Za lovce istančanog ukusa

Lovački karabin Steel Action je 2017. godine proizveden u Kelnu, u Nemačkoj. Za sistem rada konstruktori su se opredelili za trenutno najpopularniju – direktnu akciju. Tu strelac pravolinijskim povlačenjem ručice zatvarača nazad-napred, izbacuje ispaljenu čauru i uvodi novi metak u cev. Ovaj ručno repetirajući sistem poslednjih decenija postao je prioritetan, jer je brz, pouzdan, a ipak lovački, što se za poluautomatske karabine ne može reći. Oni će uvek više biti „militari“, nego lovački! Blaser R93 i R8, Merkel RX Helix, Heym SR-30, Strasser, Rosler Titan 16, Chapuis-Rols i Browning Maral dobili su u ovom nemačkom modelu respektabilnog konkurenta. A evo i zašto…

Originalna konstrukcija

Iako je Steel Action puška ultra moderne konstrukcije – direktne akcije, način na koji je izrađena više odgovara kraju 19. veka i konstrukciji braće Mauser. Dok su sve napred navedene poznate puške ovog sistema urađene uz maksimalno korišćenje polimera i Al-legura, Steel Action je ceo napravljen starovremenski od kovanog čelika. Štitnik obarača, koji sadrži i prijemnik okvira za municiju, jedini je od aluminijuma, a crveni donosač metaka u izmenjivom okviru za municiju je jedini polimerski deo na ovoj pušci. Sve je „Made in Germany“, i sve je urađeno od punog kovanog čelika, što uz opis mehanike, koji sledi, može da bude dovoljan razlog za zabrinutost mnogo većih i poznatijih oružarskih imena.


Puška Steel Action ima potpuno novu, originalnu konstrukciju, koja ni u jednom detalju ne podseća na neko već viđeno rešenje. Moćni, veliki zatvarač koji po dimenzijama izgleda kao da su ga konstruisali Pol i Vilhelm Mauser, bravi preko tri jaka čeona brega, direktno u cevi puške. Tri čeona brega rotiraju unutar tela zatvarača, tako što pravolinijsko kretanje ručice biva pretvoreno u rotacioni kretanje zabravljujućeg čela. Iako je sanduk puške masivni komad čelika, čelo zatvarača bravi direktno u zadnjem produženom delu cevi. Bravljenje čelik na čelik, sve spakovano u čelični sanduk, ukazuje da ovde ne može da bude problema sa prevelikim piezo i ispitnim pritiscima. U jednom od tri široka zabravljujuća brega, smešten je veliki kandžasti izvlakač, a nasuprot njemu je i ogromni okrugli opružni izbacivač čaura. Ovo ukazuje da će proces izvlačenja i izbacivanja metka i čaure, biti pouzdan. Čelo zatvarača veoma je udubljeno, tako da dno čaure bezbedno, duboko leži u njemu sa svih strana opasano čelikom.
Ovako masivna brava i zatvarač ukazivali su na grub – tvrd rad. Međutim, iznenađuje mekan i gladak rad zatvarača. Posle nešto energičnijeg povlačenja unazad ručice zatvarača, on lako klizne u svoj zadnji položaj i izbaci čauru van u desnu stranu. Sada je dovoljno samo ručicu odbaciti napred i zatvarač se sam zabravi, bez potrebe dugog guranja u prednji položaj. Na internetu postoji video, koji sve ovo slikovito dokazuje. Operator pušku kod koje se zatvarač nalazi u zadnjem položaju samo okreće vertikalno sa cevi nadole i zatvarač pod dejstvom sile gravitacije ide nadole i potpuno zabravljuje cev. Ovo ne može pokazati ni jedan od proizvođača napred navedenih pušaka direktne akcije. Još tajni krije ovaj veliki zatvarač.

