Majstorije nadarenog inženjera

Konstruktor odličnih i proverenih modela je uvaženi „Bredin“ inženjer Bruno Civolani, veoma iskusni projektant koji iza sebe ima brojna uspela rešenja na oružju

Kada je poslednje dekade 19. veka nitrocelulozni malodimni barut odneo pobedu nad dimnim crnim barutom, nastala je revolucija u izradi vatrenog oružja. Sve države sveta brzo su zamenile stare puške novim sistemima, čija sumanja zrna pokretana mnogo većim pritiscima, koje su ostvarivali nitrocelulozni baruti. To je razvilo i nova poluautomatska i automatska oružja.

Na početku 20. veka u italijanskom gradu Breši, Ernesto Breda osniva firmu pod svojim imenom u nameri da proizvodi nova oružja. Za početak sarađuje sa „Fiatom“, a iz te saradnje nastaje prvi mitraljez Model 14. Prvi svetski rat pokazuje ogromnu važnost mitraljeza u borbenim dejstvima, tako da Ernesto Breda posle rata samostalno razvija više tipova mitaljeza. Prvo Model 31, potom Model 37, koji je bio standardni italijanski mitraljez u Drugom svetskom ratu. I drugi rat se završio, tako da „Breda“ vidi spas u proizvodnji lovačkog oružja. Preokupiran mitraljezima, sasvim je razumljivo da se okreće poluautomatskim sačmaricama. Tada su lovačke puške bile isključivo prelamače dvocevke horizontalnog rasporeda cevi i nešto ređe prelamajuće jednocevke. Bokerice su bile prava retkost, a od poluautomata retki srećnici su imali Brauningove modele Auto 5. Za Bredu koji je proizveo hiljade uspešnih mitraljeza, sitnica je bila da proizvede solidne i pouzdane sačmene poluautomate. Prvi modeli su tada bili Brauning sistema sa dugim trzajem cevi. Ogromno tržište SAD koje je uvek željno novog oružja, Breda znalački koristi, prelazi Atlantik i kod američkih lovaca brzo postaje popularan. Mnogi uvoznici iz SAD, kao što su Čarls Dejlija, velike količine Breda poluautomata pod različitim trgovačkim imenima dopremaju na tlo Severne Amerike. Tako su ubrzo Amerikanci lovili puškama Novomatic, Andromeda, Apolo, Vega, Sirio, Argus, Aries, Altair…

I za sve je bilo zajedničko da ih je proizvela italijanska fabrika „Breda“ i da su bile zaista dobrog kvaliteta. Taj polet se u Bredi koristi i za rad na novim sistemima rada poluautomata, tako da do danas ova stara ugledna oružarska kuća radi sve sisteme (dugi trzaj, pozajmica gasova i inercioni), poluautomatskih sačmarica, ali i male serije bokerica i dvocevnih položara. Mi ćemo vas u nastavku upoznati sa najnovijom ponudom „Bredinih“ sačmenih poluautomata, sa kojima smo se sreli na nirnberškom sajmu IWA 2014. Danas svi „Bredini“ poluautomati funkcionišu na najpopularnijem inercionom sistemu dejstva.

