Ruska snajperska puška Fantom H

Impresivna preciznost od 0,1 MOA na 100 metara, koju je demonstrirao ruski, navodno lovački karabin, više odgovara taktičkoj ili dalekometnoj sportskoj pušci. Relativno nova ruska firma „Bespoke Gun“ je očigledno usmerena na zapadno tržište, što govori i naziv na engleskom jeziku (u slobodnom prevodu „dogovoreno oružje“). Osim ciljanog tržišta, ime kompanije ukazuje na orijentaciju ka proizvodnji kastom oružja po narudžbini kupca.

U nekoliko proteklih godina u Rusiji je oživela kastomizacija što je i razumljivo, jer ova zemlja ima ogroman broj stručnjaka školovanih upravo za streljačko oružje. Pritom ne oskudeva ni u kvalifikovanoj radnoj snazi i proizvodnim kapacitetima.

Futuristički dizajn

Na sajtu kompanije, za sada je predstavljeno samo jedno, ali prilično interesantno oružje. Reč je o (navodno) lovačkom karabinu visoke preciznosti nazvanom „Phantom H“.

Na pušci prvo primetite njen karakterističan kundak, izrađen od ugljeničnih vlakana, neobične, futurističke forme sa nekoliko uglastih površina uklopljenih poput faceta na brušenom dijamantu. Osim modernog izgleda, ovakva izrada po navodima proizvođača podiže efikasnost strelca jer omogućava uvek isti položaj tela pri okidanju. Kada kundak podesite prema svojoj fizionomiji biće vam udoban samo ako zauzmete pravilan stav za gađanje. U suprotnom, sama konstrukcija će vam staviti do znanja da grešite neudobnim kontaktom sa vašim telom. Finiširanje je moguće u svakoj boji i nijansi, po želji kupca.

Model „Phantom H“ ima mehanizam za okidanje sa nekim konstrukcionim elementima repetirki koje proizvodi britanski „Accuracy International“ i finska „Tikka“. Zatvarač se bravi sa tri brega, a hranjenje se obavlja iz odvojivog, kutijastog okvira sa kapacitetom od pet metaka. Materijal je nerđajući čelik i titanijumska legura. Okidački mehanizam je potpuno podesiv i kompatibilan sa Remingtonom Mod.700 što pruža zaista veliki izbor i za najzahtevnije strelce.

Puška je duga 985 mm, teška 4 kg i opremljena je teškom cevi dugom 406 mm. Za sada se nudi samo u kalibru .300 WSM (Winchester Short Magnum). U ovoj konfiguraciji, proizvođač tvrdi da je puška u rukama dobrog strelca sposobna da napravi grupe od 0,1 MOA na 100 metara.

Savršena preciznost

Time je demonstrirana preciznost bench-rest takmičarskog oružja sa lovačkim karabinom. Na žalost, cena nije saopštena ali verujemo da je u skladu sa performansama oružja.

Realno govoreći ovaj nivo preciznosti je nepotreban u lovu i daleko je primereniji za takmičarsko ili taktičko oružje. U svakom slučaju deluje impresivno i svakako će se naći kupac za ovakav „komad“, a nama ostaje da čekamo sledeće novitete iz Rusije jer na ovome sigurno neće stati.

Dragan ŠAPONJiĆ
foto: „Moscow Small Arms Company“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još