Vrh puškarskog umeća

 

“Benelli Army Spa” iz Urbina je poštovani član “Beretta” grupe, koju još čine “Franchi”, “Aldo Uberti”, “Sako”, “Tikka”, “Buris”… U celoj “Beretta” grupi, najradikalnije i najagresivnije konstrukcije oružja nam stižu baš iz grada Urbino iz fabrike “Benelli”.
Nije slučajan spoj uvek novih konstrukcija i umetničkog dizajna kod “Benellija”. Urbino je u srednjem veku bio sedište plemićke porodice Montefeltro, pod čijom je zaštitom radio genijalni slikar Rafaelo, za koga istoričari umetnosti kažu da bi premašio i Leonarda Da Vinčija, da je duže poživeo. Urbino je i danas centar primenjene umetnosti. Dokaz tome je i genijalni arhitekt Marko Gaudenci, koji je za firmu “Benelli Army”, stvorio i oblikovao puške Benelli Nova, Benelli Argo, Benelli Vinci, Benelli Raffaello i Benelli Montefeltro. Poslednja kreacija je serija Concept Guns pušaka, koju smo ekskluzivno imali priliku da vidimo na sajmu IWA 2012. Kao i brojni novinari, oružarski stručnjaci i posetioci Sajma, bili smo fascinirani, pred puškama, pitajući se do koje granice ljudska stvaralačka mašta može da ide. Poluautomatska sačmarica Benelli Vinci, o kojoj smo pisali i koja je predstavljena na sajmu IWA 2011. bila je model arhitekti Gaudeniciju, da od nje stvori koncept pušku. Gaudencije je poluautomat Vinci napravio u novom modulranom konceptu, potpuno zaobljenih ivica. Svi podsklopovi se integrišu – međusobno spajaju, po tzv bajonet principu. To znači da je uglavnom potrebno pritisnuti jedan manji osigurač, željeni sklop zaokrenuti za 90 stepeni i to će biti demontirano. Cela Vinci puška se modularno sastavlja kao Lego kocke. Bira se kundak, dužina i namena cevi, dužina tubularnog magacina… Sve se to lako sklopi u vrlo pouzdano i efikasno oružje. Tako je moguće u jednom oružju objediniti više namena: lovnu, lovočuvarsku, sportsku, samoodbrambenu, borbenu – vojnu, policijsku.


