. Maxus Hunter se isporučuje sa cevima od 26, 28 i 30 inča, kundakom od orahovine i satiniranim, niklovanim i izgraviranim aluminijumskim kućištem sistema. Verzija namenjena lovu na divlje patke je Maxus Mossy Oak Duck Blind, a isporučuje se u maskirnom dezenu i sa cevima od 26 i 28 inča, kalibra 12/89. Verzija Maxus Sporting Carbon Fiber takođe dolazi sa cevima od 26 i 28 inča, ali ima dvobojni finiš – duotone i kalibar 12/76.
Ovo je ponuda firme „Browning“ pretežno za američko tržište. Za evropsko tržište se nude verzije Premium, Hunter, Camo Duck Blind i Composite. Teško je reći da li su verzije Camo Duck Blind i Composite, ustvari samo drugi nazivi za Mossy Oak Duck Blind odnosno Stalker. Spolja gledano, postoje izvesne sitne razlike, npr. u mušici.
Maxus je zaista odličan, reklo bi se vrhunski proizvod u svojoj kategoriji.

Boban RAJIĆ
Foto: V.KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još