Novi talas sa Bosfora

Pre petnaestak godina najavili smo priliv lovačkih pušaka iz Turske. Na srpsko tržište prvi ih je uvezao Dule Bajčetić – Magnum iz Novog Sada i tako su mnogi naši lovci došli u posed njihovih sačmarica. Njegov primer su kasnije sledili i drugi uvoznici, pa su brojne turske oružarske firme, odnosno njihove puške stigle u naša lovišta

U Turskoj, ogromnoj i mnogoljudnoj zemlji, postoji više od 50 većih i manjih proizvođača oružja. Ono što je posebno zanimljivo je da je prisutan upadljiv rast kvaliteta pušaka. Pre samo desetak godina su, na primer, njihovi sačmarski poluautomati bili, uglavnom, bliske kopije italijanskih modela. Danas iz Turske stižu originalno konstruisani poluautomati svih trenutno primenjivanih sistema delovanja. Tako je i sa ostalim vrstama lovačkog oružja glatke cevi.

Ovaj uvod nam je poslužio da predstavimo firmu „Pardus group“, čije se sedište nalazi u Istanbulu, a proizvodni pogoni u Istanbulu i Konji. Taj proizvođač pažnju poznavalaca oružja skreće neverovatno raznovrsnim programom. Od sačmarica tako rade jednocevne jednometne puške, dvocevne položare i bokerice, poluautomate, pumparice, polužne repetirke – lever action sačmarice i taktičke pumparice i poluautomate. Široku lepezu njihovih vazdušnih pušaka najrazličitijih sistema ostavićemo za neki drugi prikaz. Nemojte nam zameriti što smo se odlučili za prilično oskudan opis pojedinih Pardus modela, jer smo želeli da shvatite koliki je obim njihove produkcije. Lako se može dogoditi da se nađu na našem tržištu, pa će to biti prilika za detaljniji test i tekst.

Pouzdana repetirka

Za početak smo odabrali krajnje neobičnu sačmaricu Pardus Lax. Još od „Winchesterove“ polužne repetirke model 1901, koja se proizvodila do 1920. i njenih nekoliko kopija, niko više nije radio puške glatkih cevi u tom neobičnom, ali popularnom sistemu. U svojoj najavi direktori „Pardus group“ tvrde da su im najveća ulaganja u stručni visokoobrazovani konstruktorski kadar. I to su ovim, kao i drugim originalno konstruisanim modelima potpuno dokazali. Sačmarica Lax 12 Pardus je potpuno izvorna – turska. Cev, potcevni tubularni magacin sanduk i, delimično, zatvarač izgledaju istovetno kao i kod svakog sačmenog poluautomata ili pumparice. Međutim, iza štitnika obarača je velika mamuza, tj. poluga elipsastog oblika, koja jednostavnim i pouzdanim kinematskim mehanizmom komanduje zatvaračem. Povlačenjem poluge na dole, zatvarač ide nazad i izbacuje ispaljenu čauru. Iz tubularnog magacina se na kašiku-donosač uvodi svež metak, koji zatvarač pri vraćanju poluge u gornji položaj ubacuje u cev. Sistem jednostavan i daleko pouzdaniji od stare Vinčesterke M1887 i rimejka Vinčestera 1911.

Ovo je potpuno nova, upotrebljiva i pouzdana sačmena polužna repetirka, rađena u savremenom 12/76 kalibru. Turski konstruktori su je ponudili u čak šest podmodela, s dužinama cevi: 55, 61, 66 i 71 cm. Kapacitet magacina je uvek pet magnum metaka, a masa se kreće od 2,8 do 3,1 kg. Cev može imati fiksni ili set izmenjivih unutrašnjih čokova, a mogu se dobiti i „extended“ produženi čokovi. Lovne dužine cevi imaju ventilirajuću nišansku šinu, ali postoje i opcije s brzim „bati“, kao i s potpuno podesivim mehaničkim nišanima. To je lako razumeti, pošto se u Turskoj sva divljač lovi puškama glatkih cevi. Pored kundaka od orahovine, po kojoj su Turci poznati, postoje i oni od crnog ili kamuflažno finiširanog polimera. Podmodel Tactical Lax ima ugrađenu Pikatini šinu, Gost Ring mehaničke nišane i taktički nastavak usta cevi. Krajnje neobična koncepcija sačmene polužne repetirke koja, svakako, ima pristalice. Bravo za tim hrabrih i nadahnutih turskih konstruktora.

