msc. Vlada Mitrović

Sjajni sačmeni poluautomati

Sve Berettine puške serije A300 (A301, A302, A303 i A304) zasnovane su na sličnoj konstrukciji – pozajmica barutnih gasova. Savršenstvo tih starih A300-304 Beretta poluatomata je u njihovoj jednostavnoj konstrukciji, koja je doprinela brzom, pouzdanom i mirnom radu. Jer, ko je jednom rasklopio Berettin poluatomat zna da tu postoji samo jedan klip, bez ikakvih otpadajućih delova, koji se mogu izgubiti, pohabati ili pogrešno montirati.

Beretta A303 ponovo u rukama
Beretta A303 ponovo u rukama

Model A303 kalibra 12/70 ima cev dužine 670 mm I može da bude opremljen fiksnim ili promenljivim čokovima. Na sredini cevi se sa donje strane nalaze dve rupice, kroz koje sagoreli barutni gasovi pod pritiskom (600 do 900 bara), ulaze u gasni cilindar dužine 51 mm. U tom cilindru nalazi se nerđajući klip prečnika 27 mm i dužine 41 mm, koji po svom obimu ima urezano čak 11 rebara-zaptivnih prstenova.
Sve na klipu je fiksno, urezano u komad visokokvalitetnog nerđajućeg čelika. Ništa se ne može skinuti, izgubiti, pogrešno montirati. Klip svojim širim krajem deluje na čelični dugi prsten za koji je spojena zavarivanjem vezna poluga poprečnog preseka 8×4 mm. Ova poluga povezuje gasni deo i zatvarač oružja.

Okruglo dugme za oslobađanje zatvarača je na A303, a pravougaono na starijem A300 modelu
Okruglo dugme za oslobađanje zatvarača je na A303, a pravougaono na starijem A300 modelu

Iz zatvarača sa gornje strane izlazi jaki prizmatični blok, koji zabravljuje oružje u produžetku cevi. Povratna opruga zatvarača je smeštena u kundaku puške, tako da jedino što vlasnik mora da zna pri sklapanju rasklopljenog oružja jeste da pri vraćanju zatvarača u sanduk, kundak mora da bude u vertikalnom položaju. Gasni klip kao osovinu po kojoj se kreće, ima čelični trn sa navojеm na kraju koji sa prednje strane zatvara (navojnom vezom) tubularni magacin, a sa prednje strane prima navrtku koja integriše, drži sklopljenim celo oružje. Ovo dobro provereno rešenje duge višenamenske osovine, učinilo je da Beretta tubularni magacin prima tri, umesto uobičajeno četiri metka. Udarni mehanizam Beretta A300 – A304 poluautomata je smešten na metalnom aluminijumskom nosaču, koji čine i štitnik obarača i poprečna cross bolt kočnica. Ovako se nekad radilo: aluminijumski sanduk integriše cev i zatvarač, a sa donje strane aluminijumski nosač integriše udarni mehanizam donosač (kašiku) i kočnicu.

Cut-off uređaj za prepunjavanje cevi (zamena metka u cevi)
Cut-off uređaj za prepunjavanje cevi (zamena metka u cevi)

Model Beretta A303 koji smo razgledali ima sa donje strane potkundaka ugrađen tzv cut-off uređaj. On znatno olakšava prepunjavanje, zamenu metka u cevi. Za pohvalu je jednostavnost i ovog rešenja. Poredimo ga sa komplikovanim Brauning polužicama smeštenim na levoj strani sanduka. Ovde samo pritisnete jedno dugme „klackalicu“ i prepunite oružje ručno, bez uvođenja metka iz magacina.
Znamo koliko nas kod poluautomata, a i drugih sačmarica nervira klimanje potkundaka. Ovde toga nema i ne može da bude, jer je konsturktor ceo obim potkundaka koji naleže na sanduk smestio u specijalni „limeni oluk“. Ovaj lagani i jednostavn deo potpuno prati „U“ – konturu potkundaka i čvrsto ga obuhvata sa svih strana, tako da klimanja apsolutno ne može da bude. Kundak i potkundak su urađeni od orahovine s tim što je kundak kod starije A300 puške urađen od orahovine više klase.

Kundaci starog A300 su urađeni od orahovine visoke klase
Kundaci starog A300 su urađeni od orahovine visoke klase

Berette serije A300 neverovatno pouzdano radi. Trzaj apsorbuju do neverovanja, iako su to lagane puške 2,9 do 3,2 kg. Rade brzo, mekano, sigurno uvode svež metak i izbacuju ispaljenu čauru. Tvrdim iz iskustva da zastoj može prouzrokovati samo neispravan metak, jer je mehanika savršena. Tubularni magacin je u zoni otvora za punjenje fino obrađen, tako da se puška brzo i lako puni i dopunjava.
Dobar deo mehanike novih Beretta poluautomata, vuče korene baš iz pušaka A300. Ukoliko ne mislite da se sa kalibrom 12/70 ne mogu loviti divlje svinje, a planirate nabavku poluautomata, razmislite dobro o očuvanim starim Beretta puškama iz vašeg okruženja. Možda su bolje i od nekih novih…

tekst i slike: msc Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još