Novi poduhvat nasinih inženjera

Šta se dogodi kada se udruže najbolji stručnjaci u SAD rešeni da tehnologiju iz nuklearne i svemirske industrije, upotrebe da stvore vrhunski pištolj M-1911 po svojim zamislima? Pa, desi se „Cabot Guns“! Ovo oružje predstavlja ono najbolje što moderna industrija u ovom trenutku može da ponudi…

Kompaktan S103 Commander namenjen diskretnom nošenju
Kompaktan S103 Commander namenjen diskretnom nošenju

Pre više od veka John Moses Browning konstuisao je poluautomatski pištolj koji je još uvek u službenoj upotrebi širom sveta i malo je verovatno da će pištolj neke druge konstrukcije uspeti da nadmaši ovaj rekord. Stavljen na surovu probu od najvećih sukoba moderne istorije pa sve do pojedinačnih obračuna i zahtevnih sportskih disciplina, model Colt M-1911 uspeo je da se dokaže kao pouzdano i efikasno oružje. Reklo bi se da na njemu nema više šta da se usavršava. Ali, šta se dogodi kada se udruže najbolji inženjeri i majstori u SAD rešeni da tehnologiju iz nuklearne i svemirske industrije, upotrebe da stvore vrhunski pištolj M-1911 po svojim zamislima? Pa, desi se „Cabot Guns“ eto šta!

Rolls Royce među "devetstojedanaesticama" u rukama našeg novinara
Rolls Royce među „devetstojedanaesticama“ u rukama našeg novinara

Malu kompaniju iz gradića Sarver na zapadu Pensilvanije osnovao je 2011. godine njen predsednik Robert Rob Bianchin, mašinski inženjer zaposlen u NASA, koji je sa još nekoliko kolega počeo izradu legendarnog pištolja na ultramodernim, potpuno automatizovanim obradnim centrima, uz najuže dostupne tolerancije po današnjim industrijskim standardima. Već naredne godine kapiten fabričkog streljačkog tima Brian Gunny Zins osvaja nacionalni šampionat Camp Perry u disciplini precizna paljba sa modelom Cabot 1911. Da taj uspeh nije slučajnost pokazuje isti rezultat i sledeće godine, kao i visok ekipni plasman i to sa serijskim oružjem „iz kutije“. U međuvremenu, ređaju se uspesi u IDPA i PPC. Koliko kompanija je sposobno za tako nešto?

Ozbiljna platforma

Iznenađujuće skroman štand na IWA 2015. u Nirnbergu i ljubazni gospodin Rob sa saradnikom, bili su nam domaćini dok smo se upoznavali sa ponudom jednog od najekskluzivnijih proizvođača današnjice. Objašnjeno nam je da „Cabot Guns“ pravi isključivo model M-1911 u nekoliko verzija, a o konačnom izgledu neretko odlučuje kupac. Ipak, platforma za svaki komad je serijski model iz S, C ili Basic M-1911 klase, čak i kada je reč o pištoljima iz prestižne i jedinstvene OAK (One of A Kind) ponude. To je moguće zahvaljujući tolerancijama koje ne prelaze 2-3 stota dela milimetra na celom sklopu, što znači da su odstupanja na svakoj unutrašnjoj i spoljnoj strani navlake ili rama pištolja tek nešto veća od jednog mikrona! Proizvodni proces počinje kontrolom kvaliteta sirovina koje će biti korišćene za izradu. Najčešće je reč o otkivcima čelika 4140, čija se struktura proverava ultrazvukom pre nego što započne obrada na višeosnim CNC mašinama, koje na pojedinim komadima obave i do 86 operacija u jednom stezanju. Naravno, sve to je u funkciji podizanja preciznosti, a dodatno pomaže tzv. EDM proces pri kome se materijal obrađuje električnom strujom, bez mehaničkog poremećaja strukture. Automatizovanje termičke obrade garantuje ujednačenost fizičkih karakteristika svakog komada, a finalni dodir je ručno poliranje površina koje rade eksperti za obradu metala. Rezultat je da su svi delovi na pištoljima istog modela međusobno izmenjivi, a grupe pogodaka nedostižno uske za većinu proizvođača popularne „devetstojedanaestice“.

Cosmos Meteorite 1911 - demonstracija perfekcionizma u izradi
Cosmos Meteorite 1911 – demonstracija perfekcionizma u izradi

Sama konstrukcija pištolja skoro da nije pretrpela nikakve izmene. Jedino odstupanje je dodavanje uvodne rampe kod ležišta metka, čime se dobija pouzdaniji rad jer izvorno rešenje ponekad izaziva zastoje sa municijom tupog ili zaravnjenom vrha. Okidač od alu-legure nazvan Tristar (zbog olakšanja u obliku tri izrezane zvezde) je podesiv po težini i dužini hoda, a automatska kočnica ima dug prepust koji štiti šaku od „ujeda“ udarača. Osim toga, povećan je otvor za izbacivanje čaura, postavljena varijabilna povratna opruga snage 7,5 kg, uvodnik jednorednih okvira je prošren, a kontaktne površine rukohvata čekirane su sa 20 linija po inču, iako su takve dorade uobičajene i kod brojnih drugih custom proizvođača, tako da lagano postaju deo standardne ponude za kvalitetne M-1911. Ali nivo preciznosti pištolja Cabot Gun drugi teško mogu da dostignu, jer minimalni zazori omogućavaju da se svi pokretni delovi oružja uvek pozicioniraju na isto mesto, što je ključno za preciznost. Strateški partner „Cabot Gunsa“ je kompanija „ASYM Precision Ammunition“ sa čijom municijom kalibra .45 ACP National Match (zrno mase 185 greina) su osvojeni svi značajni trofeji.

