Nafta privukla duge i kratke cevi

Zbog specifičnosti ratnih sukoba u regionu, iz kojih je bio najveći broj potencijalnih kupaca, na sajmu je najveća potražnja bila za streljačkim oružjem i municijom, artiljerijskom municijom, PT sredstvima, oklopnim sredstvima kao i sredstvima zemaljske PA odbrane, pre svega na taktičkom nivou

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Abu Dabiju, u ADNEC (Abu Dabi Nacionalni Sajamski Centar) od 22. do 26. februara održan je po 12. put internacionalni sajam naoružanja IDEX 2015. Ovo je najveći sajam na Srednjem Istoku i jedan od najvećih i najprestižnijih u svetu. Održava se svake druge godine (bijenale), počev od 1993. Sajam je ogroman, izložbeni prostor je površine 133.000 m2 i na njemu je učestvovalo oko 1.200 izlagača, iz oko 56 zemalja.

Elita Emirata među štandovima

Za ovim sajmom veliko je interesovanje posetilaca (oko 100.000 registrovanih posetilaca) i izlagača, o čemu svedoči podatak da je za narednu manifestaciju koja će biti održana 2017. u Abu Dabiju, u toku sajma izdano oko polovine izložbenog prostora. Ulaz za posetioce bio je besplatan. Za ženske posetioce kojih je bilo relativno malo, u skladu sa običajima zemlje domaćina obezbeđen je odvojen ulaz na sajam, kao i izlaz i njih je kontrolisalo isključivo žensko osoblje. Za evropske običaje bilo je malo neobično, ali je to urađeno nenametljivo, tako da je izgledalo kao znak pažnje prema damama posetiocima.

Izložene snajperske puške, deo proizvodnog programa, na štandu ruskog Oružnog Zavoda - Degtayrev u kalibrima (s leva na desno): 7,62x54, .338 LM, 12,7x55 i 12,7x108
Izložene snajperske puške, deo proizvodnog programa, na štandu ruskog Oružnog Zavoda – Degtayrev u kalibrima (s leva na desno): 7,62×54, .338 LM, 12,7×55 i 12,7×108

Na izložbi je bio veliki broj posetilaca i delegacija iz raznih zemalja. Prilikom razgledanja mogli ste da sretnete predsednika, ministra, princa, pri čemu treba naglasiti da nikavih posebnih mera bezbednosti nije bilo, tako da običnim posetiocima niko nije smetao. Prvi dan sajma, nedelja 22. februara bio je zatvoren za obične posetioce, pristup su imali samo delegacije, izlagači, mediji i druge zvanice sa pozivnicom. (Treba napomenuti da je u UAE petak neradni dan, a nedelja redovan radni dan.) Za otvaranje sajma na otvorenom delu – mini poligonu, pored sajamskih hala upriličen je prigodan kulturno-umetnički program, egzircir Garde zemlje domaćina i gostiju. Bio je zapažen egzircir gostujuće jedinice Garde iz Belorusije. Program otvaranja se završio demonstracijom borbene tehnike i vežbom specijalnih jedinica države domaćina.

Na izložbi IDEX 2015. preovlađivalo je naoružanje i oprema kopnene vojske(od streljačkog oružja, artiljerijskih oruđa i oklopno-mehanizovanih sistema) kao i zemaljske PVO. Zbog specifičnosti ratnih sukoba u regionu, iz kojih je bio najveći broj potencijalnih kupaca, na sajmu je najveća potražnja bila za streljačkim oružjem i municijom, artiljerijskom municijom, PT sredstvima, oklopnim sredstvima kao i sredstvima zemaljske PA odbrane, pre svega na taktičkom nivou. Najviše je ugovora bilo sklopljeno za kupovinu ovih sredstava. Izlagale su firme proizvođači aviona i opreme, za ratno vazduhoplovstvo, mornaricu…

