Turci tek dolaze

Nisu skupe, a ni u jednom segmentu njihove izrade se nije išlo na rešenje koje je jeftinije za izradu. Pozdravljamo opredeljenje uvoznika firme „Grof MBM“, za turskog proizvođača „Av Tufekleri Kooperatifi Huglu“. Ovom prilikom zahvaljujemo se i na gostoprimstvu direktoru preduzeća „Grof MBM“ Bojanu Iliću, što nam je omogućio da testiramo Huglu puške

U jednom od predhodnih brojeva imali ste priliku da pročitate sve o sačmaricama ČZ-USA, koje Zbrojovka proizvodi u turskoj fabrici Huglu. Uvoznik ovih pušaka, direktor preduzeća „Grof MBM“ Bojan Ilić, nedavno nam je najavio da će uskoro stići i na naše tržište. Pregovori su uspešno realizovani, pa su se na zadovoljstvo mnogih poklonika ovih sačmarica, nedavno pojavile u prodajnim objektima „Grof MBM“.
Huglu je grad u Turskoj, smešten između Sredozemnog mora i visokih planina, koji još od 14. veka važi za centar oblasti gde se izrađuju predmeti od metala i oružja. U 19. veku u gradu Huglu postoji više puškarskih radionica, koje rade lovačke puške, a vremenom se taj broj povećavao. Godine 1962, Udruženje proizvođača pušaka osniva zajedničko preduzeće „Avtufekleri Kooperatifi Huglu“, koje je vremenom izraslo u ultra modernu fabriku pušaka sačmarica sa preko 500 zaposelnih. Danas cenjena oružarska firma, koja radi puške po sopstvenoj konstrukciji i tehnologiji, radi oružje i za druga poznata imena, što je još jedan od dokaza kvaliteta njihovih proizvoda. „Huglu“ je vlasnički u posedu 621. akcionara, koji budno brinu o razvoju i napretku firme.

Sjajna ponuda

Po dolasku u Požarevac bili smo iznenađeni, kada su nam u prodajnom centru „Grof MBM“, pokazali koji obim različitih pušaka čini najnoviji uvozni kontigent. U ponudi je neverovatan broj od čak 26 različitih modela glatkocevnih pušaka. Tu su razli     čite bokerice, čak 12 u raznim kalibrima, modelima, nivoima završne obrade i dužinama cevi. Zatim pet vrsta položara-sačmarica horizontalnog rasporeda cevi. Četiri različite jednocevne sačmarice, veoma interesantne konstrukcije. Tu je i pet poluatomata svrstanih u tri modela, u kalibrima 12 i 20 dužine ležišta 76 mm.
Ovih skoro 200 pušaka, u 26 modela i podmolea je jedan od najvećih uvoznih kontigenata sačmarica, koje smo videli na našem tržištu. To jasno oslikava veličinu i obim proizvoda turske fabrike „Huglu“, ali i mesto firme „Grof MBM“ na našim balkanskim prostorima.
Opis sačmarica „Huglu Kooperatifi“ počinjemo bokericama, koje su zastupljene u „Grofu“ modellima: 101, 103 i 104. Ima ih u sjajnih 12 pod modela, dužina cevi i kalibara. Iako smo pažljivo razgledali bok puške „Huglu“ u kalibrima 12/76 i 20/76, koji su među našim lovcima najzastupljeniji, radoznalost je bila jača, pa nam je pažnja bila usredsređena na tananu pušku Huglu 103 F u kalibru 36 odnosno .410. Poređenja radi navodimo prečnike duša cevi (cilindrični središnji deo cevi), kod kalibara 12, 20 i 36. Dvanaestica je prečnika 18,2 do 18,6 mm, po međunarodnom standardu C.I.P – dvadesetica je od 15,7 do 16,1 mm, dok maleni kalibar 36, po američkoj oznaci kalibar .410 ima prečnik duše cevi od 10,2 do 10,6 mm.
Vidite i sami iz ovoga o kakvoj je tananoj pušci reč. Kalibar .410, odnosno 36 radi se u dužinama čaure 65, 70 i 76 mm (2,5, 2,75 i 3 inča). Huglu puška M103 F, urađena je sa ležištem metka koje prima ovaj najduži metak 76 mm (3 inča). To je važno iz razloga težine sačmenog punjenja. Metak kalibra .410/76, odnosno 36 Magnum, sadrži 19,5 do 20 g sačme, što ga svrstava uz rame 28 (28/70), a ne zaostaje mnogo ni za standardnim 20. Ne radi se uopšte o neefikasnoj pušci, namenjenoj plašenju ptica, kako neki zlobnici vole da istaknu. Mnogi lovci koji dosta hodaju, a slabije su građe (npr žene lovci, rekreativci) sačmaricu kalibra 36 (.410/76), smatraće pravim izborom. Bokerice Huglu 101, 103 i 104 koriste modernizovanu Brauningovu bravu, kod koje se kretanje ograničava u četiri tačke.
Napred ka ustima cevi, monoblok ima kružna ležišta koja se rotiraju u izmenljivim obrtnim tačkama ugrađenim u čeličnu baskulu. U žleb na dnu monobloka, podeljen na dva dela, ulazi horizontalno pomična zabravljujua ploča. O kakvoj vitkoj i elegantnoj pušci je reč, najviše oslikava širina kovane baskule od samo 29 mm. Cevi su standardne dužine 710 mm, a puška je ukupno duga 1.160 mm. Izgleda prekrasno i tanano. Baskula je ukusno gravirana, a na ukrasnim bočnim (ne H&H), pločicama se na crno bruniranoj površini nalaze pozlaćene divlje guske u letu. Sjajan kontrast crne i zlatno žute boje. U monobloku koji povezuje cevi, nalazi se dvostruki izvlakač čaura. Nišanska šina je ventilirajuća, a prorezani su i vertikalni spojni prutevi koji povezuju gornju i donju cev.

