Popularne „dvadesetice“

Poluautomatska sačmarica Benelli Rafaelo Slug dužine cevi 61 cm, namenjena je lovu na divlje svinje i lovu ostale krupne divljači, u zemljama gde je to dozvoljeno. Ima unutra glatku, tvrdo hromiranu cev, cilindričnog završetka bez čok suženja. Interesantno je da su konstruktori pušku opremili sa dve vrste zadnjih mehaničkih nišana. Standardno je ugrađen, potpuno podesivi zadnji nišan u koji je umetnuto zeleno fiber optik vlakno. Taj nišan lako može da se zameni kosom rampom, koja nosi brzi Battue nišan, kod kojeg se crvena tačka fiber optik mušice postavlja na belu crtu Battue nišana – stavljanje tačke na slovo “i“.
Svetleća fiber optik vlakna lako mogu da se zamene i ukoliko se oštete ili da bi im se promenila boja. Na poklopcu koji predstavlja produžetak cevi i skida se zajedno sa cevi, nalaze se žleb i navojni otvori, pet komada koji služe za montažu zupčaste šine. Na tu šinu lovac po želji montira kolimatorski, refleksni ili odgovarajući optički nišan. Podsećamo, slag puškama se lovi na kratkim rastojanjima i tu apsolutno ne odgovaraju optički nišani velikog uvećanja.
Ono što karakteriše sve Benelli poluautomatske sačmarice je inercijalni zatvarač. Iako smo već pisali o ovom Benelijevom sistemu, nije suvišno da ga još jednom objasnimo. Zatvarač na Benelli puškama sastoji se iz dva dela: masivnog tela i rotirajućeg zabravljujućeg čela zatvarača. Između ova dva dela zatvarača, nalazi se jaka i kratka (22 mm) spiralna opruga. Glavna povratna opruga, smeštena u kundaku, deluje na zadnji deo masivnog tela zatvarača. U trenutku opaljenja, usled inercijalnih sila, masivno telo zatvarača kreće unapred i sabija jaku međuoprugu. Kada sačmeno punjenje napusti cev, prestalo je delovanje inercijalnih sila, tada mala snažna sabijena opruga, odbacuje zatvarač unazad, rotacijom čela dolazi do odbravljivanja cevi i zatvarača i izbacuje se ispaljena čaura. Donosač dovodi novi metak iz tubularnog magacina, koga u povratnom hodu, potisnut glavnom povratnom oprugom iz kundaka, zatvarač uvodi u cev uz ponovno bravljenje rotacijom obrtnog čela. Kod starih Benelli modela pušaka, bravljenje je obavljao prizmatični klin, ali je to rešenje napušteno. Ipak, mnogo čvršće je bravljenje gde bregovi rotirajućeg čela ulaze direktno u žlebove urezane u kraju cevi. Ovo važi za sve Benelli poluautomate, rešenje je pouzdano, nema prodora sagorelih gasova u mehanizam oružja. Dokaz je popularnost ovog sistema među lovcima, iako ga odlikuje nešto veći trzaj pri opaljenju.
Testovi u SAD dokazali su i veću pouzdanost sistema pozajmice gasova, ali je to samo u promilima i u nivou vojno-policijskog, statističkog ispitivanja. Za lov su oba sistema izuzetno pouzdana.
Rafaelo Slug je kratka, lagana (2,7 kg) puška, idealna za šumski lov. Uvežbani strelac koji ne poseduje drugu sačmaricu dužih cevi, može njom uspešno da lovi i sitnu divljač sačmom. To naročito važi za početak lovne sezone, kada se divljač podiže neposredno ispred lovca. Puška u tubularnom magacinu nosi četiri standard ili tri magnum metka, uz obaveznu ugradnju demontažnog graničnika, koji kapacitet limitira na dva metka. U mnogim zemljama, na primer Grčkoj i Turskoj, dozvoljen je lov visoke divljači slag puškama i tu je vrlo teško dobiti dozvolu za lovački karabin. Za njihove uslove, ali i za lov samo divljih svinja, nije lako napraviti bolji izbor oružja, od poluautomata Raffaello, uz ličnu naklonost prema kalibru 20.