Luksuz na italijanski način

Prikaz započinjemo modelom Breda Xanthos. Konstruktor je uvaženi „Bredin“ inženjer Bruno Civolani, veoma iskusni projektant koji iza sebe ima brojna uspela rešenja na oružju. Kod modela Xanthos zanimljivo je to što je danas jedini sačmeni poluautomat na tržištu, koji je potpuno izrađen od čelika. Na njemu nema polimerskih ni aluminijumskih delova ili sklopova. Neko će reći da je takva čelična puška previše teška. Zahvaljujući vrhunskim čelicima od kojih su izrađeni sanduk puške, cev i mehanizam, išlo se na minimalne debljine tih delova, tako da masa ovog modela ne prelazi masu konkurentskih aluminijumskih modela. Rekli smo da se u čeličnom kućištu (sanduku, risiveru), Xanthosa kreće inercioni dvodelni zatvarač originalne Bruno Civolani konstrukcije. Telo lepo lepo ispoliranog nerđajućeg zatvaračaje masivno. Ispred tela se nalazi pokretno čelo zatvarača iste obrade, a između njih se nalazi jaka kratka opruga. Sa gornje strane zatvarača se nalazi jak, masivan čelični klin, koji se smešta u odgovarajuće ližište i tako zabravljuje pušku. Kad dođe do opaljenja, usled inercione sile, teško telo zatvarača ide napred i sabija oprugu. Opruga zatim odbacuje telo zatvarača unazad, pri čemu se klin uvlači i omogućava da dođe do odbravljivanja puške. Do tada je pritisak barutnih gasova u cevi već pao na bezbedan nivo. Odbravljeni zatvarač sada glatko ide nazad, izvlakač izvlači ispaljenu čauru i izbacivač je ejektuje u desnu stranu. Kašika donosača podiže u vis novi metak doveden iz tubularnog magacina i novi metak se uvodi u cev uz novo bravljenje vertikalnog klina. Ovo je stariji sistem inercionog zabravljivanja, ali je veoma pouzdan i čvrst. „Breda“ od njega na modelu Xanthos ne odustaje, iako je od drugih modela razvila i novije inercione sisteme. Ovaj model radi u kalibru 12)76, u crnoj i sivoj završnoj obradi sanduka. Pored njih postoje i pod modeli, a to su Classic, Damasco i Gold. Predpostavljate da je reč o istoj mehanici, a da se ovi podmodeli razlikuju u nivou luksuza završne obrade i u različitim nivoima kvaliteta orahovine od koje su izrađeni kundak i podkundak. Monolitni jednodelni čelični sanduk puške bio je pogodan za hromiranje, niklovanje, graviranje, zlatne inkrustracije ili čak gravurom stvarane slike damaskus izrade čelika,, što je dovelo do stvaranja navedenih podmodela.

Najskuplji je damasko, jer mu je ceo sanduk u srebrnastoj boji, obe strane u reljefnim damaskus površinama, graviran zatvarač i ima zlatnog fazana u letu na levoj strani sanduka. Zlatni obarač i vrhunska orahovina samo dopunjavaju prestižni izgled ovog nasjkupljeg „Breda“ modela, koji ima spolja rutenijumsku zaštitu, a gravirao ga je umetnik Bottega Giovanelli.

Svi Xanthos modeli rade se u kalibri 12)76. U ponudi su za sve podmodele četiri dužine cevi: 61, 66, 71 i 76 cm. Masa puške sa cevi od 71 cm isnosi svega 2,9 kg (sve je od čelika). Cevi svih „Bredinih“ poluatomata se rade u njihovoj fabrici i to od specijalnog trostruko legiranog čelika. Pripremci se seku na zadate dužine 61, 66, 71 ili 76 cm, a zatim se obrađuju struganjem, tako što im se uklanja skoro 90% mase. Potom se uklanjaju zaostali naponi i bez pomeranja cevi se radi ležište metka i deo za čok, što garantuje idealnu koncentričnost. Zatim se prelazi na obradu brušenja i honovanja unutrašnje trase cevi. Sledeća operacija je spajanje cevi sa ventilirajućom nišanskom šinom. Opet se ide na otklanjanje zaostalih napona, posel čega cev ide na hromiranje, bruniranje i završno testiranje. Ceo ovaj proces izrade cevi traje danima i zahteva mnogo iskustva, umeća i savremenih tehnoloških sredstava. Ovo važi za sve „Bredine“ cevi, koje su dokazanog kvaliteta, čak cenjenije i od mnogih većih konkurentskih imena.

Od radnih do skupocenih modela
Model Xanthos puni se kao i ostale polu auto sačmarice uz opasku da je primenjeno Auto 5 Brauningovo rešenje. Ispred zatvarača zabravljenog u zadnjem položaju rukom stavimo novi metak. Sledeći metak uvodimo uobičajenim načinom u tubularni podcevni magacin i istog trenutka kada on uđe ceo u magacin, zatvarač kreće sam napred, uvodi spremljeni metak u ležište i zabravljuje cev. Ovo za jednu operaciju, pritiskanja bočnog dugmeta ubrzava proces punjenja puške. U lovu je ova odlika možda manje važna, ali zato u IPSC sportu i kod službenih sačmarica, može da bude presudna kod izbora oružja. Svi navedeni Xanthos modeli mekano rade, pouzdano uvode i izbacuju čauer i lako nalaze cilj preglednom nišanskom šinom opremljenom fiber – optik jarko crvenom mušicom. Xanthos black (crni sanduk), osnovni je i najjeftiniji, a damasko i gold su najksuplju podmodeli. Iz modela Xanthos sa vertikalno zabravljenim inercionim zatvaračem, izvedeni su modeli Chiron i Chiron Slug. Ovde su u pitanju jeftini modeli koji imaju crni sanduk i crne polimerske kundake, pogodne za lov u lošim vremenskim uslovima. Slug verzija ima podesive mehaničke nišane ugrađene na cevi dužine 61 cm.

