Očekivano savršenstvo

U preciznost ovog oružja ne treba sumnjati ni malo. Pištolj zaista lako dopušta pravljenje sjajnih grupa pogodaka na svim uobičajenim daljinama do mete. Kada smo se malo potrudili, grupe su nam se kretale oko 40-60 mm na 25 metara, što je vrlo dobro za bilo koje borbeno oružje ove vrste. Zahvaljujući firmi „Demax“ iz Beograda, ekskluzivnom uvozniku, SIG-Sauer P-229 Elite pojavio se i na našem tržištu

Pištolji nastali u saradnji švajcarske firme SIG („Schweizerische Industrie Gesellschaft“) i nemačke „J. P. Sauer & Sohn“, koje sada čine poznatu međunarodnu korporaciju „SIG-Sauer Inc.“, danas spadaju među najcenjenije. Njihov decenijama građeni ugled došao je kao posledica nespornog kvaliteta i veoma uspešnog dizajna. Iako se tokom vremena nije pojavilo mnogo suštinski drugačijih modela, firma nije spavala na lovorikama, već je postojeće modernizovala i u potpunosti ih prilagodila današnjim korisnicima. Za to je tipičan primer model P-229 Elite, koji vam ovom prilikom predstavljamo.

 

Finiš na Elite je u nijansi oker - cerakote coatinngs pečenom bojom, najotpornijom na tržištu
Finiš na Elite je u nijansi oker – cerakote coatinngs pečenom bojom, najotpornijom na tržištu

Svi današnji modeli ugled i popularnost najviše duguju vojno-policijskom pištolju P-226 u kalibru 9×19 Para iz 1980. godine, koji je postavio standard moderne linije ovih pištolja (unapređujući dizajn P-220 iz 1974.) i ostao sinonim za borbene pištolje firme. Konstruisan je za konkurs povodom izbora novog službenog pištolja američkih oružanih snaga 1982, kada nije usvojen, ali je originalnim dizajnom i vrhunskim kvalitetom postavio standarde, zbog kojih stručnjaci pištolje ovog proizvođača do danas svrstavaju u sam svetski vrh. Odmah za njim pojavio se i model P-228, kompaktnija verzija u kalibru 9×19 Para, s kapacitetom od 13 metaka, koji je, takođe, bio potpun hit. Verzija pištolja P-228 u kalibrima .357 SIG i .40 S&W, koja se pojavila zatim, nazvana je P-229.

Svi dotadašnji modeli bili su napravljeni s navlakom od presovanog čeličnog lima, u koju je sa zadnje donje strane ubačen mašinski obrađeni zatvarač, osiguran čivijom, a model P-229 prvi je s klasičnom, mašinski napravljenom navlakom od komada čelika. Prva, tadašnja verzija je imala prilično zaobljenu liniju, koja nije sasvim karakteristična za ostale SIG-Sauer pištolje, a na tržištu je postigla sasvim umeren uspeh, mnogo manji od P-228.

Prepoznatljiva lepota…

Nova verzija pištolja P-229 pojavila se nedavno, kada je proizvodnja svih klasičnih modela prebačena u američku fabriku, dok je u Nemačkoj ostala samo mastershop radnja sa ekskluzivnim serijama X-Five i X-.Six. Modernizovan i prilagođen današnjem ukusu korisnika, ovaj P-229 u sebi je objedinio i varijantu u kalibru 9×19 Para, umesto modela P-228, čija je proizvodnja obustavljena. Po svim opštim karakteristikama nije se mnogo pomerio od prethodnih klasičnih modela koje predstavlja, ali je baš zato za korisnike visokih zahteva napravljena i posebna verzija nazvana Elite, koja pruža maksimum koji se može dobiti. Upravo taj pištolj pojavio se u prodaji i u Srbiji, zahvaljujući firmi „Demax“ iz Beograda, ekskluzivnom uvozniku oružja ove firme.

