Naslednik iz Brazila

Ovaj pištolj je sjajno i veoma pouzdano moderno oružje, pa je posebno dobra vest da ih i kod nas ima u redovnoj prodaji. „Taurus“ je apsolutno odličan izbor u klasi pištolja predviđenih, prvenstveno, stalnom i prikrivenom nošenju i ograničenoj upotrebi, kako za profesionalce tako i za civile, pa je i te kako lepo da je u ponudi i kod nas

Od poznatog brazilskog proizvođača oružja, „Forjas Taurus S.A.“ iz Porto Alegrea, stiže nam još jedan kvalitetan i popularan model – Taurus PT 111G2 (generacija 2). Reč je o najnovijoj i usavršenoj varijanti prethodnog kompaktnog borbenog pištolja PT 111 PRO. O prethodnoj generaciji ovog modela smo, dosad, nekoliko puta pisali, čak ga i praktično testirali i upravo to pozitivno viđenje je i bilo razlog da ponovo posvetimo pažnju njegovoj najnovijoj generaciji, koja donosi nekoliko dizajnerskih i konstrukcionih unapređenja ovom veoma popularnom modelu.
Reč je o kompaktnom pištolju IV generacije, s polimerskim ramom, koji se, posebno na američkom tržištu, sjajno pokazao u proteklih petnaestak godina postojanja. S obzirom da je reč o najnaprednijoj konstrukciji ovog proizvođača, na njemu su primenjena sva moderna rešenja: od kompaktnog polimerskog rama do uprošćenog i usavršenog mehanizma.

Deklaracija +P

Prvi model PT 111 PRO pojavio se 2000, najavivši porodicu ovakvih pištolja, nazvanih 24/7 PRO (punog formata), koji su se pojavili za njim. Upravo je on doneo konstrukciju, kojom je „Taurus“ stao rame uz rame sa ostalim vodećim proizvođačima. Pištolj je konstruisan i napravljen u novoj, modernoj fabrici, podignutoj u američkom gradu Majamiju. Razvijen je po najvišim tehnološkim standardima i zahtevima današnjice. Logična posledica toga je bio visok kvalitet i pouzdanost, koji su mu do danas doneli veliki ugled među američkim korisnicima, kako civilnim, tako i iz redova službenika raznih policijskih agencija.
PT 111 PRO je, dosad, napravljen u nekoliko varijanti, (čak i s navlakom od titanijumske legure), u spektru kalibara od 7,65×17 (.32 Auto), preko 9×19 Para, .40 S&W, sve do moćnog .45 ACP. Posebno se popularnom pokazala varijanta s metalnim delovima od nerđajućeg čelika. Najnoviji model Taurus PT 111G2 najavljen je još 2013, iako je masovno pušten u prodaju tek prošle godine. Na njemu su otklonjeni neki manji nedostaci, a čitava konstrukcija je malo ojačana, tako da je deklarisan kao oružje predviđeno za +P (odnosno jače laboracije municije), što je značajno unapređenje. U praksi, to znači i da mu je radni vek s klasičnom municijom standardnih laboracija bitno produžen.

Staje u šaku
G2 je vrhunski predstavnik klase smanjenog, samoodbrambenog oružja, kompaktnih dimenzija i male mase, a velike vatrene moći, koje danas u svetu koriste svi kojima je ozbiljna zaštita preko potrebna, a da oružje najčešće nose prikriveno. Zato o Taurusu PT 111G2, pre svega, pričamo kao o ultramodernom i veoma pouzdanom pištolju, u kalibru 9×19 Para (ili kod modela PT 140 u .40 S&W), s ramom od livene polimerske plastike, okidanjem sa unutrašnjim udaračem umesto klasičnog spoljašnjeg oroza i velikim kapacitetom dvorednih okvira, a sve to spakovano u nešto što gotovo može da se sakrije u šaci.
Cela konstrukcija je napravljena skladno do poslednjeg detalja. Bravljenje koje je „Taurus“ usvojio kod ove serije je danas najsavršenije i najrasprostranjenije modifikovanim Browningovim sistemom kratkog trzaja, koji zovu i „Sigova brava“ (po pištoljima SIG-Sauer koji su ga proslavili), blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura. Ovim, danas klasičnim rešenjem se postiže apsolutno pouzdan rad mehanike, čak i kod oružja sa izuzeno smanjenim dimenzijama, kao što je, upravo, Taurus PT 111G2.
Kod ovog pištolja posebna pažnja je posvećena ergonomiji, a dizajn je blago izmenjen i unapređen, tako da je silueta dobro osmišljena i maksimalno smanjena. Novi dizajn posebno doprinosi boljem ležanju oružja u ruci, opštoj kontroli i smanjenju odskoka pri gađanju.