Sve sami noviteti

Među izlagačima su bile firme iz država koje su najveći proizvođači i izvoznici vojne tehnike: SAD, Rusija, Kina, Francuska, Engleska, Nemačka, Italija, Indija, Brazil, Južna Afrika. Najviše je izlagalo firmi iz zemlje domaćina UAE 202 izlagača, zatim iz SAD 163, Velike Britanije 80, Rusije 47 izlagača. Od država velikih proizvođača i izvoznika vojne tehnike nisu izlagale firme iz Izraela. Ove godine prvi put su izlagali Azerbejdžan, Bosna Federacija, Japan, Litvanija, Novi Zeland i Slovenija. Uporedo sa IDEX 2015. održane su izložbe UMEX 15 i NAVDEX 15, čiji su izložbeni paviljoni, otvoreni prostor i luka bili u okviru jedinstveno kontrolisanog sajamskog prostora za posetioce.

Na štandu "Rosoboroneksporta" izložena je automatska bul-pup puška, ADS 5,45 mm, namenjena podvodnim diverzantima koja dejstvuje na kopnu sa standarnom miuniciijom 5,45x39 mm i projektilima kalibra 40 mm za podvesni bacač granata. Pod vodom ispaljuje specijalni metak. Za obe vrste municije koristi standardni okvir za puške u kalibru 5,45x39. Čaura se izbacuje prema napred. Po svojim karakteristima predstavlja jedinstveno konstruktorsko rešenje. Presek specijalnog metka prikazan je u desnom donjem uglu
Na štandu „Rosoboroneksporta“ izložena je automatska bul-pup puška, ADS 5,45 mm, namenjena podvodnim diverzantima koja dejstvuje na kopnu sa standarnom miuniciijom 5,45×39 mm i projektilima kalibra 40 mm za podvesni bacač granata. Pod vodom ispaljuje specijalni metak. Za obe vrste municije koristi standardni okvir za puške u kalibru 5,45×39. Čaura se izbacuje prema napred. Po svojim karakteristima predstavlja jedinstveno konstruktorsko rešenje. Presek specijalnog metka prikazan je u desnom donjem uglu

Sajam NAVDEX je pokrenut 2011. na 10. jubilarnom sajmu IDEX i sada je najveća regionalna izložba vezana za naoružanje i opremu za ratnu mornaricu. Izložba je organizovana na pristaništu koje je u blizini sajamskih hala ADNEC, u zatvorenoj hali i otvorenom delu na gatu. U hali su bile makete, oprema brodsko naoružanje. Na otvorenom delu u pristaništu, bili su ukotvljeni mali patrolni čamci, veliki patrolni brodovi, minolovci. Na gatu su bile izložene bespilotne letilice, brodski raketni PA sistemi, mornarička avijacija. Posebno je posetiocima bio interesantan izložbeni transportni avion sa vertikalnim poletanjem V-22 OSPREY Ratne mornarice USA.

Izložba UMEX 15 otvorena je ove godine prvi put. Na njoj su izložene bespilotne letilice, kopnena vozila bez posade, kao i vodena plovila bez posade. Organizatori sajma su shvatili da prvobitna upotreba ovih sredstava u izviđačke svrhe i za elektronski rat, daljim razvojem tehnoloških i nformatičkih mogućnosti vodi njihovoj robotizaciji i borbenoj primeni. Bespilotne letilice se već uveliko koriste kao bespilotna borbena avijacija. Tako npr. SAD koriste naoružane bespilotne letilice kao borbenu avijaciju za patroliranje i tzv. „slobodni lov“. Ne zaostaju mnogo u razvoju ovih letilica ni druge razvijene zemlje. U savremenim armijama ubrzan je razvoj borbenih vozila kopnene vojske i borbenih plovila ratne mornarice bez posade. Na izložbi UMEX 15 bilo je izloženih i robota koji, pored vojne upotrebe, mogu da se koriste i za civilne potrebe (npr. u industriji).