Par iz ogledala

Od kompaktnih modela iz serija S-100 i S-103 pa do pištolja pune veličine, „Cabot Guns“ neguje prepoznatljiv stil i on je uočljiv bez obzira o kojoj seriji je reč. U rukama, svaki pištolj deluje kao homogeni komad čelika bez ikakvih zazora, pokreta ili zvuka kada protresete oružje. Rad svih komandi je gladak i bešuman, okidanje je besprekorno, a hvat očekivano udoban. Finiš je na dodir gladak poput svile, ali korišćenje novih tehnologija pruža izuzetnu otpornost čak i u korozivnoj sredini. Pored nerđajućeg čelika, površine zaštićene nitriranjem plazmom i keramičkim nano česticama imaju visoku tvrdoću, pa nisu osetljive na abraziju i mehanička oštećenja. Naravno, takav kvaliet ide ruku pod ruku sa visokom cenom, tako da je najjeftiniji pištolj 3.750 dolara, a cene rastu sa svakom dodatnom opcijom. Jedan od vizuelno najatraktivnijih modela rađen je od damaskus čelika sa pozlaćenim detaljima i stranicama drške od fosilizovanih mamutovih zuba, a cena mu je „samo“ 45.000 dolara. Veoma je popularan American Joe, model pune veličine od nerđajućeg čelika sa diskretnom gravurom i slikovitim aluminijumskim stranicama drške u bojama američke zastave. On košta nešto više od 12.000 dolara i ta suma je okvirno prosek za pištolje „Cabot Gunsa“. Skupo? Možda, ali ekskluzivni modeli imaju višestruko veću cenu.

Set od dva pištolja – “U ogledalu”
Set od dva pištolja – “U ogledalu”

U okviru OAK serije, „Cabot Guns“ nudi mogućnost da klijenti dobiju tzv. „par iz ogledala“. To je svojevrstan omaž vremenu kada su aristokrate od najboljih puškara naručivali po dva pištolja za dvoboje. Sada se nudi par pištolja koji su namenjeni za levu i desnu ruku. Izrađeni su po nastrožijim industrijskim normama i doslovce predstavljaju odraz u ogledalu. Tako pištolj za levu ruku izbacuje čaure na levu stranu, a kočnica, ustavljač navlake i dugme utvrđivača okvira postavljeni su nadohvat levog palca. Čak i korak uvijanja žlebova u cevi ima suprotan smer kao i zavrtnji za učvršćivanje stranica drške. Serijski brojevi ovih pištolja su identični samo sa dodatkom L ili R, što im određuje stranu.

Par luksusznih Cabot M-1911 nazvanih Biseri
Par luksusznih Cabot M-1911 nazvanih Biseri

Luksuzni kofer se podrazumeva, bez obzira da li ste naručili oružje od nerđajućeg čelika u praktično neuništivom aluminijumskom koferu ili graviranu klasiku sa drškom od pustinjskog drveta, spakovanu u krokodilsku kožu. Par nazvan „Levi i Desni“ nastao je sa ambicijom da ukloni granicu između izrade vrhunskog oružja i fine umetnosti. Neposredan povod bila je politička debata u SAD 2013. godine o zakonskim ograničenjima za vlasnike oružja, pa je „Levi“ na oblogama drške od slonovače dobio likove predsednika Baraka Obame i Piersa Morgana, kao zagovornika levičarskih ideja dok „Desni“ nosi sliku bivšeg predsednika Džordža W. Buša i Teda Nugenta, u skladu sa njihovom političkom orijentacijom. Tehnika slikanja je tzv. scrimshaw.

Ogromna cena

Bez obzira da li ovo vidite kao finu političku ironiju ili demonstraciju kiča, kvalitet, upotrebna vrednost i ekskluzivnost ovih pištolja se ne mogu osporiti. Diskutabilna je jedino cena od 100.000 dolara za ovakav par, iako je nesumnjivo da i za ovako nešto postoji tržište.

Posebna serija nazvana Politički pravac
Posebna serija nazvana Politički pravac

Cabot Guns predstavlja ono najbolje što industrija oružja u ovom trenutku može da ponudi. To nisu nove konstrukcije sa visokim učešćem polimera namenjene specijalnim jedinicima i borbenoj upotrebi širom sveta. Ovi pištolji su nešto više – spoj proverene konstrukcije, klasičnog koncepta i dokazano efikasnog metka, uz korišćenje najmodernije tehnologije i najkvalitetnijih materijala za izradu. Uz vrhunske performanse vlasnici ovakvog oružja dobijaju i investiciju za budućnost, jer su ovakvi komadi tražena roba od strane kolekcionara. Sigurno da je ova firma već stala uz rame sa „Korthom“ i „Koriphillom“ a verovatno ćemo i ubuduće slušati o njihovim pištoljima.

tekst i foto:Dragan ŠAPONJIĆ

foto: „Cabot Guns“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još