Sledeći „Bredin“ model nosi ime Grizzly, prima municiju kalibra 12)89, uz napomenu proizvođača da pouzdano radi i sa kalibrima 12)76 i 12)70. Ovaj inercioni poluautomat ima sanduk urađen od al legure Ergal, uz zatvarač koji zabravljuje u produžetku cevi rotacijom čela zatvarača. Rotacioni čelo je odlika većine današnjih inercionih sačmarica, počev od Benelija, preko turskih firmi, pa na dalje. Model Grizzly ima polimerski cni ili kamuflažni kundak, debeli amortizujući potkov kundaka i cev produženu kao gornji deo sanduka. Cevi mogu biti duge 71 ili 76 cm, a masa iznosi 3,2 kg. Kapacitet je kao kod svih 2 plus 1 (sa blokadom) ili 4 plus 1, kada uklonimo blokadu iz tubularnog magacina. Grizzly je moćna, radna puška pogodna za lov divljih guski na preletu ili divljih svinja.

Sledeći „Bredin“ model Echo projektovao je takođe maestro Bruno Civolani. On je za kalibre 12)76 i 20)70, osmislio inercioni poluautomat sa sandukom od Ergala i rotacionim zabravljujućim čelom zatvarača. Bruna smatraju ocem ovog sistema rada inercionih poluautomata. I dvadesetica i dvanaestica bez zastoja rade čak i sa svojim najlakšim laboracijama. Model Echo radi se sa cevima dužine 61, 66, 71 i 76 cm i osim 61 cm cevi, sve ostale imaju izmenjive čokove. I ovde se radi o izuzetno laganoj sačmarici mase 2.900 g, za kalibar 12, ponuđenoj u više podmodela. Podmodel Black ima crno anodiziran sanduk i orahov kundak. Echo Synthetic je ceo u crnoj boji sa crnim sintetičkim polimerskim kundakom. Echo Nickel i Echo Grey imaju orahove skupe kundake i niklovan, sivi mat rutenijumom prevučen sanduk. Najskuplji je podmodel Lusso sa divnim orahovim kundakom i graviranim niklovanim sandukom, sa obostranim zlatnim inkrustracijama fazana. Ovo je već prava skupa umetnička tvorevina u svetu poluautomatskih pušaka.

Svaki detalj važan
U nameri da ovaj izvrsni pouzdani sistem inercionog dejstvap ponudi IPSC sportistima, policajcima i vojnicima, „Bredin “ tim je uradio model Echo T9 u kalibru 12)76, koji ima cev dugu 76 ili 81 cm i kapacitet produženog tubularnog magacina od čak devet metaka. Deset (devet plus jedan), metaka, potpuno crn izgled (crni polimerski kundak i crno zaštićeni zatvarač i sanduk), izuzetno pouzdan rad i „Bredina“ vrhunska cev, čine ovo oružje konkurentnim najboljim svetskim taktičkim poluautomatima. Vrlo efikasna sačmarica ogromne vatrene moći.

Za sve „Bredine“ modele, fabrika je obezbedila kvalitetne i skupe kofere za transport. Stara, renomirana „Breda“ ni na čemu nije štedela i o svakom detalju vodi računa. Za one lovce koji su još u nedoumici, a mogu da dođu do „Bredine“ sačmarice evo našeg saveta: „Breda“ je proizvela hiljade uspelih mitraljeza za Prvi i Drugi svetski rat. Bolja preporuka joj nije potrebna, jer je za njih izrada dobre lovačke sačmarice kao dečija igra…

Vlada Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još