Kako su za pušku Benelli Vinci odabrani najsavremeniji visoko legirani jaki čelici, al-legure i polimeri tajanstvenih hemijskih formula, dobijen je najlakši poluatomat na tržištu. Očigledno, da je ta ekstremno niska masa puške bila najveći izazov za Gaudencija, jer je i tako malu masu poželeo da značajno smanji. Pošto metalne delove nije mogao da menja, on radi sasvim nov koncept kundaka. Prateći misao atomske fizike da materiju čine molekuli u čijim se kristalnim rešetkama nalaze raspoređeni atomi, Gaudenci izrađuje kundake čijim većim površinama dominira rešetkasta struktura. To znači da je kundak urađen od polimera, kod koga ravne površine prelaze mestimično u velika rešetkasta polja. Pošto je očigledno Marko Audenci vezan i za automobilsku industriju, on prvi koncept Vinci pušku gradi po uzoru na Ferari. Sitna rešetkasta struktura, kao Ferari crvenog kundaka, imaju oblik romba, romboida ili trougla, su poput sedišta Ferarija, postavljene čistom kožom. Na fotografijama vidite koliko to deluje nestvarno i razumete naše divljenje u Nirnbergu. Arhitekta Gaudenci ide korak dalje, pa sada radi crnu pušku sa sasvim drugačijom – krupnom rešetkastom strukturom. Očigledno mu je želja da se kroz ove velike otvore, posmatra unutrašnja konstrukcija za vezu delova i amortizovanje trzaja pri opaljenju. I kod crnog koncept oružja, Gaudenci ne odustaje od čiste žute kože, kojom prekriva sve površine koje su u dodiru sa šakama strelca, kao i obrazinu kundaka.
Na jednom od sajmova IWA ove puške su na štandu “Benellija”, bile izložene u prozirnim pleksiglas cevima ili u najneobičnijim letećim položajima. Poput standardnih Benelli Vinci pušaka i za njih su predviđeni kalibri 12 i 20, uz dužine cevi 66, 71 i 76 cm. Masa je znatno ispod 3 kg.
Sve cevi su potpuno slobodne, tako da se kupovinom slug cevi opremljenih kvalitetnim nišanima, do korisne daljine može ostvariti vrlo uzana grupa pogodaka. Puške Vinci i koncept Vinci, su remek-dela ergonomije. Sve komande su lako dostupne, bezbedne, bez oštrih ivica. Puška se lako, do detalja rasklapa, održava i podmazuje. Ne opisujemo ponovo inercioni “Benellijev” zatvarač, jer smo to mnogo puta do sada radili. Svi već znaju da je u familiji poluautomatskih sačmarica inercionog sistema, “Benelli” već odavno na vrhu svetske piramide. Uočavajući i neke praktične detalje na “Benelli” koncept Vinci pušci, koje Gaudenci namerno nije izostavio, poput oslonaca za brzo skidajuće pređice remnika, više debljina – potkova – amortizera kundaka i inserata za nagib i dužinu kundaka, zaključujemo da ove koncept rešetkaste – čista koža, puške imaju i praktičnu lovnu namenu. Biće ih u prodaji i lovištima, doduše u jako ograničenom broju. Pa ni Ferarije na ulicama i putevima ne viđamo tako često.
Razgledamo i druge nove modele u “Benellijevoj” lepezi poluautomatskih sačmarica. Među njima se ističe model Beccacia Supreme. Beccacia na italijanskom ili woodcock na engleskom znači šumska šljuka. “Benelli” je prva firma u svetu koja je razvila lovnu sačmaricu za lov šumskih šljuka. Kao iskusni lovci znamo da je šumska šljuka mala dugokljuna ptica, koja neverovatno brzo leti izlomljenom, nepredvidivom putanjom. Teško se pogađa i zato se njeno pero nosi kao trofej na lovačkom šeširu.
U uslovima šumskog lova, na nju se puca sa malog rastojanja, a zahteva se širok, ali gust i ujednačen posip sačme. Vrhunske lovce koji ne promašuju u polju zeca, fazana i jarebicu, ova je kraljica evropskih i azijskih šuma, izvrgavala podsmehu kolega lovaca, nakon brojnih promašaja. To je razlog što postoje u stranim zemljama lovci, koji posebno love šumske šljuke, smatrajući to vrhunskim streljačkim izazovom. Oni tvrde da ni jedna sportska disciplina gađanja letećih meta (trap, skit ili sporting), ne može da oponaša njen krivudavi let. I to je tačno!
Glineni golub, lansiran, pa čak iz najskuplje i najbolje “Matareli” mašine, nema izlomljenu, već lučnu predvidivu putanju. Pored dobrog oka, uvežbanost i munjevitih refleksa, za uspešan lov šumskih šljuka važnu ulogu igra i izbor oružja. Puška mora da bude lagana, dobro izbalansirana, izuzetno pregledne nišanske šine, veoma širokog, ujednačenog, a ipak gustog posipa sačmenih kuglica. Važno je i da munjevito može ispaliti i naredni metak. “Benellijevi” marketinški stručnjaci i konstruktori tvrde da su modelom Beccacia Supreme, ispunili sve ove tražene uslove. Pa da pogledamo…
Puška kalibra 12/76 ima u kriogenoj tehnici obrađenu cev dužine 61 ili 65 cm. Na gornjoj strani te cevi nalazi se široka pregledna ventilirajuća nišanska šina koja nije izrađena od čelika, već od jakih, ali ekstremno laganih karbonskih vlakana. Mušicu nosi izmenjivi nosač koji prihvata zeleno, crveno, narandžasto ili neko drugo fiber optik vlakno, jarke uočljive boje. Na ustima cevi se nalazi zavijen izmenjivi čok urađen po patentu zaštićenom ampliator sistemu. Ovaj ampliator specijalni dugački čok, na rastojanjima od 10 do 20 m, daje 32 % gušći ujednačeni posip od svih do sada primenjivanih čokova. To dokazuju prilažući više meta ispucanih na testovima sa rastojanja od 10 m. Vidi se gusto raspoređen ravnomerni posip sačme po celom krugu prečnika – 750 mm. Sve mete na koje je pucano nekom od konkurentskih ili ne ampliator čok puškama, imale su gust ujednačen posip po sredini snopa, ali zato proređen i neujednačen po obodnom perifernom prstenu mete. Ovo samo prenosimo, po viđenim metama, uz ogradu da testiranja nismo radili mi oružarski novinari, već su to rezultati “Benellijevih” internih testova.
Puška Benelli Beccacia Supreme, ima masu od 2,75 kg, poseduje demontažni graničnik na 2+1 metak, radi na “Benellijevom” inercionom principu i izuzetno je vitkog izgleda. Podkundak je neuobičajeno uzan, sa gornjim kanalima za vrhove prstiju. Orahovina kundaka je iznad treće kategorije. Izuzetna puška, koja je opremljena kako ampliator čokovima, tako i setom drugih čokova, pa se može univerzalno koristiti pored šumskog i u običnom poljskom lovu.
Za kraj ostavili smo mesta za lovce koji idu na divlje svinje jedinačnim projektilima. Doduše, sačmaricama sa slug cevima je u mnogim državama dozvoljen lov različitih vrsta visoke divljači.


Puška Benelli Vinci Slug, je skrojena oko Vinci najnovijeg modela, u kalibru je 12/76, ima cev dužine 61 cm. Cev je opremljena podesivim zadnjim mehaničkim nišanom i svetlećom fiber optik mušicom. Inercioni Vinci inertia sistem, dopušta korišćenje municije gramaže od 28 do 56 g. Obarač je fin, jednostepeni, koji opaljuje pri sili do 20 do 26 njutna (2 do 2,6 daN – KP). Kapacitet tubularnog magacina varira u zavisnosti od zakonskih regulativa pojedinih država. Kreće se od dva, pa i preko osam metaka, jer je ceo Vinci sistem jedan modularni sistem ugradnje željenih sklopova. Na sanduk puške je moguće ugraditi Pikatini šinu, što širi mogućnost primena raznih optičkih, refleksnih ili kolimatorskih nišana. Kundak izrađen od tehnoplomera ima crni i drvo orah dizajn. Postoji mogućnost podešavanja dužine, nagiba i debljine amortizera kundaka. Iznenadile su nas opet priložene mete sa testiranja. Pucano je sa rastojanja 50 i 100 m, municijom Baschieri & Pellagri Big Game 5, grupe skoro metak na metak, a na 100 m je slika kao kod lovačkih karabina. Izrada sačmenih slug cevi je toliko napredovala, da je ove puške do daljine od 100 m, izjednačila sa lovačkim karabinima. Uz ogromnu prednost jedinačnog projektila u zaustavnom efektu na cilj, odnosno divljač.
Potvrdilo se da je “Benelli” i dalje u samom vrhu proizvodnje poluautomatskih pušaka neolučenih cevi. Da bi na tom vrhu ostali, neprestano se istražuje, ispituje uz angažovanje nadarenih ljudi poput arhitekte Marka Gaudencija.
V. MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još