Ubojita sprava

Nišanska šina je sa gornje strane nareckana (radlovana) i opremljena mesinganom mušicom. Puška opaljuje preko jednog selektivnog obarača, a redosled opaljenja cevi određuje položaj pokretnog segmenta smeštenog u dugmetu kočnice. Na baskuli-glavi puške se u zoni udarnih igala nalaze kanali koji imaju zadatak da u bezbednu stranu, daleko od lica strelca odvedu vreli mlaz barutnih gasova, ukoliko dođe do probijanja kapisle ili prskanja čaure. Pri preklapanju cevi, Vestli-Ridžards poluga ostaje blokirana u desnom položaju i potrebno ju je relaksirati pritiskom na dugmence na čelu baskule, ukoliko puška duže stoji rasklopljena.
Ovo glatkocevno dvocevno oružje najmanjeg sačmenog kalibra, deluje neverovatno čvrsto. Masom od 2,6 kg i čvrstinom vam odmah stavlja do znanja da je u pitanju prava ubojita lovačka puška. Pucanj je pravi, trzaj balg, a posip sačme na cilju odličan iz obe cevi. Nismo lovili s njom, ali penetracija kuglica sačme prečnika 3 mm, ista je kao i kod pušaka većih kalibara. To nam govori da će u lovu biti ravnopravna. Imali smo u prodavnici „Grof MBM“ širok izbor češke municije „Sellier & Bellot“ kalibra .410 (36). Utisci o ovom finom vitkom i ne skupom turskom oružju najpozitivniji su. I ostale bokerice Huglu M101, M103 i M104 kalibara 12 i 20 su nas impresionirale solidnošću izrade, finalnom obradom, orahovinom i celokupnim kvalitetom koji prevazilazi njihovu cenu. Iznad svega oduševilo nas je lako pronalaženje i munjevito menjanje cilja, koje omogućavaju dimenzije i masa puške kalibra 36 (.410).

Neverovatna „turkinja“

Nakon bokerica „Huglu“ na red su došle položare, odnosno sačmarice horizontalno postavljenih cevi. Sve su sistema Anson-Dili, sa mehanizmima vatri smeštenim u unutrašnjost baskule. „Grof MBM“ ih je uvezao u modelu 200 AC, u kalibrima 20/76 i .410/76. Dvadesetice su snabdevene cevima 71 i 76 cm, dok malene puške .410 imaju cevi dužine 66 i 71 cm. Saznali smo da je nova isporuka položara .410 već na putu, jer je prva količina bukvalno razgrabljena. Nije čudo što su položare „Huglu“ posebno na ceni, jer se rade u sistemu bravljenja, koji su svi zbog visoke cene izrade odavno napustili. Kao i na početku teksta pomenuta puška ČZ-USA, model Ringneck i ova izvorna „turkinja“, mod 200 AC, ima neverovatne četiri zabravljene tačke – četiri ključa.
Prva dva ključa čine dva donja Pardijeva ispusta na dnu monobloka, u koje ulazi iz baskule, horizontalno pomična ploča. Tu su mnogi proizvođačii stali, jer je kompjuterskom animacijom kritičnih napona spoja cevi i baskule dokazano, da je to dovoljno čvrst spoj za sve pritiske sačmenih metaka. Turski konstruktori idu dalje i u produžetak monobloka kroz otvor uvodi poprečni treći Grinerov ključ. Krilcima na bokovima baskule dodatno omeđava monloblok čime dostiže konstrukciju Merkel Suhl pušaka položenih cevi. Urezivanjem zuba na Grinerovom ključu i njegovom blokadom, „Huglu“ dobija četvorostruko zabravljenu položaru, što ih čini jedinstvenim u familiji ne skupih, serijskih pušaka. Cevi su na Huglu položarama opremljene setom od pet izmenljivih čokova. I ovde na baskuli postoje kanali za odvod mlaza vrelih gasova u bezbednu stranu. Obarač je jedan selektivan sa selektorom na kočnici. Bela gravirana glava ove puške je u lepom vizuelnom skladu sa crnim ukrasnim bočnim pločicama. Na njima se takođe, baš kao i kod prethodno opisane bok puške, nalaze pozlaćene reljefne slike ptica u letu. Orahov kundak nemačkog tipa, gumeni potkov, grb na W-R poluzi, gravura i opšti izgled puške, će nas prevariti da pomislimo da radi o sačmarici, cene veće od nekoliko hiljada evra. Za nepunih 70.000 dinara, ovo je prelepo urađena klasična sačmarica. Odličnog je balansa, mase ispod 3 kg, vitka, elegantna, čvrsta… Municija 20/70, je pravi izbor, dok 20/76 zahteva čvrst hvat zbog znatno uvećanog trzaja. Jednom rečju prava puška za lovca klasičnog ukusa.

