Haenel

Pristupačni nemački brend

Lovno-sportske puške poznatog nemačkog proizvođača, zasnovane na savremenim konstrukcionim rešenjima, kvalitetne, pouzdane i pristupačne, mogu da se kupe i u Srbiji

Pre nekoliko godina na evropskom tržištu pojavile su se puške ožlebljenih cevi “Haenel”, a sada predstavljamo paletu njihovih pušaka koje mogu da se kupe i u Srbiji. Carl Gotlieb Haenel je bio komesar za naoružanje i izradu oružja u Kraljevini Pruskoj, a 1840. u Suhlu pokreće proizvodnju oružja, primenivši najsavremenija rešenja, sa početka industrijske revolucije. To je podrazumevalo pažljivo projektovanje, razradu tehnološkog postupka izrade svakog pojedinog dela, strogo kontrolisanu proizvodnju i montažu i na kraju, testiranje svakog proizvedenog komada oružja. Ovi principi proizvodnje, važe i danas. U Henelovoj Suhlskoj fabrici, konstruktor Carl Wilhelm Aydt je razvio slavnu pušku 19. veka Aydt, a kasnije braća Hugo i Hans Schmeisser radili svoja čuvena automatska oružja.

Obrtnočepni lovački karabin Haenel
Obrtnočepni lovački karabin Haenel

Posle Drugog svetskog rata, podelom Nemačke, Suhl pripada socijalističkom bloku – DDR. Iako su na sajmovima u Nirnbergu, pre pada berlinskog zida, pokušavali da nas uvere kako se oružje pod imenom “Merkel”, “Simson”… pravi odvojeno, kao iskusni oružari, znali smo da su to stara, slavna imena različitih modela, rađeni u istoj fabrici u Suhlu, u DDR. Te puške su projektovane u istom konstrukcionom birou, napravljene od istih materijala i na istim mašinama, a modeli su u zavisnosti od konstrukcije, bili višeg ili nižeg cenovnog razreda. I to su bile izvrsne puške kojima su i najstroži zapadni kritičari priznavali vrhunski kvalitet. Padom berlinskog zida i ponovnim ujedinjenjem Nemačke, stižu novi kapital i vlasnici, koji u Suhlu oživljavaju ista stara slavna oružarska imena. Novi revolucionarni modeli pušaka, proizvode se u firmama “Gebruder Merkel”, “Haenel”… i osniva se “Suhl Arms Alliance” – Udruženje proizvođača oružja iz Suhla. Nastavljajući tradiciju Karla Gotliba Henela, čije su puške pre Drugog svetskog rata bile na nivou sa “Merkelovim”, “Sauerovim” i “Krieghoffovim”, novi vlasnici pod imenom “Haenel” ubrzo nude obrtnočepni i poluautomatski karabin, preciznu long range pušku, kip laufe, kombinovane, dvokuglare i bok sačmarice. Veći deo nabrojanih pušaka opisaćemo detaljnije, jer su savremena, kvalitetna, ali cenom prihvatljiva lovačka i sportska oružja.

Čvrstina i preciznost

Obrtnočepni lovački karabin Jaeger 10. S obzirom da “C.G. Haenel GmbH” u novom izdanju postoji tek nekoliko godina, logično je da su za njihova oružja primenjena vrlo savremena konstrukciona rešenja. Tako je Jaeger 10 predviđen za lov sa čeke, pogonom i za sportsku disciplinu, lovno streljaštvo. Ovo poslednje proizvođač ističe zbog primene visokih standarda u izradi cevi, zatvarača i sanduka, što je za rezultat dalo oružje sposobno da ostvari usku grupu pogodaka. Grupom ponuđenih kalibara lovno-sportska namena puške je i potvrđena. Obuhvaćeni su kalibri: 6,5×55 SE, .270 W, 7×64, .308 Win, .30-06 S, 8x57IS, 9,3×62, 7 mm Rem. Mag, i .300 Win. Mag. U slučaju standardnih kalibara cev je duga 565 mm, dok magnum kalibri imaju cev od 615 mm. Cev je proizvedena u Suhlu postupkom hladnog kovanja. Interesantno je da “Haenel” i sanduk za ovaj model radi postupkom hladnog kovanja. Time je dobijen znatno čvršći sanduk od uobičajenih, sa gusto sabijenim naponskim linijama i potpuno umirenim naponskim stanjima. Zatvarač u čeonom delu ima šest bravećih površina – tri puta po dva reda bregova, raspoređenih pod uglom od 120 stepeni. Ovaj savremeni raspored bregova za bravljenje (bravi se u sanduku, ne u cevi), omogućio je kratak otklon ručice zatvarača od 60 stepeni uvis, prilikom repetiranja. Ručica je nezavisan deo u odnosu na cilindrično telo zatvarača. Ergonomija ručice je odlična, jer kuglica pada desno, tik ispred obarača, iznad nje je smeštena komanda dvopoložajne kočnice, a ispred je komanda za oslobađanje izmenljivog okvira za municiju. Sve ove pozicije su na dohvat jače ruke, kojom se vrši opaljenje. Dva jaka čelična poprečna oslonca čine beding – uležištenje ocevljenog mehanizma u kundaku, veoma čvrstim.

