Više od prestiža

Razlog je što ove the best of Spain puške, nema u katalozima “Ketner” i “Frankonia”. Nema ih ni u velikim lovačkim prodavnicama okolnih evropskih metropola, Beču, Minhenu, Rimu… Puške “Pedro Arrizabalaga” ne kupuju se u prodavnici, one se naručuju direktno od proizvođaža ili njihovih zastupnika u Španiji. Zato se njima dive malobrojni, oni koji su duboko ušli u ovo naše oružarsko znanje, kao i oni malobrojni, koji su imali to predznanje, ali i novac da ih kupe. To su vrhunske, veoma skupe puške, čije su cene ravne luksuznim automobilima, a idu i do nekoliko desetina hiljada dolara. Kolega, oružarski novinar iz Engleske, za ove puške je rekao: njihova ponuda je baš skromna, kao Pardijeva, imaju samo jedan jedini cenovni i kvalitetni razred – the best – najbolji! Apsolutno se slažemo u ovoj konstataciji.

Putevi novca i ekonomskog uspeha su čudni. Ove divne puške mogu se naći na vrhunskim sajmovima isključivo na štandu španske prestižne firme “Arrieta”. Ona je uzela pod svoje okrilje firmu “Arrizabalaga” i tako je spasila. A, time je pored svoji divnih pušaka, zaslužila da i o njoj uskoro nešto napišemo. Bilo da se radi o dvocevnim sačmaricama ili dvokuglarama, uvek je reč o puškama horizontalno postavljenih cevi – položarama.. U svetu oružja za istinsku svetsku elitu, koje druge puške i postoje? Samo položare sačmarice i ekspres dvokuglare. Današnji kupci sačmarica kod “Arrizabalage” mogu da biraju četiri modela, koja nose ime Special, English Scroll, Heavy Scroll i Round Action. Za sve njih važe kalibri 12, 16, 20, 28 i 36 (ili .410). Dužina cevi i čokovi se dogovaraju sa svakim kupcem ponaosob. Kao i sve ostalo i zato je rok isporuke ovih pušaka uvek bio od devet do 12 meseci. Cevi se rade od hrom – nikl čelika i uvek su spojene demi blok (Englezi kažu čoper lamp) postupkom. To znači da gole cevi nisu umetnute u monoblok na kome se nalaze ključevi, već se svaka cev radi sa svojim delom ključeva i elementima za povezivanje sa drugom cevi. Svaka, pa i najmanja greška u izradi ili lotovanju cevi, znači skup škart. Zato se samo fine položare rade sa demi blok spojenim cevima. Da edukujemo početnike u našim redovima: demi blok postukom spojene cevi se prepoznaju tako što nema linije spajanja mono bloka i cevi odmah iz kraja ležišta metka. Pogledajte prvih 10 cm cevi gledano od baskule i ako nema poprečen linije spajanja, to su demi blok cevi. Za proveru neka posluži neka Suhl DDR Merkel ili Simson položara (demi blok) i ruska IŽ-43, kod koje je spajanje monoblokom.