Ugovori vredni milijarde dolara

Srpska vojna delegacija je bila na čelu sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Ministar odbrane imao je više susreta sa delegacijama iz raznih država. Tokom posete sastao se sa delegacijom UAE na čelu sa prestolonaslednikom šeikom Mohamedom Bin Zajedom Al Nahjanom. Ministar je predložio uspostavljanje saradnje na novim projektima od zajedničkog interesa, kao što su transfer tehnologije za proizvodnju municije različitog kalibra, kao i informatička bezbednost i sajber ratovanje. UAE ponuđeno je školovanje i usavršavanje pripadnika Oružanih snaga u vojnoobrazovnim institucijama u Srbiji, obuka vojno-policijskih i specijalnih jedinica, saradnja u oblasti vojne medicine i borbi protiv terorizma. Na sajmu IDEX 2015 bila su prisutna dva izlagača iz Srbije: „Yugoimport SDPR“ i „Aleks Armour“. Sajam kao i štandove „Yugoimporta“ i „Aleks Armoura“ posetili su predstavnici ambasade.

Štand srpske firme "Aleks Armor" koja je proizvodjač i distributer balističke zaštitne opreme i pancir prsluka visokog kvaliteta. Za izradu se koristi materijal dyneema - najjače svetsko vlakno. Po izjavama zaposlenih, mogu u vrlo kratkom roku da razviju balističku opremu po specifičnim zahtevima korisnika.
Štand srpske firme „Aleks Armor“ koja je proizvodjač i distributer balističke zaštitne opreme i pancir prsluka visokog kvaliteta. Za izradu se koristi materijal dyneema – najjače svetsko vlakno. Po izjavama zaposlenih, mogu u vrlo kratkom roku da razviju balističku opremu po specifičnim zahtevima korisnika.

Na ovom sajmu se zaključuju ugovori vredni milijarde dolara. Rusija je objavila da je sklopila ugovore u vrednosti pet milijardi dolara. Sa izložbama NAVDEX i UMEX, sajam IDEX postaje jedna od vodećih izložbi vojne industrije u svetu. Značaj i veličina sajma IDEX rasla je sve ove godine. Tome je doprinelo više razloga: dobra organizacija sajma, činjenica da su UAE bogata, bezbedna, stabilna i organizovana država, povoljan regionalni položaj kojem gravitiraju veliki kupci, dobre poslovne i trgovačke veze u regionu i svetu, formirane zajedničke kompanije sa vodećim svetskim proizvođačima vojne tehnike iz najrazvijenih država.

Ruska firma „Uralvagon zavod“ prikazao je verziju tenka T-90S koji je uspešno prošao testiranja u Kuvajtu, a namenjen je kupcima iz zemalja Persijskog zaliva. Po rečima predstavnika „Uralvagon zavoda“, od prve prezentacije modernizovanog tenka na sajmu IDEX 2013. prilagođen je pustinjskim uslovima eksploatacije i specifičnim borbenim dejstvima na Bliskom Istoku. Izložene su i snajperske puške Degtayrev u kalibrima: 7,62×54, .338 LM, 12,7×55 i 12,7×108, deo proizvodnog programa ruskog Oružnog Zavoda. Na štandu „Rosoboroneksporta“ izložena je automatska bul-pup puška, ADS 5,45 mm, namenjena podvodnim diverzantima koja dejstvuje na kopnu sa standarnom miuniciijom 5,45×39 mm i projektilima kalibra 40 mm za podvesni bacač granata. Pod vodom ispaljuje specijalni metak. Za obe vrste municije koristi standardni okvir za puške u kalibru 5,45×39. Čaura se izbacuje prema napred. Po svojim karakteristima predstavlja jedinstveno konstruktorsko rešenje.

Legionar Vladimir, srpskog porekla, promovisao je francusku opremu i naoružanje. Pripadnik je jedinice francuske legije koja je na obuci preživljavanja i navikavanja na pustinjske uslove u regionu Persijskog zaliva. Na njemu je uniforma od materijala i maskirne šare, koji su specijalno prozvedeni za pustinjske uslove. Na pušci 5,56 mm FA MAS je multifunkcijski optoelektronski osmatračko-nišanski uređaj francuske firme „Safran“ koji strelcu omogućava radio-vizuelni kontakt sa saborcima i komandom.