Jednostavnost na prvom mestu

Interesantna i jeftina (21.000 – 23.000 dinara) je prelamajuća jednocevna, jednometna sačmarica model 301 A. Kod „Grofa“ može se naći u kalibrima: 12/76, 20/76 i malom retko korišćenom kalibru 28/70. Pušku 301 A karakteriše spoljašnji udarač-oroz i pokretni štitnik obarača, čije potiskivanje unazad odbravljuje cev. Ispod cevi se nalazi žleb u koji ulazi jaki široki klin, koji čvrsto spaja cev u baskuli. Spoljašnji udarač je ergonomski fino rešen i lako se zapinje. Udarna igla je montirana u čelo baskule i nalazi se u svom zadnjem (od kapisle udaljenom) položaju. Cev dužine 71 cm, može imati fiksni čok ili navoj za prihvat izmenljivih čokova. Prelamanje puške je lako, jer nema napinjanja udarnog mehanizma, Cevi pri preklapanju mogu dostići u odnosu na kundak i baskulu, oštar ugao i u tom prelomljenom položaju se puška transportuje, prenosi i čisti. Ne savetujemo često rasklapanje zglobne veze cevi i baskule, jer to nije ni predviđeno. Puška na baskuli ima urezan kanal koji služi kao zadnji nišan, jer ima modela i bez nišanske šine. Na baskuli je ugraviran grb „Huglu“ sa dvoglavim orlom. Jednostavna i veoma upotrebljiva jednometna sačmarica.
Za kraj prikaza ostavili smo poluautomatske sačmarice, koji se rade (uvezene) u tri modela: 601, 701 i najnoviji 901. Vrlo su prihvatljive cene (42.000 do 49.000 dinara) i svi rade po sistemu pozajmice barutnih gasova, Kupci biraju između kalibara 12/76, 20/76 uz napomenu da modeli 601 i 701 imaju fabrički ugrađene duge tubularne magacine koji primaju čak sedam metaka. Cevi su duge 71 ili 76 cm. U oba slučaj primaju svaki iz kompleta od pet izmenljivih čokova. Pažljivo smo analizirali sistem pozajmice barutnih gasova i opet su utisci povoljni. Klip je nerđajući, jednodelni, bez zaptivki koje se mogu izgubiti. Polužje, cilindar i svi delovi u zoni dejstva gasova su hromiranjem zaštićeni od korozije. Modeli 610 i 701 imaju napred montiranu oprugu zatvarača, dok najnoviji i skuplji model 901 ima oprugu smeštenu u kundaku. Poput „Berettinih“ poluautomata serije 300. Potkundak ima svoje profilisano ležište, tako da nikada neće doći do njegovog pomeranja (klimanja). Iz zatvarača u vis izlazi prizmatični jaki klin, koji bravi direktno u produžetku cevi, što je pouzdano i opšte prihvaćeno rešenje.
Skuplji model 901, ima kvalitetan orahov kundak i profilisani savremeni amrotizer trzaja. I modeli 601 i 701, su sa orahovim kundacima, ali samo standard klase. Huglu poluautomati pouzdano rade, lako se pune i prazne, lagani su (3,18 kg), njima se lako nišani i imaju blag trzaj pri opaljenju. U cenovnom razredu kome pripadaju, sigurni smo da su u vrhu po opštem kvalitetu izrade i verujemo da će ih biti mnogo u našim lovištima
Umorni od pregledanih, detaljno rasklopljenih i isprobanih pušaka, zaključujemo da će sačmarice „Huglu“ u nadolazećem vremenu prigrabiti znatan deo lovačkog tržišta. Nisu skupe, a ni u jednom segmentu njihove izrade se nije išlo na rešenje koje je jeftinije za izradu. Pozdravljamo opredeljenje uvoznika firme „Grof MBM“, za turskog proizvođača „Av Tufekleri Kooperatifi Huglu“.

Tekst i snimci: Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još