Ninoslav Trifunović

Pucanj bez stresa

Opšte je ppoznato da je pucanj iz vatrenog oružja izuzetno bučan, međutim malo ljudi stvarno razume koliko njegovo korišćenje može da bude opasno po čulo sluha. A kada to spoznaju, uglavnom bude prekasno.
Brojne studije provedene u SAD, pokazale su da oko 70 do 80% lovaca nikada ne koristi antifone. Ta brojka je kod sportskih strelaca nešto manja, oko 50%, iako tu postoji tendencija da oni povremeno koriste neki vid zaštite sluha. Zato ne treba da čudi ni podatak da za svakih pet godina lovačkog staža, lovci u proseku gube 7% sposobnost da čuju visoke frekvencije. Kod nas je ova brojka verovatno i veća, jer lovačka populacija uopšte nema običaj da koristi sredstva zaštite sluha. Ovo je prvenstveno vezano za samu prirodu lova, gde je neophodan visok nivo svesnosti o okruženju. S druge strane, jedan pucanj iz neprigušenog lovačkog karabina je u stanju da bespovratno ošteti sluh.
Čuveni „Blaser“, proizvođač najkvalitetnijih lovačkih, sportskih i taktičkih pušaka, odlučio je da tržištu ponudi nešto sasvim neuobičajeno. U pitanju je integralno prigušeni lovački karabin! Ovakav tip oružja nije neuobičajen kada su u pitanju snajperske puške specijalne namene. Ali lovački karabin i to visoke klase… Iskreno govoreći, nije nam poznato da je i jedan drugi proizvođač na svetu uradio tako nešto.
Samo oružje je urađeno na bazi njihovih fenomenalnih lovačkih karabina R8. Dakle u pitanju je prefinjeno oružje, sa pravolinijskim kretanjem zatvarača. Na bazi ovakve akcije, inženjeri iz „Blasera“ su konstruisali prigušeno oružje pogodno i za levoruke korisnike. Nivo prigušenja, naravno zavisi od kalibra puške, a proizvodi se u .308 Winchester, .30-06, 8,5×55 Blaser, 8×57, .300 Win. Magnum i .300 Blaser Magnum.
Cev je (kod varijante u kalibru .308) dužine 420 mm, sa spoljašnjim prečnikom od 17 mm a na ustima cevi je urezan metrički navoj M15x1. Kada je namontiran integralni prigušivač, njena ukupna dužina dostiže 625 mm, što je i dalje prihvatljivo. Telo prigušivača je urađeno od aluminijuma i svojim spoljnim prečnikom najviše podseća na cevi bull konfiguracije, bez sužavanja ka prednjem delu. Na ovaj način je postignuto da oružje ne izgleda groteskno, barem sportskim strelcima. Ali lovci su posebna priča, pa bi mnogima od njih ovo moglo da kvari vizuelni utisak.
Uz pušku je moguće naručiti ugrađene unutrašnje ublaživače trzaja koji ga redukuju za 20%. S obzirom da i sam prigušivač dobro radi ovaj posao, verujemo da je ovo nepotreban detalj. Ali eto, od viška glava ne boli. Takođe, proizvođač nudi i integralni spremnik u kundaku za dodatnu municiju, kao i ukrasne kape za pištoljski rukohvat.
„Blaser“ ne bi bio to što jeste kada ne bi u ponudi imao i nosače optičkih nišana za najpopularnije evropske optike poput Zeissa, Swarovskog, Schmidt & Bendera i sličnih.

tekst i slike: Ninoslav  Trifunović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Simbol SSSR

Makarov PM (Pistolet Makarova PM) je poznati sovjetski poluautomatski pištolj kalibra 9×18 mm