Milimetri do cilja

Pištolj je u detaljima spartanski skroman, bez oštrih ivica, sa tri stepena bezbednosti, tako je maksimalno olakšano njegovo prikriveno nošenje. Uprkos dimenzijama na strelištu oružje je radilo besprekorno sa odličnom preciznošću

Najnoviji minijaturni pištolj Beretta BU-9 mm NANO, svetski poznatog italijanskog proizvođača oružja “Pietro Beretta”, iz Gardonea, nastalom u američkom ogranku fabrike, predstavili smo nedavno. Kako je poznati domaći veletrgovac oružjem i lovačkom opremom MBM “Grof” iz Požarevca, uvezao čitavu liniju “Berettinog” oružja iz amerčke fabrike ovog proizvođača, pa smo mogli da ga isprobamo i uporedimo sa konkurentom Glockom 26. Ostali modeli su manje-više poznati i do sada više puta testirani – M-92 FS Inox i Tactical, kao i maleni Tomcat od prohromskog čelika u kalibru 7,65×17 Browning, ali koristimo priliku da naglasimo, osim činjenice da postoje već dugo, malo toga im se može stvarno zameriti. S druge strane, Beretta BU-9 mm Nano je zaista sasvim novi model i ovo je bila prva prilika da se sa njim sretnemo, pa je sva naša pažnja bila usmerena upravo na njega. Mali pištolji nisu novost, samo su se popularni kalibri u kojima su izrađivani vremenom menjali i stalno povećavali, pa su utisci koje ostavljaju stalno novi i različiti. Zaista je iznenađujuće da danas postoji tako minijaturan pištolj kakav je Nano, u tako moćnom kalibru kakav je 9×19 Para.

Ime po dimenzijama

Njegove dimenzije su neverovatno kompaktne sa ukupnom dužinom od samo 140 mm i visinom od 106 mm. Ima cev dužine 78 mm i masu od samo 480 grama, što ga čini trenutno najmanjim ovakvim oružjem na tržištu. Teško ga je upoređivati sa drugim mikro kompaktnim oružjima IV generacije na tržištu, jer za razliku od njih ima jednoredni okvir, pa je njegova maksimalna širina samo 23 mm, što ga čini za oko 50 % užim od ostalih i daje utisak da gotovo nestaje na dlanu.
Isporučuje se sa dva jednoredna okvira, od kojih je jedan kapaciteta 6 metaka, a drugi duži sa kapacitetom od 8 metaka. Dno oba okvira, kompletirano je sa plastičnim dnom, profilisanim u obliku produžetka drške, ali samo sa onim dužim drška uspeva da ispuni šaku prosečnog strelca. S druge strane, od samog početka ostavlja utisak ozbiljno konstruisanog oružja, na kome je sve na svome mestu, a oblik je takav da se ugodno drži u ruci iako je minijaturan. Upravo zbog svojih minijaturnih dimenzija je i dobio ime Nano. U metričkom sistemu nano je oznaka (n), koja označava milijarditi deo nečega, tako da budućim vlasnicima od početka treba da bude jasno koliko je on zaista mali. Zbog ovakvih dimenzija i njegova namena je od starta potpuno jasna i nema nikakve dileme da je namenjen prvenstveno prikrivenom nošenju i samoodbrani. Ono što smo želeli da utvrdimo je da li je, kada vam se jednom nađe u ruci upotrebljiv, može li se iz takvog oružja uopšte uspešno gađati i koliko je ugodan za rukovanje.

Razgledajući ga detaljno pre gađanja, utvrdili smo da je koncipiran krajnje spartanski. To pre svega znači, da na njemu nema ni jedne oštre, neprijateljske ivice, nijednog detalja koji štrči, a na njemu postoje samo osnovne dve komande. To su obarač i dugme utvrđivača okvira. Manje od toga jednostavno nije moguće.

S druge strane, zahvaljujući promišljenoj, izuzetno modernoj i kvalitetnoj konstrukciji, ovo nije nebezbedno oružje. Minijaturni pištolj Nano napravljen je po danas savremenom konceptu pištolja IV generacije, kao poluautomatsko oružje sa sistemom okidanja unutrašnjim udaračem i ramom od livene polimerske plastike.

Njegov sistem bravljenja je Browningov modifikovani sistem kratkog trzaja, poznat kao “sigova” brava (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura). Vremenom se pokazalo, da mali pištolji sa kratkom navlakom i cevi, jednostavno najpouzdanije funkcionišu, baš sa ovim danas već klasičnim rešenjem, pa naravno i Nano ima apsolutno pouzdan rad mehanike, uprkos izuzteno smanjenim dimenzijama. Ovakav sistem bravljenja, dozvolio je da navlaka bude formirana sa trapezoidnim presekom u prednjem delu i pravougaonom sa zadnje strane, sa čistim ravnim linijama, a na njoj se primećuje odsustvo bilo kakvih detalja osim nišana i površina sa zarezima za repetiranje.