Vitka i lagana

Sada prelazimo na poluautomate, gde opet moramo pohvaliti te široko oružarski edukovane konstruktore. Zašto? Uradili su poluautomat na pozajmicu gasova s prednjom povratnom oprugom, isti sistem sa oprugom u kundaku (Beretin sistem) i inercioni sistem s rotacionim čelom zatvarača. Čak poseduju i potpuno nezavisnu konstrukciju „gasnog“ poluautomata specijalno razvijenog oko malenog 36/65 metka. Ova tanana puščica nosi naziv Pardus 36, teži od 2,5 do 2,7 kg i ima četiri dužine cevi – 61, 66, 71 i 76 cm. Tubularni magacin prima četiri metka, čok je fiksni, a na cevi ugrađena visoka ventilirajuća nišanska šina. Divno oružje za žene lovce, kao i za dečake koji tek kreću u svet lova. Kako ovo poslednje apsurdno zvuči u našim uslovima „prohibicijskog“ pristupa vlasti želji čoveka da poseduje pušku.
Pod nazivom Pardus S“ series se krije gasni poluautomat sa oprugom smeštenom napred – oko tubularnog magacina. Radi se u kalibrima 12/76 i 20/76, uz cevi duge 61, 66, 71 i 76 cm. Ovo su lagani poluautomati s masom od 2,8 do 3,1 kg i magacinima koji, zavisno od podmodela, primaju od četiri do sedam metaka. Opcije kundaka su orah, crni ili „kamo“ polimer, ali i „kamo“ karbonski kundak. Čak postoji Muddy Girl ružičasti kamuflažni kundak za dame koje vole lov i oružje.

Pod imenom Pardus L series se nudi šest podmodela poluautomatskih sačmarica s pozajmicom gasova, koji imaju povratnu glavnu oprugu smeštenu u šupljini kundaka. Prisećamo se da je to obeležje Beretinih „A“ pušaka, koje je nešto složenije za izradu, montažu i održavanje, ali je dokazano kao pouzdano i dugovečno. Ostale karakteristike su kao kod prethodnog modela. U svetu se „gasni“ poluautomati još uvek veoma traže, jer su znatno udobniji za pucanje i pored nešto većeg prljanja mehanizma pri radu.

Kinetički zatvarač s rotirajućim čelom nosi model Pardus FIX. Izrađuje se samo u 12/76 kalibru i, takođe, ima šest podmodela. S cevi dugom 61 cm poseduje kvalitetne mehaničke podesive nišane (walnutslug) i namenjen je za lov visoke divljači. Kapacitet je standardno 4+1 metak, mada postoji i produženi magacin u koji staje sedam metaka. Vitkih linija i lepog finiša, ta puška ne zaostaje za italijanskim inercionim poluautomatima, barem u estetskom smislu. Najnoviji Pardus model nosi naziv „SX“ i poseduje novi action pipe sistem pozajmice gasova. Tek je tu ponuđeno nekoliko opcija cevi, kundaka i završnih obrada.

Akcenat na upadne timove

Ovoj bogatoj ponudi poluautomatskih sačmarica namenjenih lovu (nismo ih sve pomenuli) moramo dodati taktičko-sportsku (IPSC) pušku, koja ima odvojivi okvir za prihvat pet metaka kalibra 12/76. Nosi naziv Pardus SD i ima izgled AR-15 Nato puške. Celom gornjom polovinom oružja se proteže Pikatini šina, na koju se može montirati AR-15 rampa sa zadnjim nišanom, ali i mnoštvo druge opreme. Cevi su duge 47 i 51 cm i obavezno izmenjivih čokova. Masa od 3,6 kg srazmerna je taktičkoj upotrebi ove poluauto sačmarice. Moćno oružje kod koga se brzo menjaju okviri.
Kako policija za taktičku upotrebu radije bira pumparice od poluautomata zbog šireg spektra municije, to Pardus ima i za njih model Tactical Pump Action u kalibru 12/76. Tu se cev kreće od 30 cm, uz koju ide samo pištoljski rukohvat, do 71 cm i čak šest različitih preklopnih, teleskopskih i fiksnih kundaka. Pikatini šine, ručice, rampe, nišani… samo su deo opreme za njih.

Obim teksta nam nije dozvolio da barem malo pričamo o „Pardusovim“ klasičnim jednocevkama, položarama i bokericama. Neka to ostane za neki drugi tekst, a ovaj, možda, podstakne nekog od naših brojnih uvoznika da nam iz Turske dopremi ove solidne, originalno konstruisane i cenom prihvatljive puške. A tada – sledi konkretan test na strelištu.

Vlada MITROVIĆ

foto:“Pardus group“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još