Zatvarač je bešuman a poluga kočnice je na dostupnom mestu, odmah ispod
Zatvarač je bešuman a poluga kočnice je na dostupnom mestu, odmah ispod

Čvrsta veza ova dva podsklopa i slobodno plivajuća cev, koja nigde ne dodiruje kundak, uz izradu cevi i čeoni zazor, osnova su za visoku preciznost puške. U svim kalibrima je kapacitet odvojivog okvira tri metka, što pozdravljaju mnogi lovci nastrojeni viteškom lovu. Sve je veći broj lovaca i organizacija koji se protive primeni visokokapacitetnih okvira od 6, 7, 8 pa i 10 metaka, u lovu na visoku divljač. Ruku na srce i nije viteški krenuti u lov puškom, iz koje izviruje okvir kapaciteta 10 metaka. Pravi lovci i pravi muškarci uvek razdvajaju lov od ratovanja.
Na gornjoj površini sanduka su četiri otvora (2+2) sa navojem, koji primaju montažu optičkog nišana. Jaeger 10 je snabdeven brzim battue zadnjim nišanom i podesivom mušicom od jarkog vlakna – fiber optik. Niz battue zadnji nišan se proteže duga bela linija, tako da se proces brzog nišanjenja svodi na stavljanje crvene tačke na latinično slovo I. Po želji, kupac odlučuje o vrsti sistema za okidanje. Opcije su obarač sa francuskim šteherom, koji se aktivira pomeranjem obarača napred ili jednostepeni obarač sa kratkim, reskim okidanjem. Takođe, kupac bira između finog orahovog ili crnog polimerskog kundaka. U oba slučaja, masa puške je oko 3,2 kg, dok ukupna dužina oružja može da bude1.100 mm za standardne, odnosno 1.150 mm za magnum kalibre. Utisak o ovom obrtnočepnom karabinu je povoljan, izrada je na visokom suhlovom nivou, kao i preciznost. Ima onih kojima se neće dopasti ručica zatvarača, ali to je već stvar individualnog estetskog ukusa. Sve u svemu, fini lovački karabin za razumnu cenu.

Lako i detaljno rasklapanje

Haenel SLB 2000+. O ovom poluautomatskom karabinu smo, doduše, pod drugim imenom, već pisali. Nemački “Heckler und Koch” je poslednjih decenija ponudio više uspešnih modela poluautomatskih lovačkih karabina. Najduže se zadržao model HK SLB 2000. Doživevši invarijante SLB 2000 Light, i SLB 2000+, ova konstrukcija poznata po pouzdanosti, preciznosti i lakom “do u detalje” rasklapanju, usvojena je i kod “Haenela”. Čak i novi Merkel SR1 Basic ima mnogo detalja, koji liče na ovaj model. Uglavnom, Haenel SLB 2000+ je identičan “Hecklerovom” karabinu, a to upućuje i na neku drugu, možda vlasničku povezanost. Čak i “Haenelovo” uputstvo za upotrebu koje isporučuje uz svaku pušku, ima “Heckler Koch” naslov. Ovaj poluautomat radi na principu pozajmice gasova i “Haenel” ga nudi u kalibrima: .223 R, 7×64, .308 Win, .30-06 S, 8x57IS, 9,3×62, 7 mm Rem. Magnum, .300 Win. magnum. Cevi su duge 500 mm, u standard ili 510 u magnum kalibrima.

Prelepi kip lauf Jaeger 9 na kome je primenjena sva savremena tehnologija, a pravi se u 12 kalibara
Prelepi kip lauf Jaeger 9 na kome je primenjena sva savremena tehnologija, a pravi se u 12 kalibara

Ukupna dužina iznosi 1.060-1.070 mm, a masa 3,2 kg. Odvojivi okviri primaju 2, 5 ili 10 standardnih, odnosno 2 ili 5 magnum metaka. Zatvarač bravi direktno u cev putem šest bravećih bregova, koji se nalaze na pokretnom čelu zatvarača. Ova puška je još u HK opitnim laboratorijama prošla rigorozne testove primerene vojničkim puškama: enormnih 100.000 radnih ciklusa je izdržala bez otkaza. Posebna pogodnost konstrukcije je lako i detaljno rasklapanje, koje počinje skidanjem donje poprečne čivije. I SLB 2000+ ima brze battue nišane sa podesivom crvenom fiber optik mušicom. Pet navojnih rupica sa gornje strane sanduka služe za prihvat baze ili šine koja nosi optički nišan. O kvalitetu i preciznosti ove puške, najbolje govori podatak da je HK sličnu pušku opremio teškom dugom cevi i sklopivim nožicama, pretvorivši je tako u precizni sportski long range model. Haenel SLB 2000+ se prodaje i kod nas i cenovno je povoljniji od drugih poluautomatskih karabina, a za kvalitet garantuje natpis: made in Suhl-Germany”.