Naoružani brzi patrolni čamac koji koristi UAE obalska straža na vezu (NAVDEX). Proizvodi ga "Al Fattan Ship Industry" iz UAE
Naoružani brzi patrolni čamac koji koristi UAE obalska straža na vezu (NAVDEX). Proizvodi ga „Al Fattan Ship Industry“ iz UAE

Firma „Hard Sheell“ USA specijalizovana je za izradu balističke zaštitne opreme, pored vojno-policijske zaštitne opreme izložila je i balističke zaštitne prsluke i jakne integrisane sa školskom torbom. Namena je zaštita đaka manjeg uzrasta od vatrenog oružja. Firma je razvila ove zaštitne prsluke u svetlu nasilja sa vatrenim oružjem u američkim školama. Jedan od eksponata koji je privukao mnoge posetioce bio je i transportni avion Ratne mornarice SAD sa vertikalnim poletanjem V-22 Osprey: 2 člana posade, dužina 17,5 m, prečnik rotora 11,6 m, raspon krila 14 m, maksimalna težina: poletanja 27.400 kg, pri vertikalnom poletanju 23.859 kg, sa kratkim rulanjem 25.855 kg, maksimalna brzina 509 km/h, dolet 1.627 km, taktički radijus 722 km, koristan teret 9.070 kg ili 24 vojnika sa opremom.

Srpska firma „Aleks Armor“ je proizvodjač i distributer balističke zaštitne opreme i pancir prsluka visokog kvaliteta. Za izradu se koristi materijal dyneema – najjače svetsko vlakno. Po izjavama zaposlenih, mogu u vrlo kratkom roku da razviju balističku opremu po specifičnim zahtevima korisnika.

Samohodna artiljerijska sredstva Sudana

Na otvorenom placu na sajmu IDEX Vojna industrija Sudana (MIC) izložila je mobilna/samohodna artiljerijska sredstva i izviđačka vozila točkaše, koja su pobudila veliko interesovanje posetilaca. Ova sredstva su interesantna, pre svega, zbog svoje mobilnosti i manevrenosti i zato što su ugrađena oružja i oruđa u rasprostranjenim kalibrima i u naoružanju velikog broja zemalja. Khalifa-1 122 mm je samohodna haubica (masa: prazan/pun 18,9/20,5 t, dužina 9,5 m).

Samohodna haubica Khalifa-1
Samohodna haubica Khalifa-1

U naoružanju je sudanske armije i prvi put je prikazana na međunarodnoj izložbi. Haubica je ugrađena na modifikovano vozilo Kamaz 43118 6×6, sa zaštićenom kabinom sa četvora vrata. Na vozilo je ugrađena vučna verzija ruske haubice 122 mm D-30, koja se nalazi u naoružanju velikog broja zemalja. Posadu čine pet ljudi. Maksimalni domet projektila je oko 17 km. Brzina gađanja je oko 8 granata u minuti, a bojevi komplet je 45 granata. Ugradnjom haubice na vozilo postiže se mobilnost koja omogućava brzu promenu vatrenog položaja pre kontrabatiranja. Vreme posle koga može doći do kontrabatiranja meri se u minutama. Samohodna haubica je upravo interesantna zbog relativno malih dimenzija i prohodnosti, respektabilne vatrene moći i dometa..

Višecevni raketni bacač Taka
Višecevni raketni bacač Taka

Tamal predstavlja PA mitraljez 12,7 mm DShK postavljen na teretnoj karaseriji lakog terenskog vozila 4×4, na dizel pogon. Sudanska armija i policija koriste ovo vozilo za patroliranja duž granice. Na placu je bio izložen i samohodni višecevni raketni bacač Taka 107 mm. Na teretnu karoseriju terenskog vozila 4×4 ugrađen je kineski višecevni bacač 107 mm (domet 8.500 m) koji je u originalnoj verziji, izrađen u vučnoj varijanti. Gama ovih sredstava je interesantna za male armije, kao i za zemlje Persijskog zaliva, jer se u tom regionu vodi izrazito manevarski rat, bez tačno određene linije fronta.

Tekst i snimci: Slobodan ORAŠANIN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još