Rasklapanje kao na Glocku

Navlaka na pištolju je blago redizajnirana, s jasnijim linijama, ravnom gornjom stranom, ispod koje su u prednjem, gornjem delu bočne stranice oštro i duboko konkavno obrisane. Sve ostalo ima ravne linije. Površine za repetiranje su jasne i duboke, navlaka vertikalno svedena zaobljeno i s prednje i sa zadnje strane. Metal je sada zaštičen tenifer postupkom i mat crno finiširan. Ram je, takođe, pretrpeo izmene. Čekiranje rukohvata je modernije i agresivnije, urađeno sa sve četiri strane. Na usadniku je Mil. Std. M-1913 Picatinny šina, branik obarača je sada širi i elegantniji, a rukohvat dublji. Plastični ram može biti crn, boje pustinjskog peska ili čak u nekoj živoj, pastelnoj boji, po želji kupca. Potpuno ravan, sa duboko usađenim, plitkim, ali lako dostupnim komandama, model Taurus PT 111G2 sada izgleda vrlo dopadljivo i originalno, iako su upravo tu najviše vidljive izmene i unapređenja konstrukcije.
Prva veoma važna izmena je promena načina rasklapanja, koji je preuzet sa pištolja Glock, sa dve vertikalne poluge na obe bočne strane, čijim se istovremenim povlačenjem na dole oslobađa ram s navlake, umesto poprečne spojnice, koja se izvlačila u stranu, kao kod prethodne generacije. Ram sadrži integrisano čelično kućište mehanizma sa vođicama navlake na njemu. Na ramu se nalaze i sve ostale komande. U njih spadaju kočnica navlake, dugme kočnice magacina i mehanička kočnica tipa M-1911. Na pištolju G2 sada postoji i automatska kočnica u uzdužno prorezanoj poluzi obarača, što je još jedno rešenje direktno preuzeto sa „Glocka“.
Taurus PT 111G2, uz unutrašnju automatsku kočnicu udarne igle s poprečnim blokom, ima i manuelnu, mehaničku kočnicu, koja je potpuno nepotrebna ovako koncipiranom oružju, ali je to, verovatno, cena američkom viđenju bezbednosti. Bezbednost povećava i uvek opuštena opruga udarne igle na mehanizmu DA/SA, koja se zapinje tek povlačenjem obarača. Zato manuelna kočnica (aktivira se povlačenjem na gore iznad horizontale), kada se povuče na dole, prvo otkoči oružje, a daljim povlačenjem na dole dekokira unutrašnji udarač, otpuštajući oprugu. Zato ovaj pištolj okida klasičnim pištoljskim režimom SA, odnosno kratkim povlačenjem obarača koje se resetuje repetiranjem, a kad koristi klasičan DA sistem okidanja, u slučaju laganja metka, okidanje se može ponoviti, jednostavnim ponovnim povlačenjem obarača.

Unapređeni nišani

Okidanje je dugo i pomalo tvrdo, u DA režimu, s hodom obarača od 12-12,5 mm. Fabrički je podešeno sa otporom pri povlačenju obarača od oko 5.900-7.600 grama, što je opet u skladu sa američkim načinom postizanja bezbednosti u rukovanju, ali je, realno, mnogo tvrdo za ukus Evropljana. Kod SA, okidanje je oko 2.800 grama.
Sledeća velika izmena kod nove generacije Taurus PT 111 odnosi se na nišane. Na prethodnoj generaciji su korišćeni nišani poznati kao Heinie strait eight. Sada su obeleženi belim tačkama i crno brunirani, na oružje montirani lastinim repom i podesivi po pravcu. Novi Taurus PT 111G2 na strelištu je davno otklonio sve sumnje sa sebe, ako ih je uopšte i bilo. Bez problema može da se smesti čitav okvir u sredinu grudne mete na 15 do 20 metara, za svamo nekoliko sekundi, a pri preciznoj paljbi, novi nišani Taurusa omogućavaju sjajne grupe na svim daljinama, kao i kod oružja punog formata.
Zaista, Taurus PT 111G2 gađa daleko iznad uobičajenih standarda za kompakt klasu oružja. Ovaj pištolj je sjajno i veoma pouzdano moderno oružje, pa je posebno dobra vest da ih kod nas u redovnoj prodaji ima „Canona“ iz Leskovca. „Taurus“ je apsolutno odličan izbor u klasi pištolja predviđenih, prvenstveno, stalnom i prikrivenom nošenju i ograničenoj upotrebi, kako za profesionalce tako i za civile, pa je i te kako lepo da je u ponudi i kod nas.

tekst i foto: Boris VOJVODIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još