Naravno, s radošću smo dočekali priliku da testiramo ovo oružje, koje objedinjuje tradicionalno i najmodernije. Ovaj kompaktni borbeni pištolj iz američke fabrike u Ipingu (pokrajina Nju Hempšajer) isporučuje se u lepom plastičnom koferu, s rezervnim okvirom (naša zamerka je što uz njega ide samo jedan rezervni), sajlom za zaključavanje i pratećim uputstvima i garancijama. Već na prvi pogled, prepoznatljivi su njegova lepa, klasična silueta i poznata, proverena konstrukcija, ali i mnoštvo novih detalja koji ga i čine različitim, a istovremeno danas predstavljaju standarde, kada je u pitanju borbeno oružje ove vrste.Originalnim dizajnom i vrhunskim kvalitetom "SIG-Sauer" postavio je standarde zbog kojijh ga stručnjaci svrstavaju u sam svetski vrh. Model P-229 Elite urađen je sa klasičnom, mašinski napravljenom navlakom od komada čelika

Čak i pre nego što ga uzmete u ruke, pažnju vam privuče njegov jedinstven i veoma uspešan dizajn. U rukama, odmah počinju da vas plene izuzetna ergonomija i dobro postavljene dimenzije. Tu su i originalni, do danas najrasprostranjeniji i najprihvaćeniji sistem bravljenja, dvoredni okvir velikog kapaciteta, klasičan sistem okidanja sa SA/DA bravom, sigurnosni sistemi bez mehaničke kočnice, a visoka pouzdanost i preciznost i danas ga čine jednim od najpoželjnijih borbenih pištolja na svetu. Da je veoma uspešno oružje u pitanju, dokaz je i to da ga u SAD koriste Department of Homeland Security, Office of Immigration and Customs (ICE), U.S. Coast Guard, kao i US AIR Force, a donekle ograničenoj rasprostranjenosti na civilnom tržištu razlog je samo relativno visoka cena od 1.200 dolara u SAD (skoro duplo veća nego za neke konkurentske pištolje).

Sa ukupnom dužinom od 180 mm, masom od 870 grama (bez okvira), visinom od 137 mm, najvećom ukupnom širinom od 38 mm (samo preko poluge dekokera, a preko navlake je širok 30 mm) i cevi od 99 mm, dimenzije ovog oružja u kompakt formatu su, zaista, pažljivo odmerene i predstavljaju dobar kompromis komforu u korišćenju i lakoći nošenja, što je vrlo bitno za modele koji, kao P-229, imaju namenu glavnog borbenog oružja. Interesantno je da je drška duža nego na starom modelu P-228, što je donelo i komfor u korišćenju i povećani kapacitet okvira za dva metka.

Niski široki borbeni nišani

Pištolj P-229 Elite je napravljen skupom i preciznom mašinskom obradom metalnih otkivaka i pažljivo uklopljen do zadnjeg detalja. S druge strane, njegov karakteristični oblik i balans do danas su ostali primer neprevaziđenog klasičnog dizajna, po kome su se ostali cenili. Ovaj model ima mašinski izrađenu navlaku od prvoklasnog nerđajućeg čelika, potpuno istog oblika kao i kod P-226, samo što joj je dužina kraća. Ima bravljenje modifikovanim Browningovim sistemom kratkog trzaja, poznatim upravo kao „sigova“ brava (proširenim blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura), koje karakterišu apsolutno tačan ciklus i pouzdan rad mehanike, uz vrhunsku preciznost. Ravna, klasična navlaka smeštena je na ram sa Mil. Std. Picatinny M-1913 šinom. Osim šine, od većih izmena na ramu treba pomenuti veliki štitnik šake od udara oroza (dabrov rep), iznad drške, lepo izvijen na gore. Novost su agresivno čekiranje rukohvata i veliki i širok branik obarača, uz vrhunski oblikovanu dršku, koja se lako kontroliše. Drška je nešto zaobljenija nego kod P-226, ali to je vidljivo samo posle pažljivog zagledanja, dok u komforu pri hvatu nema zamerki. Same komande ovog oružja ne donose ništa novo, a postavljene su u uobičajenom rasporedu, s polugom za rasklapanje u ramu s leve strane, kao i sasvim nazad povučenom polugom kočnice navlake iza nje. Uz prednju gornju ivicu leve korice postavljena je poluga dekokera, što je klasično rešenje sa skoro svih modela. Dugme utvrđivača okvira se može prepakovati i na suprotnu stranu.

d većih izmena na ramu, svakako treba pomenuti veliki štitnik šake od udara oroza (dabrov rep) iznad drške, lepo izvijen na gore
d većih izmena na ramu, svakako treba pomenuti veliki štitnik šake od udara oroza (dabrov rep) iznad drške, lepo izvijen na gore