Bez suvišnih detalja

Spartanski skromno, čisto i uredno, a da se do savršenstva olakšaju i nošenje i korišćenje. Ram je projektovan, po istom principu. Linije su mu logične ravne i meke. Na njemu je sa zadnje bočne strane prorez u plastici, kroz koji se vidi serijski broj utisnut na unutrašnji čelični blok, koji objedinjuje mehanizam za okidanje i vođice navlake. Primetno je otsustvo svih komandi osim minijaturnog dugmeta utvrđivača okvira, smeštenog klasično iza prilično velikog branika obarača sa leve strane rukohvata i bez mnogo drugih detalja, što mu daje veoma ozbiljan izgled. Sa desne strane iznad branika obarača je cilindrična brava za rasklapanje oružja, koja se oslobađa zaokretanjem za 90 stepeni. Zarez za zaokretanje je širok, pa je za njegovo pomeranje najlakše koristiti metalni novčić. Ovakvo rešenje je odabrano, da bi bočne stranice rama ostale potpuno ravne i tanke.

Unutrašnjost oružja takođe pokazuje visoku razrađenost novog koncepta, kod koga je sve prilagođeno praktičnosti i pouzdanosti. Iako umanjeni, svi delovi mehanizma za okidanje su pažljivo projektovani i objedinjeni u veoma prost, ali siguran DAO sistem. Celo okidanje je spakovano u čelični blok unutar rama, što garantuje pouzdanost. Od ostalih interesantnih rešenja, vidljiv je sklop dvodelne teleskopske vođice udarne opruge, sa duplom povratnom oprugom, koja igra ulogu amortizera i smanjuje odskok u daleko većoj meri, nego što bi to bio slučaj sa bilo kojom drugom. To je, pokazalo se na samom strelištu, bitno popravilo kontrolu pištolja i omogućilo mnogo bržu paljbu, od one koju biste očekivali. Jednostavno, iako mali, pruža utisak kvalitetnog i pouzdanog pištolja. Majušni Nano, ima čak tri nezavisna automatska sigurnosna sistema. To je pre svega posebna poluga automatske kočnice, postavljena na sredinu uzduž rasečenog obarača, sigurnosni blok udarne igle i sistem poluzapete opruge udarača, koji ga sve ukupno, čine apsolutno bezbednim oružjem. Svi metalni delovi na njemu, zaštićeni su tehnologijom nazvanom pronox, što je u stvari, proces nitriranja, sličan onom sa pištolja Glock, zvanom tenifer. Pronox ostvaruje tanak, ultračvrsti zaštitni sloj, otporan na agresivna ambijentalna okruženja. Ova zaštita pruža odličnu zaštitu od korozije i na apsolutni minimum svodi redovnu potrebu za održavanjem.
Uprkos malim dimenzijama, Nano u rukama brzo postane sasvim ugodan za rukovanje. Sve bitnije komponente su dovoljno velike i pravilno pozicionirane, otvor za izbacivanje čaura širok i sve je jednostavno prirodno i lako sa njim. Delovi rade odsečno i glatko, a uvođenje okvira je odsečno i jasno. Iznenađujuć je komfor u manipulisanju ovako malim pištoljem, koji zaista nismo očekivali. S obzirom da je Nano zaista neverovatno mali i ultralak pištolj, za tako snažnu municiju kakve su 9×19 Para, od njega nismo očekivali naročitu kontrolu, a uzevši u obzir ultra malu masu i lako podnošljiv trzaj.

Na vatrenoj liniji

Sa takvim predrasudama smo i otišli na strelište. Prvi okvir ispaljen je sa pomalo straha i na meti udaljenoj 10 metara, dobijena je grupa prečnika oko 20 cm. Nije loše, reći će mnogi, to je i više nego dovoljno. Međutim, uz malu korekciju stava i hvata, utvrdili smo da on može zaista mnogo bolje. Ovaj mali pištolj je konstruisan kao pravo borbeno oružje i to je ubrzo dokazao. Zaista fenomenalan oblik drške, dvostruka povratna opruga sa teleskopskom, amortizerom opremljenom vođicom, ali i sjajni klasični nišani, sa niskim širokim, pravougaonim profilom, pomogli su nam da svi odreda (koji su ga kasnije probali), na ovoj daljini dobijemo grupe prečnika svega 50-60 mm. E to je već bilo impresivno. Naravno, trzaj je jak, odskok popriličan, ali se ipak uspešno kontroliše, a kratko i lako okidanje (sa kretanjem od samo oko 10 mm i silom od oko 2.500 daN), na koje se brzo privikava, doprinose da se sa njim mnogo bolje i lakše gađa, nego što bi se na prvi pogled bilo ko nadao.

Najbitnije od svega je da vrlo brzo donosi osećaj poverenja, to su svi zajedno zaključili, izjavivši da bi se sa njim osećali potpuno dobro naoružanim u svakom scenariju. To je najbolji zaključak, koji se o nekom ovako malenom oružju mogao doneti, u tako kratkom roku i potpuno objašnjava sve njegove kvalitete. Nema sumnje, u “Beretti” su sjajno odradili posao, a bez ikakvih rezervi ovakav pištolj bi se bez ikakve zadrške mogao preporučiti kao izbor svakome ko želi ili mora da se naoruža kompaktnim oružjem. Najbolje od svega je da se u redovnoj ponudi može pronaći u prodavnici MBM “Grof”, što je zaista sjajan poslovni potez ove firme.

Boris VOJVODIĆ
V. KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još