msc Vlada MITROVIĆ

Mlaz spasa

Oružje nam se sve teže daje, a sve lakše oduzima i zato pogledajmo ima li nekog drugog načina da se obična, ne mnogo snažna osoba, odbrani od napada ljudi i životinja?
Jedno od najosnovnijih ljudskih prava je pravo na samoodbranu. Sve do savremenog doba u to se pravo nije diralo. Svako je imao pravo da sebe, svoju porodicu i imovinu zaštiti i brani punom snagom i svim raspoloživim sredstvima.
Nove savremene razvijene države, ne vole da im se građani sami brane. Propisuju se nivoi ugroženosti, koji tek iscrpljivanjem svih drugih mogućnosti, dozvoljavaju građaninu bilo koje države, da se sam brani i odbrani. I, što je zanimljivo, to važi kako za ugrožavanje od drugih ljudi, tako I za odbranu od životinja. Ovo poslednje izaziva nevericu kod većine stanovništva.

Pouzdan u samoodbrani

Po novom Zakonu o oružju i municiji, koji je počeo da se primenjuje od marta 2016, dozvoljeno je nabavljati i nositi gasne sprejeve namenjene samoodbrani. Na novu odredbu Zakona domaći trgovci su brzo reagovali, pa tako na tržištu već imamo veliki izbor. Svi sadrže hemijske supstance koje izazivaju kašalj, suze i smetnje u disanju, uz prolazno oštećenje vida.
Prvu supstancu nazvanu suzavac, hloracetofenon – CN su pronašli nemački hemičari još 1864. godine. Hemičari Korson i Stouton 1928. otkrivaju ortohlorbenzenmalon – dinitril, koji se po početnim slovima njihovih imena naziva CS gas. Ovaj gas je, zapravo, fini beli kristalni prah, koji se raspršuje u mikro česticama. Dugo se i teško rastvara, tako da deluje duže, oko 45 minuta.

Žarenje, oticanje očiju, kašalj…

Profesori Univerziteta u Džordžiji, Jennkins i Hayes, 1960. godine iz žestoko ljute paprike izdvajaju oleoresin capsicum – OC u obliku masnog želatinastog koncentrata. To postaje osnova za peper sprej – biber sprej. I CS i OC izazivaju jako žarenje i oticanje očiju, uz trenutno prolazno slepilo. Kada se udahnu, oba izazivaju žarenje sluznice, tako da disanje postaje otežano, plitko, kratko i bolno. Takođe dolazi do oticanja spoljašnje kože s jakim osećajem žarenja. Uz to se javlja nekontrolisani kašalj. Od ovih posledica ne štite naočare za vid ili kontaktna sočiva.

Efikasan i u susretu s grizlijem

U dozi spreja se, pored OC ili CS supstance, nalaze ugljen-dioksid, azot, propan ili neki drugi zapaljivi gas pod pritiskom. Vidimo da je dejstvo CS i OC spreja vrlo slično, s tim što posledice OC traju oko 30, odnosno 15 minuta kraće od spreja na CS supstance. Oba su jako zapaljiva i ne smeju da se izlažu velikoj temperaturi (iznad 50 C) ili otvorenom plamenu. Takođe, na niskim temperaturama slabi pritisak izbacivanja materije iz bočice spreja. Bilo koja da je u njoj, materija može da bude izbačena u obliku magle ili mlaza.
Magla je u prednosti gde su više napadača ili opasnih životinja. Ovako se lakše brani ulaz u dom ili prostoriju, a služi i za razbijanje demonstracija. Mana ove tzv. magle – raspršenog gasa je što može da ugrozi osobu koja koristi sprej, naročito napolju kada duva vetar u kontra smeru.

Male sprej boce lako staju u džep ili žensku tašnu
Male sprej boce lako staju u džep ili žensku tašnu

Mlaz tečnosti ili gela ove supstance efikasan je pri pogotku u lice samo jedne osobe ili samo jedne opasne životinje. Svi ostali u grupi su bezbedni. Čak se ovaj vid koristi uspešno i kroz delimično otvoren prozor automobila.
Na policama prodavnica mogu da se nađu samoodbrambeni sprejevi različitih imena, kao što su: Tornado, Peper Jet, Huricane, KO, Anti Hund (protiv pasa), Defenol, NATO, Fox, TW 1000, Mace, Sabre, Take Down, Walther 360 Umarex, Def. Tec… Doze mogu da budu zapremine od samo 15 ml, čak i kamuflirane kao ženski ruž za usne, pa sve do 500 ml koja je namenjena za odbranu od grizlija. Policija za razbijanje demonstracija koristi i doze većih zapremina. Ovi sprejevi mogu da budu kombinovani sa snažnim led svetiljkama, jakim zvučnim alarmima – sirenama, elektrošok uređajima, pendrecima…

Svaka zloupotreba je kažnjiva

Polje delovanja ovih sprejeva je uglavnom od jednog do četiri metra, s tim da nije dobro koristiti ih na rastojanjima ispod metra, jer možemo i sebe da ugrozimo. Potrebno je dobro proučiti priloženo uputstvo za upotrebu i sprej koristiti strogo poštujući datum – rok upotrebe. Pri odbrani valja ponoviti prskanje dugo sekundu, barem još jednom, nišaneći mlazom u oči, usta, nos i lice napadača. Posle ovog brzo ponovljenog prskanja, hitno se povući (pobeći) s mesta napada.
Nikako ne smemo da pretimo napadaču svojim sprej suzavcem. Valja ga držati skrivenog u šaci, džepu ili torbici, kako ga napadač ne bi opazio pre korišćenja. Policiji obavezno moramo da prijavimo slučaj napada i opišemo odbranu. Krivično je delo zloupotrebiti ovaj samoodbrambeni sprej. Jednom korišćen sprej treba da zamenimo novim, nekorišćenim, uz proveru roka važnosti pri kupovini.
Postoji veliki broj potvrđenih primera, gde su se osobe zaštitile korišćenjem spreja od napada medveda, pasa rase pit bul i opasnih dvonogih napasnika. U svetu ih službeno koriste poštari (anti hund sprejevi), biciklisti, džogeri, istraživači, prirodnjaci na Aljasci, policajci, carinici, ali i svi oni koji se mogu naći u ulozi žrtve. Pored sprejeva sa suzavcem, novi Zakon o oružju je liberalizovao i elektrošok uređaje.
U slučaju izoženosti delovanju sadržaja spreja suzavca, mora se pristupiti brzom ispiranju vodom, pritom bez trljanja očiju. Valja koristiti ventilator, lepezu ili vetar koji duva u lice. Dejstvo prolazi posle najviše 45 minuta, a ako ne prođe ili se pojavi hladan znoj i bol u grudima, smesta se javiti lekaru!

Vlada Mitrović
foto: M. Labudović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još