Pištolj koristi klasičan spoljašnji udarač, sa dobro profilisanim i komfornim, zaobljenim i fino radlovanim repom. Osim dekokera, jedini pravi sigurnosni sistem mu je sigurnosni blok oko udarne igle (posebna poluga ga podiže i omogućava prolazak igle tek kada je obarač povučen do kraja). Model P-229 Elite koristi standardne čelične okvire (firme „Mec-Gar“, koji važe za najbolje na tržištu), kapaciteta 15 metaka u kalibru 9×19 Para. Tu su još sjajni, niski široki borbeni nišani podesivi po pravcu i sa svetlećim tricijumskim umecima za gađanje u uslovima slabije vidljivosti (Siglite Night Sights sa svetlećim tricijumskim tačkama), što daje odličnu, sasvim jasnu nišansku sliku, uprkos nešto kraćoj nišanskoj liniji od samo 158 mm. Sve ostavlja utisak ozbiljnog, borbenog oružja, koje se lako i prirodno koristi.

Sliku ovog modela zaokružuju posebno pažljivo, agresivno i krupno čekirane korice od G-10 materijala firme „Hogue“, sa oznakom Piranha Grip G10 u zelenkastožutoj boji nazvanoj mascus green, koje se posebno prodaju po ceni od 120 dolara. Finiš na ovom lepom oružju je u nijansi oker boje (koja se obično povezuje s pustinjskim okruženjem), a koja je, naravno, napravljena Cerakote Coatinngs pečenom bojom, danas jednostavno najotpornijom na tržištu. Ostale opšte karakteristike modela su više-manje poznate, a test koji smo sproveli na strelištu sveo se, uglavnom, na proveru opšte upotrebljivosti, odnosno preciznosti, kontrole i komfora. Pouzdanost, naravno, nismo bili u situaciji da ispitujemo, a s druge strane, kod ovog proizvođača ona, uglavnom, ne može da se ospori ni kod jednog modela.

Sjajne grupe pogodaka

Pri manipulaciji, reaguje precizno na svaki pokret, a sve na njemu radi meko i glatko. Odmah stiče puno poverenje korisnika. Jednostavno, ovaj pištolj radi sve što od njega zahtevate. Drška pruža izrazit osećaj komfora, a navlaka ima logičan ugao prema rukohvatu, pa ga lako i prirodno usmeravate prema meti, a nišani se sami pojave tačno ispred očiju. Uz to, kod P-229 Elite morate da primetite, jednostavno, odličan balans. Prijatna težina centra mase nalazi se iznad same drške, bez osećaja da cev „tone“. Nema posebnog narušavanja balansa ni kod praznog oružja. Pažljivo i tačno je uklopljen i ništa na njemu ne zvecka, što stvara utisak da je napravljen iz komada, a nema ni oštrih ivica koje smetaju.

Kod P-229 Elite primetan je jednostavan i odličan balans
Kod P-229 Elite primetan je jednostavan i odličan balans

Verovatno pretpostavljate da u preciznost ovog oružja ne treba sumnjati ni malo. Ovaj pištolj, zaista, lako dopušta pravljenje sjajnih grupa pogodaka na svim uobičajenim daljinama do mete. Kada smo se malo potrudili, grupe su nam se kretale oko 40-60 mm na 25 metara, što je vrlo dobro za bilo koje borbeno oružje ove vrste. Ni na situaciono postavljenim metama, za potrebe borbenog gađanja, model P-229 Elite nije se pokazao ništa lošije. Ni za trenutak nije bio problem da se plasiraju po dva pogotka u A (centralnu) zonu na meti, bez obzira na njihovu udaljenost. Sve ukupno, kod P-229 je sve očekivano jednostavno i komforno, kako se i očekuje od pištolja koji predstavlja vodeću liniju renomiranog proizvođača „SIG-Sauer Inc.“.

Ukratko, ovaj borbeni elitni pištolj, zaista, radi sjajno, a izgleda još bolje i pravo je zadovoljstvo da ga možemo pronaći i u domaćim prodavnicama.

Short Reset Trigger System

Jedina ozbiljnija zamerka čitavoj liniji novijih verzija pištolja, u koje spada i P-229 Elite, mogla bi da bude malo tanji i samim tim više unazad postavljen obarač novog tipa, za koji nije jasno zašto je zamenio stari, postavljen više od 6 mm unapred. Okidanje je posebna priča i nosi oznaku SRT (odnosno Short Reset Trigger System – brzo resetujući sistem okidanja), koji za 60% ubrzava ponovno zapinjanje mehanizma i tako smanjuje vreme između dva opaljenja. Sila okidanja je malo tvrđe podešena sa oko 2.600 u SA i oko 5.800 grama u DA režimu, ali je prilično glatko i odsečno, pa smo se prilično brzo navikli.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još