14-1

Poput “Pardija” iz Engleske i “Arrizabalaga” skoro 80 godina kasnije, za bravljenje cevi sačmarica, koristi isključivo Pardijevu bravu sa dva donja ključa. Tek su danas savremene metode merenja kritičnih napona i kompljuterska animacija stresnih napona, dakazali da pritisci sačmenih meaka ni blizu ne mogu da naruše čvrstinu dva Pardijeva ključa. Pametan je bio Don Pedro, da je kod svoje expres dvokuglare uveo i treći ključ, jer su tu radni pritisci neuporedivo veći.
Mehanizam vatri ovih pušaka nalazi se montiran na bočnim pločicama. Ovaj H&H mehanizam vatri svojsten je najskupljim svetskim položarama i bokericama. Ima V lisnate opruge, super brze na odzivu, ali jako skupe i teške za izradu. Ovako skupa opruga, nažalost je mnogo više sklona pucanju, tako da se njihova vrhunska izrada smatra pravom umetnošću. Dugo sam razgovarao sa našim legendarnim puškarom Ručigaj Hubertom, o izradi ovih opruga. Gospodin Hubert, uprkos godinama, još uvek može da uradi vrhunsku V oprugu, za retke i skupe puške. Pedrovi H&H mehanizmi imaju ugrađene hvatače ili interseptore, koji služe bezbednom nošenju puške. Ukoliko bi prilikom udara ili kvara mehanizma neželjeno oslobodio nategnuti čekić-udarač, interseptor bi ga uhvatio , pre nego što bi došao u dodir sa udarnom iglom. Hvatač – inerseptor ne hvata čekić samo kada je obarač povučen do kraja, odnosno kada se vrši regularno pucanje puškom. H&H mehanizmi na ovim puškama imaju sedam čivija i smatraju se veoma prestižnim. Veći broj čivija znači prestižniji H&H mehanizam. Na široj osovinici koja nosi unutrašnji udarač – čekić, urezana je crtica koja ne služi za odvrtač – šrafciger, već je to indikator nategnutosti mehanizma vatri. Često, a i kod Pedra ovaj prorez je ispunjen zlatnom žicom. Opet mala edukacija: ova osvinica udarača se ne broji u čivije koje kaegorišu H&H mehanizme.

Ove španske puške imaju još jedan ekstra luksuzan detalj. Imaju tzv self ili assisted opening mehanizam za prelamanje cevi. To znači da je otklon poluge Vestli Ričards u desno veoma laka radnja, za koju nije potrebna velika sila. Repić polužice se samo malo palcem pogura u desno i poluga lako stigne u krajnji položaj, što rezultira mekim i laganim prelamanjem cevi. Ovo je posebno cenjena osobina kod starijih zahtevnih lovaca i kod žena lovaca. Selektivni ejektori H&H konstrukcije sigurno izbacuju ispaljene čaure, mada se može naručiti i puška sa integralnim dvostrukim izvlakačima. Oni samo delimično izvuku čaure iz ležišta, pa ih strelac sam izvuče i stavlja u torbicu ili džep. Rekli smo da se upotreba poluatomata ili sejanje čaura po okolini u pravim lovištima smatra lovačkom nekulturom. Za skidanje podkundaka primenjena je opet najskuplja Pardi puš rod konstrukcija. Prednji deo nareckane komande se samo potisne u pravcu baskule i podkundak se lako odvoji od cevi. Bez obzira da li se radi o pušci sa jednim ili dva obarača, kočnica je uvek na uobičajenom mestu – na vratu kundaka.
Kundak pušaka Arrizabalaga je izrađen od polirane i nauljene orahovine birane širom Španije. Od stotina ponuđenih blankova, odabriaju se samo oni vrhunskih šara, teksture, boje i procenata vlage. Ovaj najčešće engleski kundak (bez pištoljskog rukohvata), se kroji prema strelcu, kao najfinije odelo. U predstavništvima firme u Arizoni, Londonu i Madridu, visoko su plaćeni stručnjaci koji specijalnom podesivom etalon puškom uzimaju kupcu mere za kundak.
Svi modeli sačmarica imaju napred navedene karakteristike. Razlikuje ih tip i vrsta gravure, koja je tako visokog kvaliteta, da bi se mogle napisati knjige. Posebno ističemo vitki zaobljeni Round Action model, čije samo ime kaže: zaobljena baskula. I ova vitka elegantna puška ima najširi mogući izbor gravure, kalibara i dužina cevi. Svi modeli se mogu naručiti pojedinačno ili kao puške bliznakinje. One se rade u dva istovetna primerka i jedino ih razlikuju zlatni brojevi 1 i 2. Inkrustrirani na početku kanala nišanske šine. Sve ovo ide u jednostruki ili dvostruki skupoceni kožni kofer, postavljen zelenom čojom i amblemom firme u koži.
Sačmarice i dvokuglara Pedro Arrizabalaga retko su viđena vrhunska lovačka oružja. Na prste se mogu nabrojati oružarske revije u svetu, koje su pisale o ovim puškama. Zato uživajte u ovoj priči i naravno prelepim fotografijama.
V. Mitrović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još