Ugradnja Lothar Walther cevi

Na njegovom zadnjem kraju je pokretni cilindrični čep, koji poput malog klipa, napinje udarni mehanizam, ako se palcem pogura unapred. Pritisak na malo dugme na vrhu čepa, potpuno bezbedno relaksira (opušta) udarni mehanizam. Ovaj hand-spannung (ručno napinjući) udarni mehanizam, postao je obavezan kod svih savremeno konstruisanih lovačkih karabina. Sa aspekta sigurnosti i pouzdanosti zaista mu nema ravnog i dugo se neće naći bolje rešenje. Zatvarač se iz puške vadi na nešto složeniji način. Prvo se pritisne dugmence sa zadnje leve strane sanduka i zatvarač ode još malo unazad, a onda se pokretanjem dela na zadnjoj spojnici zatvarača, dovode braveći bregovi u liniju kojom mogu da budu izvučeni van sanduka. Na sličan način se zatvarač i vraća u pušku. Ovo se posle nekoliko proba lako uvežba i važno je da se shvati da se čelo rotacijom tri braveća brega mora dovesti u svoje kanale koji vode ka cevi i tački zabravljivanja. Ova moderna puška ima direktan obarač koji je fabrički naštelovan da opaljuje pri povlačenju silom od 1 daN.


Puška Steel Action ponuđena je u dva modela. Prvi, Steel Action HS (Hunting Short) sa kratkim sandukom prima kalibre .308 Win, 7 mm-08 Rem i .243 Win. Drugi, duži podmodel Steel Action HM (Hunting Medium) sa dužim sandukom, prima municiju veće dužine: .270 Win, .30-06 S, 8×57 IS, 8,5×63, 9,3×62, 7 mm Rem. Mag, .300 Win. Mag. i .338 Win. Mag. Za kraći sanduk su Lothar Walther cevi dužine 510 ili 450 mm, a za duži sanduk (HM) cevi su duge 510, 560 ili 610 mm. Debljina cevi, odnosno njen prečnik na ustima pre navoja iznosi 18, odnosno 19 mm. Vidimo da su ovo ne baš tanke lovačke, već nešto deblje light varmint cevi. Izmenjivi okvir urađen je od čeličnog lima, sa crvenim polimerskim donosačem metaka. Kapacitet mu je pet standardnih ili četiri magnum metka. Odlika okvira je da se može dopunjavati municijom i sa gornje strane, kada se nalazi u pušci. Bravica okvira je smeštena u udubljenju ispred okvira, kako bi posle njenog aktiviranja kažiprstom, okvir ispao na dlan strelca. Kućište u koje ulazi okvir je integralni deo sa štitnikom obarača i to je jedini deo urađen od aluminijumske legure. Sva ova metalna, masivna rešenja nisu povećala masu puške iznad uobičajenih. Model HS (kratki) teži 3.200 g uz ukupnu dužinu 1.010/950 mm, a model HM dug 1.020/1.070/1.120 mm ima masu od 3.300 g, što je lakše od naše Zastave M70.
Kundak ovog karabina je urađen od orahovine u dve klase drveta. Originalno su čekirane površine kundaka, tako što u zoni pištoljskog rukohvata čekiranje ide i sa gornje strane, a ne samo sa obe bočne strane. No kundak će se raditi u više opcija, kako se bude razvijala prodaja ovog novog oružja. Celo oružje ima klasičan izgled koji privlači lovce starog ukusa, za koje polimerski delovi puške nisu prihvatljivi. Svi metalni delovi su zaštićeni od korozije postupkom nitrokarbonizacije.

Tajna je u zatvaraču

Ova puška direktne akcije izuzetno je brza u postupku repetiranja. Zatvarač munjevito ide napred u zabravljujući položaj, a čaure se snažno i daleko izbacuju u desnu stranu. Crveni indikator pokazuje nategnutost udarnog mehanizma. Samo napinjanje ovog hand cocking – hand spannung mehanizma je logično. Prirodno je da pre pucanja, palcem jače ruke pogurate unapred čep koji je izašao sa zadnje strane zatvarača. Taj postupak ne izaziva zvuk koji bi plašio divljač. Čep i sve ostalo ostavljaju utisak solidne stare izrade, a preciznost je na zavidnom nivou. Novinari nemačke revije „Visier“ su puškom .308 W sa najkraćom cevi, lako spakovali pet metaka sa 100 m daljine, u krug prečnika 4,5 cm.
Za brzo pucanje kada, recimo, divlje svinje u brzom trku pretrčavaju uzane šumske proseke, oružja ovog sistema su ravna poluautomatima. Ima ga u prodaji u lancu trgovina „Frankonia Jagd“, po ceni od 1.999 do 2.999 evra.

msc Vlada MITROVIĆ
Fotografije: Steel Action

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još