Lagana, spretna i kompaktna
Montefeltro Beccaccia je sledeća Benelli dvadesetica. Reklamirana je kao idealna puška za lov „kraljice“ šumskih ptica – šljuke. Svima je poznato kako leti ova ptica. Brzo, nepredvidivo i munjevito menjajući pravac. U mnogim zemljama, ova mala ptica smatra se prestižnijim trofejom od velikog tetreba ili divlje ćurke.
Zbog potrebe munjevitog nišanjenja, puška mora da bude lagana, spretna i kompaktna. Zato i Montefeltro Beccaccia ima kratku cev (61 cm) i masu od samo 2,5 kg. Uz pušku se dobijaju tri izmenljiva čoka: cilidrični, jednočetvrtinski i jedna polovina. Puška ima zatvoreni crno anodizirani sanduk (risiver) od avio-alu legure – ergal. Ventilirajuća nišanska šina može da se skida, tako da strelac prema svojim potrebama, montira šinu željene visine i širine. Puška ima uređaj za brzu izmenu metka u cevi (cut-off), čija je komanda smeštena ispred pozlaćenog obarača. Trouglasto nareckano dugme poprečne kočnice nalazi se na zadnjem delu štitnika obarača. Napominjemo da navoj u cevi prihvata i produžene čokove, koji za 50 mm izviruju iz cevi, a ukupno su dugi 120 mm.
Montefeltro Beccaccia, iako reklamirana kao puška za šumske šljuke, može da se smatra pravim izborom lovačke sačmarice za dame i lovce koji su fizički slabije pripremljeni. Lagana puška sa tri metka, malog trzaja – 2,5 kg – metak 20/70 je kombinacija koja će takvu lovačku populaciju sigurno zadovoljiti. Pazite, kažemo tri, a ne pet metaka, jer ni naš zakon ne dozvoljava više od dva metka u magacinu.
Prilagođavanje lovcu
Raffaelo Crio je moderna dvadesetica, čiji sanduk ima niklovano dno od ergala i crni brunirani poklopac u nastavku cevi. Cev je obrađena kriogenim postupkom, kojim se na ekstremno niskim temperaturama otklanjaju zaostali naponi. Može da se dobije sa cevima dugim 61 i 65 cm, na kojima je demontažna karbonska nišanska šina, koja nosi izmenljivu fiber optik mušicu. I ova puška ima masu od 2,5 kg, mogućnost promene kundaka i gumeni amortizer. Kraći ili duži izmenljivi čokovi su na raspolaganju lovcu, s tim što uz pušku idu: pun, 0,5 i 0,25 čokovi. Ultramoderna, laka puška, pogodna za sve lovačke zadatke. Kao i za prethodne i za Crio važi podatak o vrhunskoj, biranoj orahovini za kundak. Umetanjem različitih distantnih pločica, koje se isporučuju uz kundak, na njemu se lako menjaju dužina i nagib. Kombinacijom tih pločica, koje se smeštaju između sanduka i kundaka, lovac dobija pušku „skrojenu“ baš po svojim telesnim dimenzijama.
Modelima Montefeltro i Duca Di Montefeltro završavamo prikaz Benelli dvadesetica. Oni se samo razlikuju u nivou završne obrade i kvalitetu orahovine. Duca Di Montefeltro na jednodelnom crnom risiveru ima laserski gravirano srebrnasto polje, uz raskošniji kundak. Ovi modeli imaju širi izbor dužina cevi: 61, 65 i 75 cm. Masa iznosi od 2,5 do 2,7 kg. Sve u vezi čokova, rada zatvarača i prilagođavanja kundaka, što je napred rečeno, važi i za ove modele.
V. MITROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još