Modeli preklopnih cevi

Kip lauf Jaeger 9. Nasuprot ponuđenih 2, 5 ili 10 metaka kod prethodnih modela, ovde imamo samo jedan metak u cevi puške. To lovca tera na više razmišljanja, ali je i mnogo viteškije. Zato je sve više poklonika kip laufa. Jaeger 9 je savremen kip lauf koji u mnogo čemu podseća na model Blaser K95. Primenjena je ista savremena brava cevi, koja podrazumeva duraluminijumsko, spolja anodizirano kućište u kome se nalazi čelični pokretni blok složenog geometrijskog profila. Lučni breg ovog bravećeg bloka ulazi u ležište urađeno na produžetku preklopne cevi. Tako je u baskuli od Al legure ostvareno bravljenje čelik na čelik. Na vratu kundaka se iza Westley-Richardsove poluge za preklapanje cevi, nalazi klizač kojim se ručno napinje i oslobađa unutrašnji udarni mehanizam. To savremeno rešenje danas primenjuju svi proizvođači kvalitetnog oružja, jer se smatra najbezbednijim, Oružje se zapinje neposredno pred pucanje. Kada tome dodamo odlično rešen obarač sa francuskim šteherom, uverićemo se da se radi o finoj lovačkoj pušci, kojom u planinskom lovu može da se uputi precizan hitac i na velikim daljinama. Predviđena je lepeza kalibara: 6,5x57R, 6,5x65R, .270 Win, 7x65R, .243 Win, .308 Win, .30-06 Spr, .30R Blaser, 8x57IRS, 9,3x74R, 7 mm Rem. mag. i .300 Win, Magnum. U standardnim kalibrima cev je duga 600, a u magnum 650 mm. Približna masa jaeger 9 je samo 2,4 kg, uz dužinu 1.025-1.075 mm. Pored mehaničkih nišana, na cevi se nalazi i prizmatična šina širine 12 mm, koja služi za prihvat montaže optičkog nišana. izuzetno lagano, precizno i pouzdano oružje, koje na Zapadu košta 1.569 evra.

Odlični brzi battue nišani
Odlični brzi battue nišani

Haenel Jaeger 8.10 kombinovana puška i Jaeger 8.11 bok dvokuglara. To su u osnovi slične puške, s tim što kombinovana u gornjoj cevi prima sačmeni metak kalibra 12/76 sa fiksnim čokom 1/2. Donja ožlebljena cev može da bude u kalibrima .222 Rem, .223 Rem, .243 Win, 6,5x55SE, 7x57R, 7x65R, .308 Win, .30-06 S, .30R Blaser, 8x57IRS i 9,3x74R. Cevi su duge 600 mm što daje ukupnu dužinu 1.030 mm i masu 2,7 kg. Po masi je jasno da je i ovde baskula od Al legure. Kao i kip lauf i ovde se unutrašnji udarni mehanizam zapinje ručno – preko klizača na vratu kundaka. Karabinska cev je slobodna i može naknadno da se podešava. Isto bi važilo i za bok dvokuglaru Jaeger 8.11, uz kraće cevi – 550 mm i nešto skromniju ponudu kalibara: .30-06 S, .30 R blaser, 8x57IRS, 9,3x74R. Ovde je masa 3 kg, a dužina 980 mm. Kod dvokuglare se radi uvek o samo jednom obaraču. Obe puške imaju fine orahove kundake bavarskog tipa i kvalitetnu završnu obradu. Cenom između dve i tri hiljade evra su prilično jeftinije od sličnih “Blaserovih” ili “Merkelovih” pušaka. “Haenel” radi i identičnu bok sačmaricu.

Osnivači nove firme “C.G.Haenel GmbH” su pažljivo odabrali vrste pušaka koje će proizvoditi. Sve to su izvrsne, kvalitetne, pouzdane i precizne lovne puške, kojih se sigurno ne bi postideo kraljevski pruski komesar Karl Gotlib Henel, koji je 1840. utemeljio ovu suhlsku fabriku oružja.

Vlada MITROVIĆ

foto: „Haenel“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još